Taşıma suyla göl kurtarma

Tamamen kuruma noktasına gelen Tuz Gölü, Bakan Eroğlu’nun müthiş projesi ile kurtarılacak!

soL (HABER MERKEZİ) Türkiye'nin ikinci büyük gölü olan Tuz Gölü, kuraklık ve yanlış sulama gibi nedenlerle tamamen kuruma noktasına geldi. Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, yaptığı açıklamada, "hazırladığımız projelerle inşallah kısa zamanda Tuz Gölü kendisini toparlayacaktır" derken, Doğa Derneği, Bakan Eroğlu'nun kamuoyuna yaptığı bu açıklamanın korkutucu olduğunu söyledi.

"Çok büyük proje"
Veysel Eroğlu, geçen gün bakanlıkta yapılan İklim Değişikliği Koordinasyon Kurulu Toplantısı öncesinde, bir gazetecinin, "Tuz Gölü kuruyor, kurtarılmasına yönelik neler yapılacak" sorusu üzerine, az yağış alan bölgede yeraltı ve yerüstü suyunun aşırı kullanıldığını belirtmiş, "biz Konya Ovası için çok büyük bir proje hazırladık. Başka havzalara boşaltılan suları ovaya yönlendirmek için büyük bir çalışma içindeyiz" demişti.

Doğa Derneği: Bakan'ın açıklaması endişe verici
Tuz Gölü'ndeki kuruma konusunda uzun süredir çalışmalar yapan Doğa Derneği Genel Müdürü Güven Eken, yaptığı yazılı açıklamada, Veysel Eroğlu'nun bahsettiği projeyi endişe verici bulduğunu, başka havzalardan su taşıma yöntemiyle Tuz Gölü'nü yeniden canlandırma düşüncesinin yanlış olduğunu söyledi.

Eken, "Çevre ve Orman Bakanlığı'nın Devlet Su İşleri adına sorunu kabul etmiş olması, olumlu bir gelişme. Ancak kamuoyuna açıklanan çözüm önerisi de bir o kadar korkutucu. Taşıma su ile Tuz Gölü kurtulmaz" diyerek, bu uygulamanın başka havzalarda daha da yıkıcı sorunlara yol açabileceğini ifade etti.

Vahşi sulama yerine damlama sulama
Yıllık 1 milyar metreküp emniyetli su rezervi bulunan Konya Havzası'ndan yer yıl 1 milyar 600 milyon metreküp suyun tarımsal sulama için çekildiğini ve havzanın her yıl 600 milyon metreküp (bir Tuz Gölü kadar) açık verdiğini ifade eden Eken, Konya Ovası havzasında bir an önce vahşi sulamaya son verilerek, çiftçiye damlama sulamaya geçmek konusunda yoğun destek verilmesi gerektiğini belirtti.

Eken, "havzanın tamamında damlama sulama yapıldığı takdirde, hem çiftçiye, hem de göllere yetecek kadar su kalacak" dedi.