Lavrov: Geri adım atmayacağız

Kafkasya İşbirliği Platformu ve enerji konularını görüşmek üzere Türkiye'ye gelen Rusya Dışişleri bakanı Sergey Lavrov, Ali Babacan ile yaptıkları görüşme sonrası basın toplantısı yaptı.

soL (HABER MERKEZİ) "Kafkasya İşbirliği Platformu" kapsamında Türkiye'yi ziyaret eden Lavrov, Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile yaptıkları toplantı sonrası soruları yanıtladılar. Özellikle son dönem de yaşanan Gürcistan-Güney Osetya savaşı ve Rusya'nın Güney Osetya ve Abhazya'yı tanıması, Türkiye ve Rusya arasındaki gümrük sorunları, Kafkasya İşbirliği Platformu ve Rusya'nın doğalgazı kesip kesmeyeceği soruları yöneltildi.

"Bölgedeki Rus askerleri Barış Gücü askerleridir"
Basın toplantısında Güney Osetya'da yaşananların ardından Güney Osetya ve Abhazya'yı tanımaktan başka bir çözüm kalmadığını savunan Lavrov, Uluslararası Barış Gücü askerlerini Kafkaslarda güvenliği sağlamak için bölgeye yerleşmesinde, güvenliği tesis etmeleri şartıyla bir itirazları olmayacağını belirtti. Lavrov, Kafkaslar konusunda bölgedeki ülkelerin Rusya'yla aynı ilkelerle hareket etmediğini, uluslararası anlaşmaların ve Birleşmiş Milletler tüzüklerinin ihlal edildiğini söyledi. Rus askerlerinin barış gücü askeri statüsünde olduğunu ve sonsuza kadar bölgede kalmayacaklarını belirten Lavrov, bir NATO ve AGİT ülkesi olan Türkiye'nin gereken sorumluluklarını getireceğine inandığını söyledi.

Babacan ise Kafkasya'da yaşan gelişmelerin yapılan görüşmede oldukça önemli yer tuttuğunu söylerken, barış ve istikrarın önemli olduğunu vurguladı. Asıl endişe edilenin Gürcistan'ın toprak bütünlüğü olduğunu belirten Babacan, Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformu önerisiyle Türkiye'nin çözüm için aracı olmak istediğini buna da Rusya tarafından olumlu yanıt geldiğini vurguladı. Türkiye'nin bölgede barış gücü bulundurmasına dönük soruya Gürcistan'dan böyle bir talep gelmediğini belirtti.

"Korkmayın, Türkiye NATO'ya bağlı"
Babacan, Türkiye'nin NATO üyesi ülke olarak BM ve AGİT gibi uluslararası kurallara ve görevlerine uyduğunu NATO çerçevesinde ittifak yükümlülüğü olduğunu belirtti. Bu konuda Türkiye'nin görevlerini tavizsiz uygulayacağını söyleyen Babacan, "ancak Türkiye NATO üyesi ülkeler arasında Gürcistan komşu ve Kafkas bölgesindeki tek ülkedir. Soruna bölgesel bir perspektifle bakması doğaldır. Kafkasya Platformu önerimiz sorunların çözümü için dışlayıcı bir platform değildir. AB, Avrupa Konseyi, NATO ve AGİT bu konuda pek çok girişimde bulundu. Kafkasya Platformu girişimlere katma değer bütünleyici fonksiyon görmek içindir" dedi.

Türkiye'nin Gürcistan'ın toprak bütünlüğü ve egemenliğini savunması, Rusya'nın da Güney Osetya'yı ve Abhazya'yı tanımış olmasının iki ülke arasındaki ilişkilere nasıl yansıdığının sorulması üzerine Babacan, "Dostlar farklı düşünebilir. Biz bunu hem bir bölgesel yaklaşım olarak hem de AGİT çerçevesinde değerlendiriyoruz" derken Lavrov ülkelerin toprak bütünlüğü konusunda aynı fikirde olduklarını, ancak Gürcistan'ın SSCB'nin dağılmasından sonra "Gürcistan Gürcüler içindir" diyerek Osetya ve Abhazya halklarının haklarını görmezden geldiğini belirtti. Saakaşvili'nin göreve gelmesiyle halklar için ümit vaat eden bütün barış anlaşma ve görüşmelerinin çıkmaza girdiğini hatırlatan Lavrov bu konuda Türkiye'yi değil Saakaşvili'yi suçladıklarını, Türkiye'nin kararlarına da saygı duyduklarını söyledi.

"Türkiye de zamanında Kosova'yı tanımıştı"
Irak'la ilgili olarak Lavrov, Irak'ın toprak bütünlüğüne saygı duyduklarını belirtti. Abhazya ve Güney Osetya'nın bağımsızlığını tanımasıyla ilgili olarak bir anekdot anlatan Lavrov, Babacan'ın Rusya ziyaretinden iki gün önce Türkiye Kosova'nın bağımsızlığını tanımış olduğunu kendisin de şu anda aynı durumda Türkiye'de olduğunu belirtti.

Lavrov, İran'a yönelik S-300 füzeleri sattıkları yönündeki iddiaları ise kesin bir dille reddetti.

"Gümrüklerde yaşanan sorun konusunda sorumlu Türkiye"
Rusya'nın, Gürcistan müdahalesine karşı çıkan Türkiye'ye tavrı olarak nitelenen, gümrük geçişinin yavaşlaması da sorular arasındaydı. Lavrov, bunun tamamen farklı bir mesele olduğunu birçok ülkenin Rusya gümrük mevzuatını ihlal etmesi sonucu böylesi bir önlem aldıklarını bunun Türkiye'ye özgü olmadığını belirtti. Gümrükte yeni bir uygulama türüne geçildiğini bu sorunun yetkililerce aşıldıktan sonra gümrüklerin eski haline döneceğini belirtti. Lavrov, ABD'den gelen etlere uygulanan ambargonun, etlerin belirlenen standartlara uymaması sebebiyle oluştuğunu, bunun ardında siyasi bir sebep olmadığını söyledi.

Babacan, Türkiye ile Rusya'nın ticaretinin 2008 yılının ilk altı ayında ulaşılan 20 milyar dolarlık ikili ticaret hacmine ulaştığını bunun sevindirici olduğunu söyledi. Babacan, Rusya'dan Türkiye'ye gelen turist sayısında da ciddi artış yaşandığına dikkati çekerken, gümrük meselesinin karşılıklı esneklik ve olumlu yaklaşımla aşılacağına inandığını ifade etti.

"Gazı kesmeyeceğiz"
Basın mensuplarının ısrarlı bir şekilde yönelttikleri doğalgazımızı kesecek misiniz sorusunu şaşkınlıkla karşılayan Lavrov, Rusya'dan Türkiye'ye gelen gazın kesilmesi gibi bir olayın çılgınlık olacağını söyleyip, Rusya'nın hiçbir zaman antlaşmaların dışına çıkmadığını belirtti.

Babacan ise enerji konusunda yeni politikalara açık olduklarını bölgedeki üretici ülkelerin petrol ve doğalgazı güvenli ve ekonomik biçimde alıcılarına ulaştırması konusunda Rusya'nın kilit bir role sahip olduğunu belirtti.