Küba'yla dayanışma konseri

Türkiye'de bulunan Kübalı müzisyen Gerardo Alfonso, İstanbul Üniversitesi Öğrenci Kültür Merkezi'nin düzenlediği konsere katıldı.

soL (HABER MERKEZİ) José Marti Küba Dostluk Derneği tarafından düzenlenen "Küba İle Dayanışma Haftası" etkinliklerinin konuklarından Kübalı müzisyen Gerardo Alfonso, İstanbul Üniversitesi Öğrenci Kültür Merkezi'nde (ÖKM) verilen konsere katıldı.

ÖKM Müzik Kulübü'nün gerçekleştirdiği, öğrencilerin yoğun katılım gösterdiği konserde, dünyanın değişik coğrafyalarından derlenen direniş ve bağımsızlık şarkıları, devrimci halk türküleri seslendirilirken, dia gösterisiyle de, parçaların işlediği konularla ilgili fotoğraflar sunuldu.

Kübalı sanatçı Gerardo Alfonso, Che Guevara'nın anısına yazılan "Hasta Siempre"ye eşlik etti ve Havana'daki evlerde asılan, devrim öncesindeki bir yasağa ait olan ve Küba'da "aşkın deklarasyonu" olarak anlamlandırılan "Beyaz Çarşaflar"ı anlatan, kendine ait şarkıyı seslendirdi.

"Bugün direniş şarkıları söylemek önemli"
Alfonso, konser sonrası yaptığı açıklamada, müzikte teknik donanımın önemine değinerek, ÖKM Müzik Kulübü'nün konserini teknik eksikliklere rağmen "çarpıcı ve ilham verici" olarak betimledi. Türkiye mimarisinin, mutfağının, halkoyunları ve müziğinin de etkileyici olduğunu söyleyen müzisyen, Türkiye'deki müziğin farklı ritimlerden oluşmasını dikkat çekici bulduğunu ifade etti. Alfonso, Türkiye'de piyasa adına geleneksel tarzından kopmuş bir müziğin ağırlık taşıdığını, ticari amaçla üretildikleri için de müzikalitenin az olduğunu ve elektroniğin yoğun etkisinin gözlemlenebildiğini söyledi.

Alfonso, konserdeki tüm parçaların direniş şarkılarından seçilmiş olmasına dikkat çekerek, dünyanın durumu göz önünde bulundurulduğunda, politik şarkıları seslendirmenin önemli olduğunu söyledi.

Küba'da da ÖKM Müzik Kulübü gibi grupların olduğunu belirten Alfonso, bu grupların Latin Amerika ve Küba'daki geleneksel müziği, ÖKM Müzik Kulübü gibi klasik müzikle birleştirdiklerini ifade etti.