“Küba dış politikası tutarlıdır”

Avrupa Birliği’yle insan hakları da dahil ilişkilerin geliştirilmesi için görüşmeye hazır olduklarını belirten Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez, adanın dış politika çizgisinin süreceğini söyledi.

soL (DIŞ HABERLER) Küba'nın yeni Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez, Avrupa Birliği'nin Gelişme ve İnsani Yardım Komisyonu'ndan Louis Michel'le birlikte Havana'da ortak bir basın açıklaması yaptı. İki yetkili, Küba ve Avrupa Birliği'nin ilişkilerinin giderek normalleştiğini belirttiler.

Küba'da ABD tarafından finanse edilen bir karşıdevrimci örgütlenmenin parçası oldukları, bu örgütlenme içindeki Küba gizli servis ajanlarının faaliyetleriyle kanıtlanınca tutuklanan gazetecilerin ardından, Avrupa Birliği, Küba'yla işbirliğini tamamen kesmişti.

Ortak açıklamada, AB ve Küba'nın Mayıs ayında Brüksel'de siyasi ilişkilerini konuşmak üzere toplanacakları, bu toplantının ilişkinin normalleştirilmesinde bir başka ileri adımı temsil edeceği söylendi.

Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodriguez, "Küba insan hakları alanı da dahil birçok alanda Avrupa Birliği'yle siyasi diyaloğu sürdürmek niyetinde" dedi. Fakat Rodriguez, Küba hapishane sisteminin ülkenin iç yargı sistemiyle ilgili olduğunu, bununla ilgili bir tavır ifade etmediklerini ekledi.

Önceki Dışişleri Bakanı Felipe Perez Roque'nin de içinde bulunduğu bazı bakanların görevden alınmasının ardından bu göreve getirilen Rodriguez, Küba dış politikasında tutarlılığa dikkat çekti. Rodriguez, "Küba dış politikasında politikalar, 1959'dan bugüne gelinceye dek oldukları gibi, mutlak bir tutarlılıkla devrime bağlı kalmayı sürdürecektir" diye konuştu.

Küba Devlet Başkanı Raul Castro da yakın zamanda gerçekleşen hükümet değişikliklerine değindi. Castro, fazladan bir yorum yapmaktan kaçınarak, şimdiden kamuoyunda yeterince bilginin olduğunu söyledi ve Fidel Castro'nun değişikliklerle ilgili makalesine dikkat çekti. Fidel Castro, söz konusu makalede görevlerinden alınan bakanlardan özellikle ikisini "ihtiraslı olmakla" suçlamıştı.