Köksal Toptan: Uzlaşalım

Meclis Başkanı Köksal Toptan Anayasa ve AB uyum yasaları için "uzlaşma" arayışında. Toptan yasalarla ilgili komisyonlar kurulması için AKP, CHP, MHP ve DTP liderlerine mektup göndermiş.

soL (HABER MERKEZİ) TBMM Başkanı Köksal Toptan dün mecliste bir basın toplantısı düzenleyerek Anayasa, Meclis İçtüzüğü, AB Uyum Mevzuatı ve bazı kanunlarla ilgili olarak mecliste grubu bulunan siyasi partilerin temsilcilerinden oluşan 4 komisyon kurulmasını önerdiğini ve bununla ilgili bu partilerin liderlerine mektup yazdığını söyledi. Anayasa konusunda somut bir öneride bulunmadıklarını belirten Toptan meclisteki partilere "uzlaşma" çağrısı yaptı.

Toptan, AKP, CHP, MHP ve DTP liderlerine yazdığı mektupta daha önce AB uyum yasalarının çıkartılmasında gösterilen işbirliğini hatırlatarak yeniden "işbirliği ve uzlaşma"nın altını çizdi ve kurulmasını öngördüğü dört komisyon için her partiden 2'şer temsilcinin meclis başkanlığına bildirilmesini istedi.

"STK'ların önerileri de dikkate alınmalı"
Anayasa, Meclis içtüzüğü, AB uyum mevzuatı ile siyasi partiler kanunu, seçim kanunu, siyasetin finansmanı ve siyasi etik kanununun da içinde bulunduğu bazı kanunlarla ilgili dört ayrı komisyon kurulmasını öneren Toptan açıklamasında Anayasa konusunda bir metin önermediklerini ancak Anayasa'nın değişmesi gerektiğini ve bunun "ortak bir ürün olmasını istediğini" belirterek TOBB ve TÜSİAD gibi "sivil toplum kuruluşları" ve "toplumdan gelen arzunun" da dikkate alınması gerektiğini söyledi.

Meclisin ağırlıklı gündemi AB yasaları
Anayasa dışında meclisin gündeminde AB uyum yasalarının çıkartılması bulunduğunu hatırlatan Toptan bunların başında da Ticaret Yasasının ve ona bağlı Borçlar Kanunu, Hukuk Usulu Muhakemeleri Kanunu gibi kanunların geldiğini söyledi ve "AB ile ilgili değişikler de önümüzdeki dönemde öyle anlaşılıyor ki TBMM'nin çok önemli zamanını alacaktır" dedi.