KDHC emperyalistleri kızdırdı

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, tartışmalara neden olan uydu füzesini dün fırlattı. Füze, ABD Başkanı başta olmak üzere emperyalistleri küplere bindirdi.

soL (DIŞ HABERLER) Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC), uzun süredir tartışmalara ve emperyalist tehditlere neden olan uydu füzesini dün fırlattı. Başarılı biçimde yörüngeye yerleşen uydudan, deneme amaçlı olarak devrimci marşlar yayınlandığı açıklandı.

KDHC'nin uydu füzesi çalışmaları, emperyalist ülkeler tarafından "uydu görüntüsü altında uzun menzilli füze denemesi yapılıyor" savıyla yoğun eleştiri ve tehditlerde bulunulmasına neden olmuştu. Özellikle ABD, Japonya ve Güney Kore KDHC'yi "füzeyi düşürmekle" tehdit etmişti.

Obama küplere bindi
Dün gerçekleştirilen füze gönderiminin ardından emperyalist merkezlerden tepkiler yağdı. KDHC'nin uydu değil, uzun menzilli füze fırlattığı kabulüne dayanan açıklamalar, yer yer tehdit de içerdi.

Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'da kitleye hitaben konuşan ABD Başkanı Barack Obama, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'ni yaptırımda bulunmaya çağırdı. Obama, "Kurallar bağlayıcı olmalı. İhlaller cezalandırılmalı. Bu provokasyon acil bir eylem gerekliliğini ortaya koyuyor" diye konuştu. Beyaz Saray'dan Obama adına yapılan yazılı açıklamada ise "Kuzey Kore uluslararası yükümlülüklerini gözardı etti, itidal çağrılarını geri çevirdi ve kendisini diğer uluslardan daha da tecrit etti" denildi.

Japonya Başbakanı Taro Aso ise "bu son derece kışkırtıcı eylemi" kınadıklarını duyurdu.

İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband, uzun menzilli füze fırlatan KDHC'nin "BM Güvenlik Konseyi'nin ilgili kararının ihlal ettiğini" söyledi.

Fransa Dışişleri Bakanlığı'nın yazılı açıklamasında, "Fransa uydu diye tabir edilen bir füzenin fırlatılmasını kınar. Bu durum, BM Güvenlik Konseyi'nin 1718 sayılı kararının ihlalidir" denildi. Almanya Dışişleri Bakranlığı da füze fırlatımını "açık bir kışkırtma" olarak nitelendirdi.

Rusya'dan itidal çağrısı
KDHC'nin uydu fırlatmasına yönelik tek sağlıklı açıklamayı yapan Rusya Dışişleri Bakanlığı, itidal çağrısında bulundu. Rusya, KDHC'nin gerçekten BM Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal edip etmediğinin araştırıldığını belirtti.

KDHC, uydu gönderiminin başarılı olmasıyla birlikte kendi bağımsız uydusunu gönderebilen birkaç ülkeden biri oldu. Bağımsız uydu gönderiminin ülkenin bağımsızlığı ve güvenliği açısından çok önemli olduğu belirtiliyor.