Karadeniz’e gelince mi endişelendiniz?

Hava Kuvvetleri’nin resmi yayın organında, ABD’nin NATO üzerinden Karadeniz’de üs kurma ve bölgeye yerleşme çabalarının tehlikelerine işaret eden imzalı bir yazı yer aldı.

soL (HABER MERKEZİ) Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın resmi yayın organı olan Hava Kuvvetleri Komutanlığı Dergisi'nin Ekim 2008 nüshasında, "Ege'den Karadeniz'e Bir Bakış, Karadeniz Yeni Ege Denizi mi Oluyor?" başlıklı bir makale yayımlandı. Yayımlanan makalede, Karadeniz'deki askeri gelişmelerden duyulan endişeler dile getiriliyor.

8. Ana Jet Üs Komutanlığı'nda görevli Hava Pilot Yüzbaşı Kadir Yalçın ve Hava Pilot Üsteğmen Ş. Atınç Delican imzasıyla yayımlanan makalede ABD'nin Karadeniz'e yerleşmek istediği, bunun da Karadeniz'i Ege Denizi'ne dönüştürme potansiyeli barındırdığı için Türkiye açısından tehlikeli olduğu ifade edildi.

Yazıda, "Avrupa-Atlantik dünyasının Karadeniz'e girmek için son yıllarda büyük çaba içerisinde olduğu" tespiti yapılıyor. Bununla bağlantılı olarak "AB ve ABD'nin bölge politikaları, Rusya Federasyonu'nun bu politikalara mukavemeti, Türk Boğazlarının mevcut statüsünü belirleyen Montrö Sözleşmesi'nin tartışmaya açılma çabaları, Türkiye'yi de yeni şartlar karşısında aktif politikalar üretmeye zorlamaktadır" deniliyor.

Yazıda ABD'nin NATO üzerinden denize girme ve denize kıyısı bulunan devletler üzerinde nüfuzunu artırma uğraşına dikkat çekilirken, "Karadeniz sahillerine NATO donanma üssü kurulması konusu, ABD ile Romanya ve Bulgaristan arasında yapılan ikili anlaşmalarla ortaya çıkmıştır" ifadesi kullanılıyor. Bu durumun da Türkiye'yi NATO üyeliği ve Montrö Sözleşmesi arasında bir çıkmaza sürükleyebileceği söyleniyor.

Montrö'nün varlığının tartışılması olasılığına değinilen yazıda, "Mevcut durumda AB ile ilgili bir sorun bulunmamakla beraber Montrö Sözleşmesi'nin değişmesi gündeme gelirse aleyhimize taraf olacaklarını beklemek gerçekçi olacaktır" deniliyor.

Yazı, Karadeniz'deki "ulusal çıkarlar"ın korunması için milli bir politika oluşturulması ve gerekirse statükocu ve uzlaşmaz bir tavır takınılması gerektiği tespitinde bulunuyor.

Tek sorun Karadeniz mi?
Karadeniz petrolü ve doğalgazının çıkarılması için Türk Petrol Anonim Ortaklığı ile ExxonMobil ortaklık anlaşması imzaladıktan sonra, ABD'nin de bu çıkarları koruma ihtiyacını bahane ederek Karadeniz'de üs kurmak isteyeceği gündeme gelmişti.

Ancak TSK, Karadeniz'de durum bu noktaya gelinceye dek sürecin tamamında ABD'yle işbirliği içerisinde oldu. Denizde ABD'yle TSK ortak birçok ortak tatbikata katıldılar. Dahası, denize kıyısı olan yeni NATO üyeleri ya da adayları olan Bulgaristan, Romanya ve Gürcistan gibi ülkelerin askeri hazırlanmalarını büyük oranda TSK üstlenmişti.

Elbette Karadeniz'in ötesinde, NATO üyesi TSK'nın dünyanın birçok ülkesinde ABD ve NATO istekleri dahilinde asker bulundurduğunu da eklemek gerekiyor. TSK'dan, ABD'yle bu karmaşık müttefik ilişkilerinin ortasında Karadeniz konusunda homurdanma seslerinin çıkması, "şimdiye kadar neredeydiniz?" sorusunu akla getiriyor.

İlgili haber:

http://haber.sol.org.tr/mansetler/anamanset/abd-karadenize-yerlesiyor.html