İşte Vakit'in "basın etiği"!

"Basın etiği"ni dilinden düşürmeyen gazete, Eğitim-Sen'i, Cumhuriyet gazetesinin adını kullanarak aramış.

soL (HABER MERKEZİ) Yayıncılık anlayışı nedeniyle sürekli tepki çeken, adı provokasyon ve iftira haberleriyle anılan Vakit gazetesi, bir rezalete daha imza attı. Başka bir basın kuruluşunun adını kullanarak Eğitim-Sen'den görüş alan gazete, söylenenleri de çarpıtarak manşetine taşıdı.

Eğitim-Sen 3 Nolu Şube Başkanı Turhan Yıldırım'ı, Cumhuriyet gazetesi adına arayan Vakit gazetesi muhabiri, Yıldırım'dan aldığı demeci, baştan sona çarpıtarak, "Çocuklarımız bu kafaya emanet" başlığıyla haberleştirdi.

Vakit, önce senaryoyu yazmış
Olayın ayrıntılarını Cumhuriyet gazetesine anlatan Turhan Yıldırım, cep telefonundan ulaşarak görüş isteyen Vakit muhabirinin, kendisini Cumhuriyet çalışanı olarak tanıttığını söyledi. Telefondaki kişinin, kendisine, "okullarda Türk Hava Kurumu'na (THK) fitre verilmemesi, kurumun zarflarının boş bir şekilde geri gönderilmesi için çalışmalar yapılıyor" dediğini ve bu konuda Vakit gazetesinde çıkan bir haberi aktardığını ifade eden Yıldırım, "ben de, Vakit gazetesinin bir saygınlığının olmadığını, bu tür haberlerin sürekli o gazetede yer aldığını söyledim. Bu hükümet döneminde bu tür çalışmaların arttığını, hükümetin kadrolaştığını, bizim de buna karşı mücadele ettiğimizi anlattım. Telefondaki kişi ısrarla boş zarf konusunu açtı, ben de fitre ve zekât yardımlarının THK'ye verilmesinin doğal olduğunu, çünkü bu kurumun resmi bir kurum olduğunu söyledim. Tarikatların ve cemaatlerin geçmişten beri insanların inançlarını sömürerek bağış topladıklarını ve bunları kendi amaçları doğrultusunda kullandıklarını, oysa THK'ye yapılan bağışların nereye gittiğinin bilindiğini anlattım" dedi.

Yıldırım, sözü Cumhuriyet balolarına getiren telefondaki kişinin, "bu şeriatçılar balolara da karşı çıkıyorlar. Oysa balolar modernleşmenin simgesi değil mi, Eğitim-Sen bunlarla neden mücadele etmiyor?" sorusu üzerine, bir şube başkanı olarak bu konuda bir karar veremeyeceğini, ancak sendikanın bu tür konulardaki duruşunun bilindiğini söylediğini ifade etti.

Diğer şube başkanlarını da kandırmışlar
Ertesi gün Cumhuriyet gazetesinde haberi göremediklerini söyleyen Yıldırım, daha sonra Eğitim-Sen Genel Merkezi'nden, görüşmenin Vakit gazetesinde haberleştirildiğini öğrendiğini ve gazeteyi alıp haberi şaşkınlıkla okuduklarını belirtti. Yıldırım, kendisiyle birlikte Mersin Şube Başkanı Ahmet Antmen ile İzmir 2 Nolu Şube Başkanı Ercan Dumbak'ın da aynı tuzağa düşürüldüğünü söyledi.

Vakit'ten çarpıtma dersi
Yıldırım'la yapılan görüşmeyi, 21 Eylül tarihinde "Çocuklarımız bu kafaya emanet" başlığıyla yayınlayan Vakit gazetesi, haberinde "Eğitim-Sen yetkilileri, Türk Hava Kurumu ile işbirliği içinde okullarda öğrencilere 'fitre-zekat baskısı' yaptıklarını itiraf ettiler. Dinin emri olan fitre ve zekatlar THK'ya gitmeliymiş. THK bu paralarla cumhuriyetin gereği olarak balolar, kokteyller düzenlemeliymiş!" ifadelerine yer verdi.