İşadamının partisi olur

Eski solcu, AKP’li patron Ethem Sancak, AKP Siyaset Akademisi’nde yaptığı konuşmada “İşadamının partisi olmaz fikri yanlıştır” dedi. İslamcı sermayenin zaferini ilan eden Sancak, “İşadamlığı artık İstanbul’un tekelinde değil” diye konuştu.

soL (HABER MERKEZİ) AKP'li patron Ethem Sancak, AKP Siyaset Akademisi'nde "İşadamının partisi olmaz" görüşüne karşı çıkarak "İnsanın fikri neyse zikri de odur" dedi. TÜSİAD karşısında TUSKON'un zaferini de ilan eden Sancak, "İşadamlığı İstanbul'un tekelinde olmaktan çıktı" diye konuştu.

"TUSKON iş yapıyor, laf değil"
AKP Diyarbakır İl Teşkilatı'nın düzenlediği Siyaset Akademisi'nin konuğu olan Sancak, yaptığı konuşmada AKP'yi ve Fethullahçı patronların çatı örgütü olarak tanınan Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu'nu (TUSKON) överken, TUSKON'un TÜSİAD karşısındaki zaferini de ilan etti.

Eski solculuğuyla da bilinen İşadamı Ethem Sancak, TUSKON'un dünyanın farklı bölgelerinde iş yaptığını belirterek, "TUSKON icraat yapıyor, laf değil" dedi.

Verdiği seminerde AKP'lilerin sorularını yanıtlayan Sancak, bir partilinin açıklanan teşvik paketinin TÜSİAD tarafından neden değerlendirilmediği yönündeki soruya şu şekilde yanıt verdi: "Ben 5-6 ay önce TÜSİAD'dan ayrıldım. Ayrılıma nedenim fikir farklılığı, kimya değişti. Bugün bir açıklama yaptılar ama yetersiz. TÜSİAD geçmişte güzel işler yaptı. İşadamlığı artık İstanbul'un tekelinde bir iş olmaktan çıktı. Bakın geçen hafta bir toplantının seremonisine katıldı. 2 bin 300 yabancı işadamı, 3 bin yerli işadamını bir araya getirmişler. 39 ülkenin bakanları devlet başkanları katılmış. TUSKON diye bir işadamı kuruluşumuz var. Öyle muazzam bir işe imza atmışlar. Onlar icraat yapıyorlar, laf değil. Artık işadamlığı belli bir örgütün tekelinde değil. Teşvik paketini gayet olumlu bir adım olarak görüyorum. Bence bu pakete sahip çıkmak lazım. Bazı kesimler zaten hemen eleştiri yağmuruna başladı ancak bu paketin ülkeye çok şeyler kazandıracağını zannediyorum" diye yanıt verdi.

Sancak'ın demokrasi aşkı
Konuşmasında "demokratik gelişim" başlığına da özel bir yer ayıran Sancak, "Daha gelişmiş bir toplumun demokrasinin gelişmesiyle mümkündür" dedi.

Türkiye'nin 10 yıla kadar AB ülkelerinin demokratikleşme düzeyine çıkacağına inandığını belirten Sancak, "Bu olmazsa zaten Türkiye parçalanır. Sayın Genelkurmay Başkanı demişti ki, bu halka daha fazla özgürlük verirsek, ülkemiz Yugoslavya gibi olur. Hayır efendim, eğer bu özgürlükleri vermezseniz Yugoslavya gibi olursunuz. Şimdiye kadar geçmişte siyaset yapanlar hep siyaseti kirlettiler. Ve insanlara da siyaset yapmayın dediler. Hayır efendim, siyaset iyi yapıldığında ibadet gibidir. Bu ülkenin zaten siyasetçisi azdır" diye konuştu.

Daha sonra Sancak, Türkiye'nin geçmişte demokrasi anlamında derin yaralar aldığını ve nasıl sorunların çözüleceğine ilişkin bir başka soruya da şu yanıtı verdi: "Şu an Türkiye'nin yönetmenin temel siyasal çerçevesi 1982 anayasasıdır. Bu anayasayı 5 general yaptı. Bize benzer ülkelerde darbe yapan generaller oldu. Onların hepsi şimdi hapisteler. Beğenmediğimiz komşumuz Yunanistan albaylar cuntasını hapislerde çürütüyor. Şili Pinochet'yi mezarda yargıladı. Arjantin hakeza Fidella'yı cezalandırdı. Bizim de darbecilerin ölüsünü bile cezalandırmamız lazım. 12 Eylül rejimi yargılanmadan Türkiye'de gerçek demokrasi olmaz. Bugün veya yarın mutlaka yargılanmalı. 12 Eylül anayasası lağvedilmeden Türkiye'de demokrasi olmaz. Bu anayasanın izdüşümü olan Siyasi Partiler Kanunu, Seçim Kanunu değişmeden demokrasi olmaz. Onun için çok çalışıp bunu yapmalıyız."

"İşadamının partisi olur"
Sancak, kendisine ait medya grubuna "yandaş medya" denilmesinden rahatsızlık duymadığını, hiçbir insanın yansız olmayacağını da sözlerine ekledi. Sancak, "İşadamı'nın partisi olmaz" şeklindeki genel kanaate katılmadığını da dile getirerek, insanın fikri neyse zikrinin öyle olması gerektiğini vurguladı.