Irkçı tezahürata ceza yok!

Pazar günü oynanan Beşiktaş-Bursaspor maçı öncesinde çıkan olaylarla ilgili kulüplere verilen cezalar kamuoyuna açıklandı. Kulüplere saha kapatma, seyircisiz oynama ve para cezaları verilirken TFF Bursasporluların ırkçı tezahüratlarına karşı, talimat olmasına rağmen, yaptırım uygulamadı.

Tribünlerde ırkçı tezahüratlara yaptırım uygulanmıyor. Geçtiğimiz Pazar günü Beşiktaş ile Bursaspor arasında oynanan maç öncesi taraftarlar arasında çatışma çıkmış, ikisi bıçakla olmak üzere dört kişi yaralanmış, maç esnasında Bursasporlu taraftarların Beşiktaş amigosu Alen Markaryan üzerinden Ermeni vatandaşlara “Ermeni k… Beşiktaşı Destekler” sloganları atması spor kamuoyunca çatışmayla aynı şiddette kınanmıştı. Ancak PFDK’nın açıkladığı ceza kararlarında, FIFA ve UEFA direktiflerine rağmen bu tezahürata karşı yaptırım yer almadı.

Kamuoyunun, Türkiye’de futboldan sorumlu yöneticilerin, kulüpler ve emniyetin olayların baş sorumlusu olduğunu kabul ettiği çatışmalar sonrasında Profesyonel Futbol Disiplin Kurulu (PFDK) beklenen cezaları açıkladı. Beşiktaş iki maç dış sahada oynama ve küfürlü tezahürat ile reklam uygulaması nedeniyle para cezaları aldı. Bursaspor ise sahasında iki saha olayları nedeniyle maç seyircisiz oynayacak. Geçen sezon Diyarbakırspor kulübü ve taraftarına PKK üzerinden tezahüratta bulunan Bursasporlulara Beşiktaş maçının ardından sadece saha olayları nedeniyle ceza verildi.

TFF ırkçılığa karşı yaptırımı talimatla belirlemiş
Türkiye Futbol Federasyonu, geçen sezon Bursaspor-Diyarbakırspor maçında yine Bursaspor taraftarının ırkçı tezahüratları ve tutumları karşısında Disiplin Talimatı'nın 52. Maddesine yeni fıkra eklemişti. "Çirkin ve Kötü Tezahürat" başlığı altına eklenen 12. fıkranın tam metni şu şekilde:

"Herhangi bir takımın mensuplarını veya taraftarlarını aşağılamak, tahrik veya taciz etmek amacıyla etnik veya bölgesel ayrımcılık içeren ya da herhangi bir takımın mensuplarını veya taraftarlarını suç failleri veya suç örgütleriyle özdeşleştirecek şekilde toplu olarak ve devamlılık arz eden bir biçimde tezahürat yapılması ya da bu içerikte pankart açılması veya benzeri eylemlerde bulunulması halinde sorumlu kulübe ilk ihlalde Süper Lig için 160.000.-TL'den 320.000.-TL'ye kadar, 1. Lig için 50.000.-TL'den 100.000.-TL'ye kadar, 2. Lig için 20.000.-TL'den 40.000.-TL'ye kadar, 3. Lig için 10.000.-TL'den 20.000.-TL'ye kadar para cezası, saha kapama cezası veya seyircisiz oynama cezası eylemin ağırlığına göre birlikte veya ayrı ayrı verilebilir. Anılan yasağın aynı sezon içerisinde ikinci kez ihlali halinde sorumlu kulübe bir müsabakayı seyircisiz oynama cezası ve bir üst paragrafta gösterilen para cezalarının üst sınırı kadar para cezası birlikte verilir. Anılan yasağın aynı sezon içerisinde üçüncü kez ihlali halinde sorumlu kulübe iki müsabakayı seyircisiz oynama cezası ve bir üst paragrafta gösterilen para cezalarının üst sınırının 2 katı kadar para cezası birlikte verilir. Anılan yasağın aynı sezon içerisinde dördüncü kez ihlali halinde ve takip eden her ihlalde sorumlu kulübe üç puan indirme cezası verilir."

TFF maçtaki ırkçı tezahürata karşı yaptırım uygulamamasının nedenini henüz açıklamadı.

Bursasporlular ilk defa ırkçı tezahürat yapmıyor
Ancak kamuoyunun beklediği üzere Bursaspor’a taraftarlarının ırkçı tezahürata karşı herhangi bir yaptırım uygulanmaması dikkat çekti. Bu sezon oynanan olaylı Trabzonspor maçının ardından bu defa Bursaspor TV’de Seda Çapçı adlı spikerin “Dik kaldırım ve Beşevler’de oturan Trabzonlular’a artık hemşehri demeyeceğiz. Maçın sonunda ben Bursa’nın en işlek caddesi Heykel ve Setbaşı’nda bir tane Trabzonspor formalı göremedim” demesi tepki toplamış, tepkiler nedeniyle spikerin işine son verilmişti. Spikerin şoven söyleminin ardından kentte Trabzonsporlularla Bursasporlu taraftarlar arasında çatışma çıkmıştı. Bursasporluların ayrıca Trabzonsporlulara “Pontus”, İstanbul kulüplerinin taraftarlarına “Bizans”, Karşıyaka SK taraftarlarına ise “Yunan tohumu” dedikleri biliniyor.

Trabzonsporlular ise 2008 yılında İstanbul’da gerçekleştirdikleri TFF’yi protesto eyleminde “Ermeni Oğuz’a Trabzon’da Soykırım” sloganı atmışlardı.

UEFA ırkçılık karşısında net
TFF Avrupa Futbol Federasyonları Birliği’nin (UEFA) üyesi olarak, birliğin uygulama ve kararlarını takip etmek ve kendi uygulama alanına taşımak zorunda. UEFA’nın sahada ve tribünlerde ırkçılığa karşı programlar ve kampanyalar gerçekleştiriyor. “Irkçılığa Karşı Birleş” kampanyası UEFA’nın ırkçılık karşıtı en etkin kullandığı kampanya olarak dikkat çekiyor. Kampanya için Bu sezon UEFA Avrupa Kupası ve Şampiyonlar Ligi ilk karşılaşmalarında (2 ve 14 Ekim 2010) Bursaspor, Trabzonspor, Fenerbahçe, Galatasaray ve Beşiktaş, Avrupa’da Irkçılığa Karşı Futbol’a (FARE) ait tanıtımlarla sahaya çıkmışlardı. FARE bu sezonki evrupa maçlarının ilk haftasını eylem günü ilan etmişti.

Çarşı’dan da ırkçılığa tepki
Diğer yandan Beşiktaşlı taraftarlar amigoları Alen Markaryan için ve onun üzerinden Ermeni vatandaşlara karşı, karşılaşmadaki Bursasporlu taraftarlar tarafından yapılan ırkçı tezahürata karşı kampanya başlattı. Çarşı grubu, grubun forum sitesi Forzabeşiktaş’ta ırkçı tezahürat için ceza uygulanmamasına tepki olarak tartışma başlattı. Buna göre Çarşı’nın, kulüpten tarafsız saha maçlarının Diyarbakır’da gerçekleştirilmesini oynanmasını talep etmesi bekleniyor. Ayrıca, Beşiktaşlılar UEFA Avrupa Ligi grup son maçı olan İstanbul’da oynanacak Rapid Wien maçında ırkçılık karşıtı pankart ve slogan hazırlamayı planlıyor. Beşiktaşlı taraftarlar forumda paylaşılan mektupla UEFA’ya da TFF’yi şikâyet etmeye başladı.

(soL - Spor)

Türkiye tribünlerinde ırkçılığ karşı olanlar da var