Hazımsızlığın bu kadarına pes!

Gerici basın, pazar günü yapılan, Alevi yurttaşların taleplerinin ifade edildiği mitingde olay çıkmamasının ve büyük kalabalık toplanmasının üzüntüsünü yaşıyor. Zaman'a göre, Aleviler mitinge türkü dinlemeye gelmişti zaten!

soL (HABER MERKEZİ) Alevi kuruluşlarının pazar günü gerçekleşen ve onbinlerce yurttaşın katıldığı "Eşit Yurttaşlık" mitinginin yankıları sürerken, dinci basın, mitingde umdukları provokasyonun yaşanmaması nedeniyle "keyifsiz". Zaman gazetesi miting haberini "Aleviler oyuna gelmedi, miting sakin geçti" başlığıyla verirken, katılımcıların çoğunun mitinge türkü dinlemeye geldiği havası yaratmaya çalıştı.

Mitinge günler kala, "dikkat, provokasyon olabilir" çağrılarıyla katılımı düşürmeye çalışan gerici basın, hiçbir olay çıkmamasının hüsranını yaşıyor. Zaman gazetesi, "provokasyon uyarısı"nı AKP'ye yakın duran Alevi temsilcilerinin görüşleriyle desteklemiş ve "mitinge gidilmemesi gerektiğini" bir de onların ağzından dillendirmişti. Gazete, miting sonrası yaptığı haberde de "Provokasyon endişesi yaşanan mitingde korkulan olmazken, konuşmacılar Alevilerin sorunlarının yeni bir anayasa ile çözülebileceğine vurgu yaptı" ifadesine yer vererek, AKP'nin yeni anayasa çalışmalarına pay çıkardı.

"Kürsü kışkırttı"
Fethullah Gülen'in gazetesi Zaman, mitingde herhangi bir tatsız olay yaşanmamasından ve yüksek katılımla gerçekleşmesinden duyduğu rahatsızlığı, "tamam provokasyon olmadı ama solcular da gövde gösterisi yaptı" mealinde sözlerle dile getirdi. Habib Güler ve Alper Sancar imzalı haberde, "çeşitli sol örgütlerin boy gösterdiği yürüyüşte, yol boyunca sloganlar atıldı", "mitingde CHP'nin yanı sıra DTP, ÖDP, EMEP ve SDP de parti flamalarıyla gövde gösterisi yaptı" ifadeleri kullanıldı. Miting öncesinde Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan'ın "mitinge gitmeyin" çağrılarına yer veren gazetenin, mitinge ilişkin haberinde de Doğan'ı koruma gayreti gözden kaçmadı: "Alandaki kalabalık, platform tarafından yönlendirilerek hükümet ve mitinge katılmayan Alevi kuruluşlar aleyhine sık sık slogan attı. Özellikle 'provokasyon' endişesiyle mitinge karşı çıkan Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan'a yönelik hakaret içerikli sloganlar dikkat çekti." Gazetenin, sloganların "platform tarafından yönlendirilerek" atıldığı vurgusunun yanı sıra, "sunucuların, kalabalığa 'kanlı, intikamlı' sloganlar attırması da sağduyulu Alevi vatandaşların miting havasını bozmadı" demesi de, yine tavrının ifadesiydi.

"Ünlü sanatçılar alanı doldurdu"
Zaman gazetesi, mitinge yoğun katılımdan rahatsızlığını da dile getirdi: "İlk kez 'Alevi' adıyla düzenlenen ve organizatörlerin doğası, meşrebi ve menşei gereği çok ses getiren Sıhhiye'deki buluşması, konuşmacıların iddiasına göre '25 milyon Alevi'yi' temsil ediyordu ama alanda 25 bin kişi ancak vardı." Zaman, mitinge onbinlerce insan katılınca ve herhangi bir olay da çıkmayınca, bu kez nicel etkisini azaltmaya çalışırken, mitingde "çeşitli ideolojilerin bu inanç içindeki etkisini de" gördü. Haberde "miting organizatörlerinin bağlantı ve söylemlerine bakılarak bir provokasyon beklentisi içine girilmişti, ancak sağduyulu Alevi vatandaşlar oyuna gelmedi" denildi. Gazeteye göre, Alevi Bektaşi Federasyonu'na bağlı olarak mitinge gelenlerin çoğu, zaten "ünlü sanatçıları dinlemeye" gelmişti. Önce mitinge katılımı kendi gözlemleriyle düşürmeye çalışan Zaman gazetesi, haberin devamında "türkücülerle bu kadar oldu" diyerek, "mitinge Alevi Bektaşi Federasyonu'nun beklediğinin üstünde insanın gelmesi ilk dikkat çeken husustu" sözlerini "gerekçelendirdi". "Sanatçılar sahne alıp türkü söylemeye başladığında tam anlamıyla coşan kalabalık, Ankara'ya hangi amaçla geldiğini de belli etmiş oldu" denilen habere göre, kalabalık "eşit yurttaşlık" talebiyle filan değil, türkü dinlemek için Ankara'daydı.