Halk "deprem" istemeye başladı

İtalya'da her gün bir depremle sarsılmaya devam eden Aquila, G8 zirvesini konuk etmeye hazır. Ancak kent, depremzedeler ve G8 liderlerinin Aquila'sı, yoksul ve zengin Aquila olarak ikiye bölündü. Çadırlarda sıcak ve sivrisinekle boğuşan halk öfkeli, "umarız tüm liderler buradayken korkunç bir deprem olur" diyecek kadar.

Aslı Kayabal (İtalya) Yaklaşık üç ay önce büyük bir depremle sarsılan Aquila, 8-10 Temmuz günlerinde açlık, iklim ve İran konusunu gündeme getirecek olan G8 zirvesini ağırlamaya hazırlanırken, büyük depremin ardından her gün artçı bir sarsıntının kaydedilmeye devam ettiği kent ikiye bölünmüş durumda.

Tüm gözlerin G8 zirvesi için yöneleceği Aquila bir madalyonun iki yüzü gibi. Bir yanda sıcak, sivrisinek, çamur ve terk edilmişliğe teslim depremzedelerin Aquila'sı öte yanda 48 hektarlık bir alanda G8 zirvesine katılacak liderleri konuk edecek, her türlü konforun ve lüksün sağlandığı öteki Aquila.

Halk deprem olsun istiyor
Aquila halkı öylesine öfkeli ve umutsuz ki, her gün meydana gelen yeni sarsıntıları önemseyemeyecek kadar yılgın. Halk, "Umarız tüm liderler hazır buradayken büyük bir deprem olur da, herkes başımıza gelen felaketin ve asıl sorunun ne olduğunu anlar!" diye konuşuyor. Depremzedelere psikolojik destek veren psikologlar, birçok kişinin benzer bir dilekte bulunduğunu anlatıyor.

39 dünya liderini konuk edecek alanın dış sınırlarında güvenlik 5 bin askere emanet edildi. Dağların kuşattığı şehrin dış sınırlarına füzesavarlar yerleştirildi.

Coppito olarak anılan zirve merkezinde liderlere yemek servisi yapılacak restorandan masalara, simultane çevirmenlerin görev yapacağı kabinlerden wifi ve bilgisayar ağı sistemine, sergi mekanlarından her bir liderin suitine kadar tüm hazırlıklar tamamlandı.

Deprem riski var
İtalyan sismologlar, zirve sırasında deprem riski olduğunu saklamıyor, ama zirve alanının olası bir sarsıntıya karşın dayanıklı olduğunu ve her tür acil önlemin alındığını söylüyor. Büyük ölçekte bir yer sarsıntısının kaydedilmesi durumunda ise zirve Roma Polis Enstitisü'nde devam edecek. Bu önlem richter ölçeğine göre 4 ve üzerindeki yer sarsıntıları için geçerli.

Protesto dalgası
Küreselleşme karşıtları, G8 zirvesini protesto etmek için Roma ve Aquila'ya gelmeye başladı. Önceki gün binlerce gösterici ilk olarak, Vicenza'da genişletilmesi gündeme gelen ABD üssünü protesto etti. Vicenza'daki gösteride küreselleşme karşıtlarına polis müdahele etti. Göz yaşartıcı bombanın da kullanıldığı gösteri gerilimli geçti. Zirve vahası "kırmız bölge" ilan edildigi için, zirve boyunca alınan olağanüstü güvenlik önlemleri nedeniyle Aquila ve cevresine yaklaşmak mümkün olmayacak. Ancak başkente gelmeye başlayan küreselleşme karşıtı binlerce gösterici zirveyi protesto edeceklerini duyurdu.

Rakamlarla G8 Zirvesi

KONUKLAR
G8 zirvesine katılmak üzere 39 dünya lideri Aquila'ya geliyor.
Delegeler için 914 daire tahsis edilecek.
Liderler kendilerine ayrılan 4 binada konuklayacak.

MEDYA
Dünya medyası Spor Sarayı'nda konuk edilecek.
Zirveyi izlemek için 3.600 gazeteci akredite oldu.

GÜVENLIK
Zirvede güvenliği sağlamakla 15 bin kişi görevlendirildi.

7 uçak, 12 helikopter, 51 taşıt, 1 ambulans ve 2 radar sistemi zirve boyunca hazır bulundurulacak.

Olası terör saldırısına karşı uçak kalkan sistemi hazır tutulacak.

Aquila'da ilk defa pilotsuz avci ucaklar da hazir olacak.

SAĞLIK
Her bir lider kendi doktorunu getiriyor.

8 TEMMUZ ZİRVE AJANDASI

ABD başkanı Barack Obama'nın saat 12.00'de Aquila'ya gelmesi bekleniyor. Kısa bir aperatifin ardından liderler dünya ekonomisi konusunun gündeme getirilecegi bir yemekte biraraya gelecek.

Öğleden sonra 15.30'da baslayacak iki saatlik oturumda ise çevre ve iklim sorunları, açlık, sosyal gelişme gibi konular ele alınacak. Aynı saatlerde Brezilya, Hindistan, Güney Afrika ve Çin liderleri G5 zirvesi için ayrı bir toplatıda buluşacaklar.

Saat 20.00'de başlayacak akşam yemeğinde İran, Afganistan, Pakistan ve Birmanya gibi sıcak bölgeler sorunu masaya yatıralacak.

9 TEMMUZ ZİRVE AJANDASI
G8 ve G5 liderlerinin katılımıyla yoksul ülkelerin gelişimi ele alınacak. Major Economies Forum ise öğleden sonra başlayacak. Akşam İtalya Cumhubaşkanı Aquila'da G8 Zirvesi'ne katılan liderlere akşam yemeği verecek.