Gürcistan yardım zengini

Rusya’yı soykırımcı ilan etme noktasına gelen Gürcistan, savaş sonrası yaralarını sarmak için Batılı ülkelerden hibe üstüne hibe alıyor.

soL (DIŞ HABERLER) Devlet Başkanı Michael Saakaşvili, NATO ve AB ülkelerinin desteğine ihtiyaçları olduklarını her fırsatta yenilerken, talepleri yanıtsız kalmadı. NATO çerçevesinde silah yardımlarının yanı sıra nakit para yardımı da alan hükümete son destek de Uluslararası Para Fonu`ndan geldi.

Rusya'yla girmiş olduğu çatışma nedeniyle altyapısının zarar gördüğü ve büyümesinin gerilediği gerekçesiyle IMF bu ülkeye 750 milyon dolar borç verecek. Ekonomideki büyüme rakamlarının özellikle yılın ikinci yarısında yüzde 5 ve 6 arasında düştüğünü belirten hükümet yetkilileri buna neden olarak ise savaşı gösteriyor. IMF ise savaştan önce bekledikleri büüyüme rakamının yüzde 9`a ulaşacağını açıklamıştı ve Saakaşvili hükümetinin yabancı yatırımcılara kapıyı açmasından ötürü ülkedeki büyüme oranlarının beklendiğinden hızlı ilerlediğini belirtmişti.

Bölgeye incelemelerde bulunmak üzere heyet gönderen IMF, verecekleri borç paranın zararları karşılamak ve altyapıyı düzeltmek için kullanılacağını açıkladı.

Cheney Kafkas turunda
ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney de bölgeye yaptığı ziyarette Azerbaycan'dan sonra Gürcistan`a gidecek. Destek mesajı vermekten başka bir anlam ifade etmeyen ziyaret ABD`nin Gürcistan`ın arkasında olduğunu Rusya'ya gösterecek. Ziyaretin rotasının eskiden Sovyetlere bağlı olan Azerbaycan, Gürcistan ve Ukrayna olması da aynı şekilde değerlendiriliyor.

Cheney'in Tiflis'e varmasından önce ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice da 1 milyar dolar yardımda bulunacaklarını açıkladı. Rice bu yardımın silahlanma için değil savaş sonrası yıkımı düzeltmek için verildiğini belirtti.