Gülen Cemaati’nden Türkçe “Kürt açılımı"

AKP hükümetinin “Kürtçe televizyon açılımı”nın ardından şimdi de Kuzey Irak'tan “Türkçe gazete açılımı” geldi. Erbil’de çıkartılan gazetenin Fethullah Gülen bağlantıları dikkat çekiyor.

soL (HABER MERKEZİ) "Irak Kürdistanı'nda çıkan ilk Türkçe web gazetesi" altbaşlığıyla internet üzerinden haftalık yayınlanmaya başlanan Hewler Post gazetesinin 21 Mart'taki ilk sayısında, gazetenin genel yayın yönetmeni Rebwar Kerim Weli, Kürtlerin hiç bugünkü kadar Türkçe bir gazeteye ihtiyaç duymadığını belirtti. Weli, bunun nedeninin, Kuzey Iraklı Kürtlerin Latin alfabesi kullanmaması olduğunu belirterek, sadece Türklerin Kürtleri değil, Kürtlerin de Türkleri anlayamıyor oluşundan yakındı.

Weli, "Neden Türkçe Gazete" başlıklı çıkış yazısında, Kürtlerin büyük Osmanlı İmparatorluğu'nun bir parçası olduklarına gönderme yaptı.

Weli, gazeteyi ilk etapta İnternet üzerinden günlük olarak yayınlamayı hedeflediklerini belirtiyor. Zaman gazetesi ise Weli'nin kendilerine yaptığı açıklamaya dayanarak, önümüzdeki aylarda "basılı bir gazete"nin hedeflendiğini yazıyor.

SETAV'da konuşmacı
Gazeteyle ilgili dikkati çeken bir diğer nokta da, gazetenin genel yayın yönetmeni Rebwar Kerim Weli'nin, gazete yayınlanmadan bir hafta kadar önce, Türkiye'ye gelerek Fethullah Gülen'e ait olduğu bilinen Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları (SETA) Vakfı'nda bir konferans vermiş olması.

Weli bu konferansta Kuzey Irak-Türkiye ilişkileri açısından da "çarpıcı" açıklamalarda bulunmuş, Türkiye'yi Iraklı Kürtler için "rüya kapısı" olarak tanımlayarak, Irak'ta konfederasyon yönünde bir oylama yapılsa, halkın yüzde 80'inin Kuzey Irak'ın Türkiye'ye bağlanmasını isteyeceğini iddia etmişti.

Weli'nin Kuzey Irak'la ilgili tespitlerinden biri de, "Irak'ta AKP gibi bütün bölgelerden oy alan, temsil kabiliyeti yüksek ulusal bir partinin" eksikliği.

Abant Platformu düzenleyicilerinden

Rebwar Kerim Weli'nin bağlantılardan biri de Fethullah Gülen cemaatinin organize ettiği Abant Platformu Toplantısı. Aksiyon dergisinin haberine göre, Weli, 15-16 Şubat'ta Erbil'de yapılan "Barışı ve Geleceği Birlikte Aramak" konulu Abant Platformu Toplantısı'nın düzenleyicileri arasında yer alıyor.