Guatemala Küba’dan resmen özür diledi

Guatemala, 1961’deki Domuzlar Körfezi çıkarması öncesinde karşı devrimci Kübalılar’a ve diğer paralı askerlere topraklarında eğitim almaları için izin vermesi nedeniyle Küba’dan resmen özür diledi.

soL (DIŞ HABERLER) Guatemala Devlet Başkanı &Aacutelvaro Colom, ülkesinin 1961 yılında gerçekleşen Domuzlar Körfezi çıkarmasına katılan karşı devrimcilerin eğitim almaları için topraklarını kullanmalarına izin vermiş olmasından dolayı Küba'dan resmen özür diledi.

Küba'ya resmi bir ziyaret gerçekleştiren Colom, Havana Üniversitesi'nin tarihi öneme sahip Aula Magna salonunda yaptığı konuşmada "Bugün, Küba'nın işgalinin hazırlanması sırasında kendi ülkemin topraklarını ödünç verdiğimiz için Küba'dan özür dilemek istiyorum" dedi.

1961 yılında, Küba Devrimi'nden iki sene sonra ABD'nin örgütlediği ve Guatemala ve Nikaragua'da eğitim alan bin 500 yüz paralı asker ve Kübalı karşı devrimci sürgün, Küba'nın güneyindeki Domuzlar Körfezi bölgesine çıkarma yapmış, ancak 72 saat içerisinde Küba Devrimci Silahlı Güçleri tarafından püskürtülmüşlerdi.