Gazprom Avrupa'dan kazanıyor

Dünyanın en büyük doğalgaz üreticisi, Rus şirketi, Gazprom, Avrupa doğalgazının dörtte birini karşılıyor. Şirket, 2015 itibari ile Avrupa piyasasındaki payını yüzde 25'ten yüzde 33'e yükseltmeyi hedefliyor.

soL (HABER MERKEZİ) Rusya gaz üreticisi Gazprom'un ihracat gelirlerinin rekor düzeylere ulaştığını bildirdi. Şirketin 2008 yılı satışları 65 milyar doları buldu. Şirket yöneticileri doğalgaz fiyatlarının 100 doların üzerinde olmasını beklediklerini açıklarken, doğalgaz fiyatlarındaki artışın petrol fiyatlarına bağlı olarak değiştiği belirtiliyor. Petrol fiyatlarındaki artış gecikmeli olarak, 6-9 aylık dönemlerle, doğal gaz fiyatlarına yansıyor.

Dünyanın en büyük gaz üreticisi, Gazprom, Avrupa doğalgazının dörtte birini karşılıyor. Şirket, 2015 itibari ile Avrupa piyasasındaki payını yüzde 25'ten yüzde 33'e yükseltmeyi hedefliyor.

Gazprom'un yıl sonunda BP Rusya ortaklığı olan TNK-BP ile bir ortaklık imzalamayı planladığı da bildirildi. BP'nin toplam yıllık doğalgaz ve petrol üretiminin yüzde 25'ini TNK - BP şirketi gerçekleştiriyor. BP, şirketin yüzde 50'sine sahip, Rusya'nın hisseleri ise Alfa Access Renova (AAR) adlı konsorsiyumu kontrol eden Rus işadamlarına ait.