Fortis Türkiye de Belçika devletine geçti

Fortis Belçika'nın yüzde 51 hissesini Belçika hükümeti devraldı. Buna göre Fortis Türkiye de Belçika devletinin eline geçmiş oldu.

soL (HABER MERKEZİ) Fortis'in Belçika'nın (Fortis Brussles SA/NV'nin) yüzde 50+1 hissesinin Belçika hükümetine devrinin gerçekleştirildiği bildirildi. Böylelikle Belçika hükümeti bankanın toplam hissesinin yüzde 99,93'ünü devralmış oldu.

Fortis'in Türkiye birimi de Belçika'ya aitti. Fortis Türkiye tarafından İMKB'ye yapılan açıklamada, "Bankamız ana hissedarı Fortis Brussles SA/NV'nin tarafımıza verdiği bilgiye göre, Fortis Brussles SA/NV, Belçika hükümeti ile BNP Paribas arasında varılan mutabakat gereği, Fortis Brussles SA/NV'nin yüzde 50+1 hissesinin Belçika hükümetine devri sağlanmış olup, Belçika hükümetinin toplam hissesi yüzde 99,93 olarak gerçekleşmiştir. Belçika hükümetinde bulunan bu hisselerin yüzde 75'ini BNP Paribas'a devri ile ilgili süreç ise devam etmektedir" dendi.

Daha önce ne olmuştu?
Mali krizin ilk etkilerinin ilk görüldüğü Avrupa bankalarından biri olan Fortis'in Hollanda birimini, Hollanda Hükümeti, Fortis ve kısmen Fortis'e ait olan ABN-Amro'nun Hollanda'daki kısmı için 16,8 milyar avro ödeyerek devralmış, bankanın kurtarılması girişimi parçalanarak gerçekleşmişti.

Daha sonra da Fransa'nın en büyük bankası BNP Paribas SA, Fortis'in Belçika ve Lüksemburg bölümlerini 14,5 milyar avroya aldığını duyurdu. Belçika ve Lüksemburg hükümetleriyle Fransız bankası arasında sağlanan anlaşma, her 2 ülkenin Fortis'teki yüzde 49 azınlık hisselerini çoğunluğa çevirerek, yeni çıkarılacak BNP Paribas hisseleri karşılığında Fransızlara devrini içermekte idi.

Fransa'nın en büyük bankası BNP Paribas, Fortis'in tüm bankacılık birimleriyle Belçika'daki sigorta faaliyeti için 9 milyar avrosu hisse senedi ve 5,5 milyar avrosu nakit olmak üzere toplam 14,5 milyar avro ödemeyi kabul etmişti.

Buna göre Belçika hükümeti, Fortis Belçika hisselerinin yüzde 75'i karşılığında BNP Paribas'dan 2,25 milyar Avro'luk hisse alırken Lüksemburg hükümetine, Fortis Lüksemburg'un yüzde 66 hissesine karşılık olarak 775 milyon Avro'luk BNP Paribas hissesi verildi.