Fidel'den değişikliklere destek

Küba Devrimi'nin lideri Fidel Castro, Devlet Başkanı Raul Castro'nun hükümette yaptığı önemli değişikliklerin yanında olduğunu açıkladı. Castro, görevden alınan iki önemli isim olan Dışişleri Bakanı Felipe Roque ve Lage'nin ihtiraslarına dikkat çekti.

soL (DIŞ HABERLER) Küba'da Devlet Konseyi'nin hükümette yaptığı değişiklikler bütün dünyada yankılanırken, dört gün önce değişikliklerin sinyalini veren Fidel Castro, yapılan değişikliklerin yanında olduğunu açıkladı. Devlet Başkanı Raul Castro'nun talebiyle gerçekleşen değişikliklere ilişkin "hiç zorunlu olmamalarına karşın bana da danıştılar" diyen Fidel Castro, yazılı açıklamasında "benimkiler gidiyor, Raul'unkiler geliyor diye bir şey yok" dedi.

Hükümette yapılan değişikliklerde en çok dikkat çeken, Dışişleri Bakanı Felipe Perez Roque ve Bakanlar Kurulu Sekreteri Carlos Lage Davila'nın durumuna da değinen Fidel Castro, iki ismin de bu değişikliklere bir itirazlarının olmadığını belirttikten sonra, iktidarda olmanın bu kişilerde bazı ihtiraslar uyandırdığına işaret etti. Castro'nun konuya ilişkin değerlendirmelerinde dikkat çeken bir nokta da, Lage ve Roque konusunda yabancı basının birtakım yanılsamalar yarattığı ifadesi oldu.

Değişikliklere ilişkin değerlendirmelerini kısa tutan Fidel'in, dünkü makalesinin yarısını Küba beyzbol takımına ayırması şaşkınlık yarattı. Fidel'in Küba'da en sevilen spor olan beyzboldaki başarının "kolektivizm ve yeni kadrolar"la geldiğini yazmasının anlamlı olduğu düşünülüyor.

Kemal Okuyan'ın Küba'daki yönetsel değişikliklere ilişkin yorumu

Değişikliklerin boyutu
Küba'da Devlet Konseyi Kararnamesi ile kamuoyuna açıklanan değişikliklerin ilk işareti, Raul Castro'nun 24 Şubat'ta Halk İktidarı Ulusal Meclisi'nde yaptığı konuşmada verilmişti. Raul, yönetimin daha etkili ve yalın olması gerektiğinin altını çizerken daha iyi bir işbölümünden yana olduğunu vurgulamıştı.

Devlet Konseyi'nden yapılan açıklamada, Raul'un önerileri doğrultusunda, Küba Komünist Partisi Siyasi Bürosu'na danışarak ülke yönetiminde bazı değişiklikler üzerinde çalışıldığı ve kimi sonuçlara varıldığı belirtildi.

Değişikliklerin en çok üzerinde durulanı, uzun bir süredir parti ve hükümet organlarında çok önemli roller üstlenen Bakanlar Kurulu Sekreteri Carlos Lage ve Dışişleri Bakanı Felipe Roque'un görevlerinden alınmalarıydı. Fidel'in "ihtirasları"ndan söz ettiği bu iki önemli kadro, yıllardır, Küba'nın Castro sonrası döneminin liderliği söz konusu olduğunda ilk akla gelen isimlerdi.

Devlet Konseyi'nden yapılan açıklamaya göre, yönetimde yapılan değişikliklerin tamamı şöyle:

Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı ve Ekonomi ve Planlama Bakanı Jose Luis Rodriguez Garcia'nın yerine İç Ticaret Bakanı Marino Murillo Jorge atandı.

Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcılarından Otto Rivero Torres görevden alındı.

Dış Ticaret ve Yabancı Yatırım ve Ekonomik İşbirliği bakanlıklarının birleştirilmesine ve Rodrigo Malmierca Diaz'in bu bakanlığın başına getirilmesine karar verildi. Dış Ticaret Bakanı Raul de la Nuez Ramirez görevden alındı.

Maria del Carmen Concepcion Gonzalez'in birleştirilen Gıda Ve Balıkçılık Bakanlıklarının başına getirilmesine karar verildi. Bu bakanlıkların başında bulunan Alejandro Roca Iglesias ve Alfredo Lopez Valdes'in görevden alınmalarına karar verildi.

Dışişleri Bakanlığı'na Felipe Perez Roque'un yerine Birinci Bakan Yardımcısı Bruno Rodriguez Parrilla getirildi.

Maliye ve Fiyatlar Bakanlığı'na Georgina Barreiro Fajardo yerine Lina Pedraza Rodriguez'in atanmasına karar verildi.

Çelik ve Mekanik Endüstri Bakanlığı'na Fernando Acosta Santana'nın yerine Salvador Pardo Cruz atandı.

Jacinto Angulo Pardo İç Ticaret Bakanı olarak atandı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na Alfredo Morales Cartaya yerine Margarita Marlene Gonzalez Fernandez atandı.

Jose M. Miyar Barruecos'un Bilim, Teknoloji ve Çevre Bakanı olarak atanmasına karar verildi.

Homero Acosta Alvarez'ın Devlet Konseyi Sekreterliği'ne getirilmesine karar verildi.

Hükümet Konseyi Sekreterliği'ne Carlos Lage'in yerine Devrimci Silahlı Kuvvetler Bakanlığı Sekreteri General Jose Amado Ricardo Guerra getirildi.