Eurovizyon "Hadise"si

54. Eurovizyon şarkı yarışmasında Norveç birinci oldu. Komşuluk ilişkileri ve siyaset dolaylı olarak puanlara yansırken en çok ilgiyi içerikten çok sahne performansı ile şarkıcıların kostümleri çekti.

soL (HABER MERKEZİ) Rusya'nın başkenti Moskova'da düzenlenen 54. Eurovizyon yarışmasında Norveç'ten Rus asıllı Alexander Rybak birinci olurken, İzlanda ikinci, Azerbaycan üçüncü, Türkiye adına katılan Hadise ise dördüncü sırada yer aldı. Norveç 387 puan alarak ikinci sıradaki ülke (218 puan) ile arasındaki farkı açarken, Türkiye 117 puan alabildi.

Eurovizyon finaline 25 ülke katılırken, canlı olarak uzaydaki Rus üssüne bağlanılıp uzay adamlarının direktifiyle oylamanın başlatılması yarışmanın tarihinde bir ilk olarak tanımlandı. Moskova'da Olimpinski spor salonunu dolduran 22 bin seyirci ile en yüksek katılımlı Eurovizyon yarışmalarından birinin gerçekleşmesi de 54. finalin ilkleri arasında yer alıyor.

Bu yıl son yıllardan farklı olarak, finalde oylamaların yarısı SMS ile halk oylaması, diğer yarısı ise ülkelerin oluşturduğu jüri oyları ile belirlendi. Oylamaya 42 ülke katıldı, birçok ülkenin oylama tarzının değişmediği görüldü. .

Eurovizyon şarkı yarışmasında bazı Balkan ülkeleri ile Azerbaycan ile Ermenistan'ın etnik motifleri kullandığı dikkat çekerken, görsel performansın yine ön planda olduğu görüldü.

Özellikle İskandinav ülkeleri ile Doğu Avrupa ülkeleri arasındaki dayanışma puanlara yansırken Güney Kıbrıs ile Yunanistan'ın bir birine 12 puan vermesi, Balkan ülkelerinin ise birbirlerini desteklemesi sürpriz sayılmayan Eurovizyon klasiği olarak kayıtlara geçti. İzlanda'ya verilen destek ise şarkıdan çok ülkenin içinde bulunduğu koşullar ile ilgili yorumlandı.

Azerbaycan-Ermenistan dengesi
54. Eurovizyon'da Azerbaycan ile Ermenistan'ın aynı finalde yer aldığı dikkat çekerken, Rusya, Ermenistan, Azerbeycan ve Ukranya arasındaki puanlamanın daha çok dengeleri gözettiği görüldü.

Rusya Türkiye'ye hiç oy vermezken, 12 puanı Norveç'e verdi. Azerbaycan ile Ermenistan'a "dengeyi gözeterek", Azerbeycan'a 7 ve Ermenistan'a ise 5 puan veren Rusya Ukranya'ya sadece 2 puan verdi. Ukranya ise Rusya'ya 8 puan verdi. Ermenistan'ın 12 puanı Rusya'ya verirken, Azerbeycan Rusya'ya 6 puan verdi.

Türkiye'ye Ermenistan jesti
Hadise'nin çokca konuşulan kostümü ile sahne performansı Türkiye'nin yarışmayı dördüncü sırada bitirmesi ile sınırlı kaldı. Halk jurisi ile komşuluk ilişkilerinin Türkiye'nin oylarında belirleyen olduğu gözlemlendi.

Türkiye 12 puanı Azerbaycan'a verirken, Ermenistan'a 6 puan verdi. Ermenistan'ın ise Eurovizyon tarihinde ilk kez Türkiye'ye puan(4) verdiği görüldü. Türkiye, Fransa, İngiltere, Makedonya, Azerbaycan, Belçika'dan 12 puan aldı. Almanya, Arnavutluk ve Bulgaristan'dan 10 puan alırken, Hollanda'dan 8 puan aldı. Yunanistan ve İsrail Türkiye'ye 3 puan verirken Türkiye, Yunanistan ve İsrail'e oy vermedi.

Eurovizyon'da kazanan ülkeye önümüzdeki Eurovision'u organize edebilmesi için 5 milyon İsviçre Frangı verilmesi de kararlaştırıldı.