Eczacıların örgütlülüğü rahatsız etti

Taleplerinin dikkate alınmaması üzerine 2 Şubat&#039tan itibaren sigortalılara para karşılığı ilaç vereceklerini duyuran Türk Eczacıları Birliği devreden çıkarılarak, eczacılar örgütsüzleştirilmek isteniyor.

soL (HABER MERKEZİ) Eczanelerin b&uumly&uumlk sermaye gruplarına devri tasarısına karşı &ccedilıkmak ve taleplerini dile getirmek i&ccedilin 21 Aralık'ta Ankara'da onbinlerce kişinin katıldığı bir miting d&uumlzenleyen T&uumlrk Eczacıları Birliği (TEB) h&uumlk&uumlmetin hedefinde. Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın mitingden bir g&uumln &oumlnce eczacı odalarını ve TEB'in tutumunu &quotsiyasi atraksiyonlar&quot olarak tanımlayıp artık tek tek eczacıları muhatap alacağını a&ccedilıklamasının ardından, Sosyal G&uumlvenlik Kurumu'ndan da benzer mesajlar gelmeye başladı.

Sigortalıların serbest eczanelerden ila&ccedil almasını sağlayan Kamu İla&ccedil Alım Protokol&uuml, SGK ile TEB arasında imzalanıyor. 2009 yılı protokol&uumlnde taleplerinin karşılanmaması &uumlzerine TEB &quots&oumlzleşmesiz d&oumlnem&quote girileceğini a&ccedilıklamış ve 2 Şubat'tan itibaren sigortalılara ancak fatura-fiş karşılığı ila&ccedil vereceklerini duyurmuştu. Bunun ardından SGK yetkilileri bir s&uumlredir konuşulan e-s&oumlzleşme uygulamasını ortaya attı. SGK yetkilileri internet &uumlst&uumlnden dayatacakları şartları kabul eden eczacılarla tek tek ila&ccedil alım s&oumlzleşmesi yapacaklarını a&ccedilıklarken, TEB yetkilileri kurumun eczacıların meslek birliğini devreden &ccedilıkararak bu yolu izlemesinin yasadışı olduğuna işaret ettiler.

&Ccedilolak: Muhatap biziz
TEB Başkanı Erdoğan &Ccedilolak, SGK'nın kendilerini devre dışı bırakarak tek tek eczacıları muhatap almasının 6643 sayılı TEB yasasına aykırı olduğunu belirterek eczacılar adına s&oumlzleşme yapma yetkisinin TEB'de olduğunu belirtti.

Uygulanması durumunda e-s&oumlzleşme ile SGK'nın dayatacağı koşulları kabul edecek olan eczanelerin, sermaye a&ccedilısından g&uuml&ccedill&uuml az sayıdaki eczane olacağı ve semt eczanelerinin yok oluşunun ve b&uumly&uumlk sermayeli zincir eczanelere ge&ccedilişin hızlanacağı yorumları yapılıyor.

İstanbul'da 4 binin &uumlzerinde imza
İstanbul Eczacı Odası başta olmak &uumlzere bazı eczacı odaları &uumlyelerinden e-s&oumlzleşmeyi kabul etmeyeceklerine dair imza topluyor. &quotMeslek &oumlrg&uumlt&uumlm&uumlz&uuml yok sayacak e-s&oumlzleşmeyi ve geleceğimizi yok edecek ortaklık yasa tasarısını kabul etmiyoruz!&quot denilen metne imza atan eczacıların sayısı sadece İstanbul'da 4 bini ge&ccedilti. İmzaların bug&uumln Sağlık Bakanı ve &Ccedilalışma Bakanına iletilmesi bekleniyor.

Talepler

TEB, eczacılık yasasına konulmak istenen eczacı-eczacı ortaklığı maddesiyle zincir eczanelere ge&ccediliş s&uumlrecinin başlatılacağını vurgulayarak bu tasarının geri &ccedilekilmesini, muayene &uumlcretlerinin eczanelerden tahsilatına son verilmesini, SGK'nın eczanelere yaptığı geri &oumldemelerde kesintiye ve avans uygulamasına son verilmesini, ila&ccedil firmalarının kamuya yaptığı iskontoların eczaneler &uumlzerinden faturalandırılması uygulamasından vazge&ccedililmesini istiyor.

Zaman gazetesi de odalara karşı
&Oumlte yandan d&uumln yayınladığı haberlerle SGK'nın eczacı &oumlrg&uumltlerini devreden &ccedilıkararak ila&ccedilta sorunu &ccedil&oumlzd&uumlğ&uumln&uuml iddia eden Zaman gazetesi eczacıların tepkisine neden oldu. Gazetede &quotEczacılar Birliği devreden &ccedilıkarılıyor, sigortalılar ila&ccedil sıkıntısı yaşamayacak&quot başlığıyla d&uumln yer alan haberde, eczacıların devletle &oumlrg&uumltleri arasında kaldığı, odaların eczacılardan e-s&oumlzleşme yapmayacaklarına dair imzaları &quotzorla&quot topladıkları, TEB'i devreden &ccedilıkaracak e-s&oumlzleşme planıyla ila&ccedilta sorunun &ccedil&oumlz&uumlleceği iddia edildi. Habere tepki g&oumlsteren Zonguldak Eczacı Odası Başkanı Sema Karag&uumllle gazeteye g&oumlnderdiği mektupta &quotBiz eczacılar, arkamızda g&uuml&ccedill&uuml meslek &oumlrg&uumlt&uumlm&uumlz olmasına rağmen SGK tarafından bu kadar mağdur ediliyorken, nasıl bir mantık, eczacının &oumlrg&uumlt&uumln&uumln g&uumlvenlik kalkanından sıyrılıp tek başına kurumla anlaşma yapabileceğini d&uumlş&uumlnebilir&quot dedi.