Dört devlet başkanı havada kaldı!

Honduras Devlet Başkanı Zelaya ve beraberindekiler darbecilerin engellemeleri nedeniyle ülkeye inemedi. Askerler Zelaya’ya destek için düzenlenen gösterilere saldırdı, ölenler var.

soL (DIŞ HABERLER) Geçtiğimiz Pazar günü bir darbe sonucu ülkesini terk etmek zorunda kalan Honduras Devlet Başkanı Manuel Zelaya, daha önce açıkladığı üzere dün Honduras'a uçtu, fakat başkent Tegucigalpa'ya inmeyi başaramadı. Zelaya, yakıt kısıtı nedeniyle rotasını değiştirerek önce Nikaragua'ya, buradan da El Salvador'a inmek zorunda kaldı. Darbe hükümetinin emri üzerine ordu, havalimanındaki piste, inişi engelleyecek şekilde engeller yerleştirdi ve Zelaya'nın uçağını düşürmekle tehdit etti.

Manuel Zelaya, Honduras'a inmeye çalıştığı sırada Telesur'la yaptığı telefon bağlantısında "elimden gelen her şeyi yapıyorum. İki pilotla beraber pilot kabinindeyim ve onlar birer insan olarak ellerinden geleni yapıyorlar" dedi. Zelaya, bu durumun, yapmak zorunda olduklarını yapmalarını engelleyemeyeceğini söyledi.

Zelaya'nın uçtuğu uçakta Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu Başkanı Miguel D'Escoto ve Honduras Dışişleri Bakanı Patricia Rodas vardı. Bu uçağa eşlik eden bir diğer uçakta ise Arjantin Devlet Başkanı Cristina Fernández, Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa ve Paraguay Devlet Başkanı Fernando Lugo bulunuyordu.

Halk pusuya düşürüldü
Zelaya'nın gelişine destek vermek için gösteri yapmak üzere havalimanına doğru gelen halkın yakınlaşmasına askerler tarafından izin verildi. Ancak burada toplanan kitle daha sonra askerler tarafından çembere alındı ve saldırıya uğradı. Hem silahlardan ateş açılan hem de biber gazı kullanılan saldırıda ölüler olduğu haberleri geliyor, ancak en az üç olan ölü sayısı netleşmiş değil.

Darbe hükümetinin kararıyla ülkedeki sıkıyönetim hali sürüyor. Darbeciler, Zelaya Honduras'a doğru uçmaktayken bir açıklama yaparak Amerika Devletleri Örgütü'yle (OAS) diyaloga girebileceklerini söylemişler ve Venezuela ve Nikaragua hükümetlerini "ulusun barışını zedelememek için" görüşmeye davet etmişlerdi.

Darbeciler, aynı saatlerde Zelaya henüz havadayken, Nikaragua birliklerinin Honduras sınırında hareketlendiğini iddia etmiş, Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortega iddiayı reddetmişti.

Chávez: Honduras cuntası ABD destekli
Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chávez, Honduras'taki cuntanın, Zelaya'nın uçağının inmesini engellemesinden birkaç dakika sonra yaptığı açıklamada, cuntanın ABD tarafından desteklendiğini belirtti. "Ben Obama'nın, imparatorluğun bir kölesi olduğuna inanıyorum" diyen Chávez, Honduras'ta çelişkilerin keskinleştiğini, bir toplumsal ayaklanma olduğunu söyledi.

Micheletti hükümetini "burjuva" olarak niteleyen Chávez, onuru olan askerlerin bu işi bırakmaları gerektiğini belirterek, "Sizler tarihin akışını değiştiremeyeceksiniz" diye seslendi.