Din kardeşlerimizle satışa devam!

Türk-Arap Ekonomik forumu dün sona erdi. Zirveden Arap işadamlarına Türkiye’de daha çok yatırım yapması için çağrı yapıldı.

soL (HABER MERKEZİ) 4.Türk-Arap Ekonomik Forumu 11-12 Haziran tarihlerinde İstanbul'da gerçekleşti. Toplantının ilk gününe TOBB ve DEİK Başkanı Rifat Hisarcıklıoğu, Devlet Bakanı Ali Babacan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ile Arap Ligi Genel Sekreterliği başta olmak üzere üst düzey Arap iş dünyası temsilcilerinin katıldı.

Toplantıdaki sunum ve panellerin konusu Türk-Arap Bankacılık sektörünün ve mali ortaklıkların geliştirilmesi başlığı altında Türk-Arap bankalarına krizin etkileri, Türk para piyasalarının değerlendirmesi, Türk ve Arap ülkelerindeki para ve banka sektörlerinin geliştirilmesi ve Türkiye'deki finans projelerinde Arap bankalarının rolü ile özellikle inşaat sektöründe olmak üzere stratejik ortaklıkların geliştirilmesi idi. Devlet Bakanı Egemen Bağış ise Türkiye'nin Avrupa Birliği ilişkileri üzerine yaptığı konuşmasında AB temsilcilerinin özellikle son aylarda sendikal hakların artırılması düzenlemeleri gibi "rica"larından ziyade üyelik yolunda Brüksel'e yaptıkları ziyaretlerinin sayısının önemini ifade etti.

Başkanı olduğu Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu'nun düzenlediği toplantıda konuşan Rifat Hisarcıklıoğlu küresel mali piyasaların önemli aktörlerinden Arap dünyasıyla her alanda geliştirilmesi ve Arap sermayesinin ve yatırım fonlarının Türkiye'deki imkanlarından daha çok yararlanmasını beklediklerini söylerken, Arap işadamlarını enerji, mali piyasalar, perakende, turizm, gayrimenkul ve lojistik sektörlerine yatırım yapmaya davet etti. Bakan Babacan ise yeni teşviklerin cazip olduğunu vurguladı.

Türk-Arap işbirliğinin tarım ve gıda alanındaki potansiyeli ile özellikle GAP projesi olmak üzere yatırım olanaklarının değerlendirildiği ikinci günün Türk tarafı temsilcileri ise TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel ile Tarım ve Köy İşleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker oldu. Star Gazetesi ve Kanal 24'ün sahibi, eski TİKP üyesi, Türkiye'de 2 milyar dolar cirolu ilaç dağıtımının %40'ına sahip Hedef Alliance'ın sahibi ve TÜSİAD üyesi "Erdoğan sevdalısıyım" açıklamalarıyla dikkatleri çeken Ethem Sancak'ın moderatörlüğünü üstlendiği oturumunda günün "şimdiki gibi yerlerde sürünen sosyalizm" değil, "Arap kardeşlerimiz"in de desteğiyle krizden galip çıkma sözleri verildi.

Kurumsal altyapımızın AB ile "uyumlaştığını" ifade eden Bakan Şimşek ise konuşmasında, %70'i özel tüketim olan "devasa" Türkiye pazarın için "hukukun üstünlüğü" garantisini verirken, Arap ülkelerine yatırım çağrılarını yineledi.