Deniz Feneri’nin “Türkiye ilişkileri”

Deniz Feneri davasına Frankfurt Eyalet Yüksek Bölgesel Mahkemesi’nde devam edildi. Mahkeme’de dernek muhasebecisi Ermiş’in ifadeleri derneğin Türkiye’deki ilişkisini de ortaya çıkardı.

soL (HABER MERKEZİ) Deniz Feneri ve şirketlerinin muhasebecisi Firdevsi Ermiş, Beyaz Holding ile Almanya'da kurulan Weiss GmbH arasında para transferleri yapıldığını, Zahid Akman ve diğer 5 ortağa ayda 32'şer bin Euro ödendiğini, ayrıca bizzat Akman'a elden 'büyük miktarlarda paralar verildiğini' söyledi.

Yargıcın sorularını cevaplayan Ermiş, Deniz Feneri ve bağışlardan elde edilen gelirlerle kurulan şirketlerin muhasebesini tuttuğunu belirterek, "Bir resmi muhasebe, bir de gayri resmi muhasebe tutuluyordu. Gayri resmi muhasebe için Mehmet Gürhan'dan talimat alıyor, onun direktiflerinde çalışıyordum" dedi.

Türkiye'de Beyaz Holding, Almaya'da Weiss GmbH
Şirketler arasında bulunan Weiss GmbH (Beyaz GmbH) şirketinin ne iş yaptığını bilmediğini, bu şirketin paravan bir şirket olarak kurulduğunu ifade eden Ermiş,"Türkiye'de Beyaz Holding vardı. Almanya'da da Weiss GmbH kuruldu. Bu iki şirket arasında para transferleri vardı. Ama Beyaz Holding'i bilmem ben. Aralarında ne kadar para alışverişi yapıldığını da bilmiyorum, çünkü oranın muhasebesini ben yapmadım. Resmi olarak Weiss Şirketi bir faaliyette bulunmuyordu. Tek yaptığı faaliyet Almanya'da gayrimenkul satın alarak, bu alanda yatırım yapmaktı" dedi.

"Türkiye'deki Deniz Feneri Derneği reklamları hazırlıyor"
Firdevsi Ermiş, Almanya'daki Deniz Feneri Derneği için reklamların Türkiye'deki Deniz Feneri tarafından hazırlandığını belirtti. Mahkeme heyetinin, "Kayıtlarda 21 bin üzerinde kişinin bağışta bulunduğu belirlendi. Bu rakam doğru mu?" sorusunu da Ermiş, "Daha fazladır. Yardım amacıyla toplanan paraların yüzde 40 ile 60'ı kurulan şirketlerde kullanıldı" şeklinde yanıtladı.

Ermiş, "Zahid Akman, bir süre önce bütün görevlerinden resmi olarak ayrıldı. Ancak sadece resmiyette ayrıldı, gayri resmi olarak ortak olmaya devam ediyor. Euro 7 ve Atlas şirketleri için bu beş kişiye 32'şer bin Euro'luk ödeme yapılıyordu. Büyük miktarlarda bazı paralar da bizzat Zahid Akman'a elden teslim edildi" dedi.

Beyaz Holding'in ihaleleri İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden
Beyaz Holding bünyesinde bulunan şirketler ve yönetim yapısı da oldukça ilginç. Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı Kanal 7'nin de patronu olan Zekeriya Karaman'ın yaptığı Beyaz Holding, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin de önemli projelerinin ihalelerini almasıyla biliniyor.

RTÜK Başkanı Akman hissedardı
Eğitim, yayıncılık ve organizasyon alanlarında faaliyet gösteren Beyaz Holding, 23 Eylül 1998'de kurulan ve RTÜK Başkanı Zahid Akman'ın da kurucusu olduğu Beyaz İletişim A.Ş.'yi de içinde bulunduran şirket. Akman, bir süre sonra hisselerini Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Karahan'a devretmiş. Beyaz İletişim Haber 7 ve İstanbul'un Sesi Radyosu ile faaliyetlerini sürdürüyor. Yine aynı holdingin çatısı altında bulunan Nokta Elektronik Medya, bünyesinde birçok internet sitesi yer alıyor. Haber7.com, rotahaber.com, cafesiyaset.com ve Newstime7.com bu şirkette faaliyet gösteren adreslerden.

Belediye projeleri
Beyaz Holding tüm bunların yanı sıra belediyelerin birçok önemli projelerini de alıyor. Holdinge bağlı şirketler, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi Kursları (İSMEK), İstanbul Büyükşehir Belediyesi okuma-yazma kursları ve İstanbul Beyoğlu Belediyesi Semt Konakları Projesi gibi birçok önemli projeyi gerçekleştirmiş.

European Consulting sonrası Yeni Şafak

Ermiş, European Consulting şirketi kurulduğunu ve sonra bu şirketin 'Yeni Şafak' olduğunu anlatarak, "Yeni Şafak Gazetesi'nin Almanya'da çıkartılabilmesi için kurulan bir şirketti bu. Gazete basıldı ve dağıtıldı. 1 yıl kadar sonra kapatıldı" dedi.

Deniz Feneri Derneği'nin tüzüğünde yer alan bir madde nedeniyle, yöneticilerin ayrı ayrı şirketler kurdukları ortaya çıktı. "Deniz Feneri Derneği'nin kapatılması, feshedilmesi veya yasaklanması halinde, sahip olduğu malvarlığı Alman Kızılhaç Örgütü'ne devredilir" şeklindeki madde eklenerek yöneticilerin "Weiss" şirketini kurduğu belirtildi.