Çin’den Küba’ya dost eli

Hu Jintao’nun Küba gezisine, kasırgalardan büyük zarar görmüş olan Küba’ya uzattığı yardım eli ve iki tarafın işbirliğini güçlendirme kararları damga vurdu.

soL (DIŞ HABERLER) Çin lideri Hu Jintao, Küba'ya yaptığı resmi gezisini tamamladı. Jintao, Küba'da hem Fidel, hem de Raúl Castro'yla görüştü. Hu Jintao ve Çin delegasyonu, Havana'da José Martí Uluslararası Havalimanı'na iner inmez, getirdikleri 4,5 ton ağırlığındaki yardım paketini Kübalılar'a teslim ettiler.

Bu, Çin'in Gustav, Ike ve Paloma kasırgalarından sonra yaptığı yardımların üçüncü dilimi oldu. Böylece Çin'in yardımları 2,5 milyon doları aştı. Üç kasırganın Küba'ya zararının 10 milyar doları bulduğu hesaplanıyor.

Çin ayrıca Küba'ya zarar görmüş hastanelerin onarılması için 70 milyon dolar ve sosyal projeler için de 10 milyon dolar kredi verdi.

"Fidel oldukça toparlanmış"
Hu Jintao, Fidel Castro'yla görüşmesinden sonra, Castro'yu "oldukça toparlanmış" gördüğünü belirtti. Fidel Castro da, görüşme notlarını gazeteye aktaran bir yazı kaleme aldı. Castro, yazısında, 1 saat 48 dakika geçen görüşmelerinde daha çok Jintao'yu konuşturup kendisinin dinlediğini, Çin'in ne kadar fakir günlerden geldiğini, Çin Komünist Partisi'nin 2020'ye dek kişi başına geliri 4 bin dolara çıkarmayı planladığını belirtti.

Fidel, iki ülkenin 12 anlaşma taslağı üzerinde anlaştığını da yazdı. Fakat anlaşmalar henüz açıklık kazanmış değil. Yürürlükteki anlaşmalar gereği, Çin, Küba'da hem karada hem denizde petrol arama işlemlerine yardım ediyor. Küba'nın ise Çin'de iki göz hastanesi var, üçüncü hastane de yapım aşamasında.

Çin'le ekonomik ilişkiler, Küba'nın özellikle Sovyetler Birliği'nin yıkılmasından sonra ABD ablukası altında verdiği yaşam savaşında önemli bir destek olmuştu. Şu an Çin, Küba'nın Venezuela'dan sonra ikinci ticaret ortağı. Çin Küba'ya ulaşım ve telekomünikasyon makineleri, otobüsler ve ev aletleri satıyor. Küba ise Çin'e nikel, şeker ve ecza malzemeleri ihraç ediyor.