Başbakan'ın haline bakın

Irak Başbakanı Maliki Türkiye&#039den İran&#039a geçecekti. Geçti mi geçmedi mi belli değil. Tahran&#039dayken &quotObama geliyor, dön&quot telefonu geldi diyen var, &quotTahran&#039a hiç gidemedi&quot diyen de. ABD ise Obama&#039nın Bağdat&#039a gitmeyeceğini açıkladı.

soL (DIŞ HABERLER) Irak Başbakanı Nuri El Maliki, bilindiği gibi &uumllkemizde, Ankara&rsquodaydı. Ankara ziyareti sonrasında Tahran&rsquoa ge&ccedileceği ilan edilmişti. Fakat Maliki&rsquonin ilan edilmiş İran gezisinin etrafında &ccedileşitli rivayetler d&oumln&uumlyor, tam bir gizem s&oumlz konusu. İddiaya g&oumlre Maliki, planlandığı gibi T&uumlrkiye'den İran'a ge&ccedilti ve İranlı yetkililerle g&oumlr&uumlş&uumlrken gelen bir telefonla apar topar Bağdat'a d&oumlnd&uuml. &Ccedil&uumlnk&uuml Bağdat'a Obama geliyordu ve s&oumlzde başbakanı derhal Irak'a &ccedilağırıyordu. Bu iddia yalanlandı ve Maliki'nin Ankara'dan doğrudan Bağdat'a ge&ccediltiği ileri s&uumlr&uumlld&uuml. Ardından ABD'den bir a&ccedilıklama geldi: Obama'nın Irak'a gitmek gibi bir niyeti yoktu.

Maaaliki! &Ccedilabuk gel!
D&uumln sabaha karşı Kuzey Irak&rsquotan yayın yapan Peyamner Haber Ajansı, Başbakan Nuri El Maliki&rsquonin T&uumlrkiye&rsquoden sonra Tahran&rsquoa gittiğini, ancak Obama&rsquonın Irak&rsquoa s&uumlrpriz bir ziyaret ger&ccedilekleştireceği s&oumlylentisi &uumlzerine Tahran&rsquodaki temaslarını yarıda keserek apar topar Bağdat&rsquoa d&oumlnd&uumlğ&uumln&uuml yazdı.

Maaaliki! Sakın İran'a gitme!
ABD&rsquonin Washington Post gazetesi ise, Maliki&rsquonin İran gezisini iptal ettiğini s&oumlyledi. Washington Post&rsquoun yazdığına g&oumlre, Maliki bu geziyi, iki &uumllke yetkilileri gezinin tarihi konusunda anlaşamadıkları i&ccedilin iptal etmişti. Oysa iki &uumllke de Irak Başbakanı&rsquonın Ankara&rsquodan sonra Tahran&rsquoa ge&ccedileceğini bir hafta &oumlnce ilan etmişti. Irak'ta bazı &ccedilevreler ABD y&oumlnetiminin Bağdat'a &quotİran diplomasisini kes&quot mesajı verdiğini ileri s&uumlr&uumlyor. Bu nedenle Maliki, Tahran ziyaretini son anda iptal etmek zorunda kalmış.

Washington Post, gezinin iptal edilmesinin ardında ABD&rsquonin se&ccedililmiş başkanı Barack Obama&rsquonın Irak&rsquoa s&uumlrpriz bir ziyaret ger&ccedilekleştirecek olması ya da Maliki&rsquonin s&oumlzc&uumls&uumln&uumln istifa etmesinin ardından Meclis'te yaşanan karışıklığın yattığı rivayetlerinin olduğunu da kaydetti.

Bir diğer rivayet de, 1 Ocak&rsquotan itibaren Irak&rsquotaki yabancı askerlerin ve ABD &uumlss&uumln&uumln yeni stat&uumlye ge&ccedileceğini karara bağlayan anlaşmanın Irak&rsquota bir&ccedilok kesim tarafından kabul edilmediği ve eleştirildiği, Maliki&rsquonin de bu ge&ccediliş sırasında Irak'ta olmak istediği y&oumln&uumlnde.

Irak Meclisi&rsquondeki Şii Fadila Partisi milletvekili Bassem Şerif, &ldquoNeler d&oumlnd&uumlğ&uumln&uuml ve Başbakan&rsquoın İran gezisini niye iptal ettiğini bilmiyoruz. Tek mesele gezinin niye iptal edildiği de değil. En başta İran&rsquoa niye gitmek istediğini bile bilmiyoruz&rdquo yorumunda bulundu.

İran haber sitesi Press TV, Maliki&rsquonin tavrını &ldquoMaliki&rsquonin İran ziyaretini gizem &ccedilevreledi&rdquo başlığıyla verdi. Gazete de Washington Post&rsquota &ccedilıkan rivayetlere değindikten sonra, Katar merkezli haber ajansı QNA&rsquonın ismini vermediği bir kaynaktan aldığı &quotZiyaret Obama'nın gezisi nedeniyle cumartesiye kadar ertelendi&rdquo haberine işaret etti.

Bağdat planı yok
Ancak 26&rsquosı gecesi, Obama&rsquonın 1 Ocak&rsquoa kadar Hawai&rsquode tatilde olan yardımcısı Ben LaBolt, Obama&rsquonın 20 Ocak&rsquota başkanlığı devralmadan &oumlnce Irak&rsquoa bir gezi d&uumlş&uumlnmediğini a&ccedilıkladı.

Bazı kaynaklar, Obama'nın Bağdat ziyaretinin son anda g&uumlvenlik gerek&ccedilesiyle iptal edildiğini ileri s&uumlr&uumlyorlar. Bu durumda Maliki'ye &quotBağdat'a d&oumln&quot talimatı gidiyor ama Obama gelmeyince bu garip durum ortaya &ccedilıkıyor.

T&uumlm bu belirsizlik i&ccedilinde, Nuri El Maliki&rsquonin, ger&ccedilek bir &uumllkenin ger&ccedilek bir başbakanı olmadığı belli oluyor. Irak&rsquoın i&ccedil meselelerinde neredeyse hi&ccedil h&uumlkm&uuml olmayan, biraz da bu y&uumlzden farklı gruplar arasında bir denge unsuru şeklinde ABD&rsquonin kukla adamı olarak Başbakan &ldquoatanan&rdquo Maliki, i&ccedileride s&oumlz&uuml ge&ccedilmezken s&uumlrekli b&oumllge &uumllkelerini ziyaret ederek ABD'nin taşeron diplomatlığını da yapıyor. İran'a son gezisinde İran'ı ABD'yle yapılacak g&uumlvenlik anlaşmasına razı etmeye &ccedilabalayan Maliki, İranlı yetkililerle g&oumlr&uumlş&uumlrken şirin g&oumlz&uumlkmek i&ccedilin kravatını &ccedilıkaracak kadar da d&uumlşebilen bir &ldquobaşbakan&rdquo.