"Barış, Kürt sorununa çözümden geçer"

Türkiye Barış Meclisi tarafından 1 Eylül Dünya Barış Günü öncesinde düzenlenen mitinge katılım yoğundu. Konuşmalarda, Türkiye'de barışın demokrasi mücadelesiyle sağlanabileceği vurgulandı.

soL (HABER MERKEZİ) Türkiye Barış Meclisi'nin düzenlediği miting, "Türkiye Barış İstiyor, Kürt Sorununa Demokratik Çözüm" pankartı arkasında oluşturulan kortejin, Kadıköy Tepe Natillius önünden, Kadıköy İskele Meydanı'na yürüyüşüyle açıldı. Kortejde KESK İstanbul Şubeler Platformu, TMMOB, DTP İstanbul İl Başkanlığı, SDP, EMEP, Mücadele Birliği ve ESP yer aldı. Yürüyüş sırasında, "Biz anneyiz, savaşsız bir dünyadan yanayız", "Ya gerçek demokrasi ya hiç", "Dağlara selam", "Sayın Öcalan", sloganları öne çıktı.

Kortejin İskele Meydanı'na ulaşmasının ve demokrasi şehitleri adına yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından başlayan mitinge, DTP milletvekilleri Hasip Kaplan ile Bengi Yıldız, EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel, ÖDP Genel Başkanı Ufus Uras, KESK Genel Başkanı Sami Evren gibi sendika ve parti temsilcileri de katıldı.

Miting konuşmalarında ortak temalar, 1 Eylül Dünya Barış Günü'nde, dünyanın ve ülke coğrafyasının gündeminde savaşlar olduğu, Türkiye'de barış için Kürt sorununa çözümün gündeme alınması gerektiği vurgularıydı.

Konuşmalar, Tertip Komitesi adına İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri'nin meydanda toplananlara hitabıyla başladı. Yoleri, emekçilerin haklarının ve gelirlerinin silahlara ayrıldığını, Türkiye'de militer devlet anlayışının, sorunlara inkar ve imha yoluyla yaklaştığını söyledi.

"AKP tek oy alamaz"
ÖDP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Ufuk Uras, konuşmasında, Meclis'i "Barışın Meclisi" yapacaklarını, AKP'nin militarist yaklaşımları nedeniyle yerel seçimlerde tek oy bile alamayacağını ifade etti. Uras, DTP'nin kapatılması davasına da değinerek, "DTP'yi kapatmak barışa kurşun sıkmaktır" dedi. Ergenekon davasının takipçisi olduklarının altını çizdi.

"Özgürlükçü bir anayasa"
Türkiye Barış Meclisi adına konuşan, Hayat TV Genel Yayın Yönetmeni Aydın Çubukçu, mitinge Diyarbakır'dan Adana'ya ses vermeye geldiklerini söyleyerek, "barış istiyoruz. Akan kan hemen dursun. Kan ekmeğimize, anaların emzirdiği çocukların sütüne ve türkülerimize bulaştı" dedi. Çubukçu, Kürt sorununun güvenlik ve terör sorunu olarak görülmemesi, sorunun demokratik ve barışçıl bir temelde çözülmesi gerektiğini söyledi. Konuşmasında, "yeni bir anayasa" başlığını öne çıkaran Çubukçu, özgürlüklerin garanti altına alınacağı, eşitlikçi bir anayasanın, Kürt sorunun çözümünde de ön açıcı olacağını dile getirdi.

"Devletten çözüm beklenemez"

DTP Eşbaşkanı Emine Ayna, 1 Eylül Dünya Barış Günü'ne girilirken, Kafkasların, ABD ve "peşindekiler" sayesinde, güç savaşının içine çekildiğini söyledi. PKK'nın, 80 yıldır Türkiye coğrafyasında inkar ve imhayla yaklaşılan Kürt sorununun bir sonucu olduğunu, sonuca odaklanmanın, sorunun kaynağını çözmede yardımcı olamayacağını ifade ederek, Türkiyeli sosyalistlerin, liberallerin ve Kürtlerin, çözümü devletten beklememesi gerektiğini belirtti.

Genelkurmay'daki devir teslim töreninde yapılan konuşmalara da değinen Emine Ayna, "komuta kademesinin konuşmaları, geçmiş yıllarda yapılanlarla aynıdır" dedi. Ayna, Ergenekon davasının da, "derin devletin çözüldüğü dava" olarak ifade edilemeyeceğini söyledi.

KESK Genel Başkanı Sami Evren, kan üzerinden siyaset yapanlar oldukça barışseverlerin de olacağını, IMF ve AKP'nin savaş politikalarına itiraz ettiklerini, Kürt sorununun, aynı zamanda emekçilerin bir sorunu olduğunu ifade etti.

Miting, Koma Çiya ve Grup Vardiya'nın dinletileriyle son buldu.