Bakanlar Kurulu'ndan "beklenti" çıktı

Başbakan Erdoğan başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu'nun gündeminde, Rusya'yla ticari ilişkilerin nasıl sürdürüleceği, Ulusal Program ve memur maaşları gibi konular vardı.



soL (HABER MERKEZİ) Dün gerçekleşen Bakanlar Kurulu toplantısının ardından, Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, toplantıda ele alınan Ulusal Program, memur maaşları, Ortadoğu ve Kafkaslar'daki gelişmeler ve Rusya ile ticari ilişkilerin nasıl devam ettirileceği konularında basına bilgi verdi.

Çiçek, Devlet Bakanı Tüzmen'in aynı gün yaptığı "Rusya ile ticari ilişkilerde kırmızı hat tedbiri alınacağı" açıklamasını yalanladı ve Rusya Dışişleri Bakanı'nın bugün Türkiye'ye yapacağı ziyarete dikkat çekerek, Rusya ile ilişkilerin en iyi şekilde sürdürülmesini istediklerini belirtti.

"Ulusal Program değerlendirmelere açılacak"


Çiçek, önceki Bakanlar Kurulu toplantısının ardından hazırlandığı açıklanan Ulusal Program'ın, diğer siyasi partilerle görüşüleceğini belirtti. Dışişleri Bakanı Ali Babacan'ın 8 Eylül'den itibaren diğer siyasi partilerin liderlerinden randevu talep ettiğini söyleyen Çiçek, programın 84 sivil toplum kuruluşuna da iletildiğini söyledi: "Sonuçta hem bu 84 kuruluştan gelen değerlendirmeler hem de siyasi partilerimizin değerlendirmelerinin ardından 400 sayfa olarak bize sunulan metne en son şekli verilmiş olacaktır."

"Enflasyonun üzerinde artış yaptık"

Geçen hafta memur maaşlarıyla ilgili olarak mutabakata varıldığını söyleyen Çiçek, Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu'nun kurula bu konuda bilgi verdiğini ifade ederek, önümüzdeki donem için enflasyon hedefinin yüzde 7.5, memurlara teklif edilen rakamın ise yüzde 8.4 olduğunu söyledi. Bu düzenlemenin bütçeye önemli bir yük getireceğini de iddia eden Çiçek'e göre, buna karşın enflasyon rakamının üzerinde artış yapılması, "hükümetin bu konudaki iyi niyetini" gösteriyordu.


"Kafkas İttifakı girişimi sürüyor"

Başbakan Erdoğan'ın 4 Eylül'de bir toplantıya katılmak üzere Şam'a gideceğini söyleyen Çiçek, toplantıya Erdoğan'ın dışında AB adına Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, Körfez İşbirliği adına Katar Emiri, Arap Birliği'ni temsilen de ev sahibi Suriye'nin katılacağını duyurdu.

Çiçek, Kafkas İttifakı girişimlerinin başarısız olup olmadığı sorusuna, "bu devam eden bir teşebbüstür, gayrettir. Ümit ederiz bundan olumlu sonuçlar çıkar. Ancak bugünden yarına bir sonuç çıkacak gibi beklentiye kamuoyunu sokmanın anlamı yok. Kafkaslar, Ortadoğu, dünyanın en karmaşık coğrafyalarıdır ve iç içe geçmiş sorunları vardır. Yani bir toplantıyla, bir görüşmeyle, hemen yarın neticelenebileceği gibi bir iyimserlik gerçekçi olmaz" sözleriyle yanıt verdi.