Babacan'dan 'Ulusal Program' turu

Ali Babacan, Ulusal Program için muhalefet partileri DSP, DTP ve ÖDP ile görüştü. Muhalefetle AB konusunda uzlaşma tam!

soL (HABER MERKEZİ) AKP hükümeti, AB yolunda hız kazanmak üzere hazırlanan Ulusal Program'ın (UP) tanıtımı için kolları sıvadı ve muhalefet partileriyle görüşme turları dün yapıldı. Ali Babacan'ın ziyaretlerinde, muhalefetin AB'cilikte birleşmiş olduğu görüldü. UP'de, AB'ye uyum çerçevesinde 131 yasal, 342 ikincil düzenleme bulunuyor. Babacan ile görüşmeyi kabul etmeyen CHP ve MHP'nin, bunu, UP'ye ya da AB'ye karşı olduklarından değil, AKP'ye tavır almak adına yaptıkları belli oluyor.

"UP için geniş mutabakat"
UP'yi anlatmak üzere önce DSP Genel Başkanı Zeki Sezer'e giden Ali Babacan, daha sonra DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ve ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras'la görüştü. Babacan, bizzat kendisinin siyasi parti liderleriyle görüşmek istediğini, 3-4 yıllık süreçte gerçekleştirilecek bu reformlar için geniş bir mutabakata ihtiyaç olduğunu belirtti.

Demokrasilerde istişare ve diyalogun temel araçlar olduğunu, sorunların konuşarak çözülebileceğini söyleyen Babacan, hazırladıkları taslağı, 80'den fazla sivil toplum kuruluşuna da gönderdiklerini açıkladı. UP'nin halen taslak olduğunu, görüşmelerin süreceğini, programın kesin halini görüşmelerden sonra alacağını belirtirken, bu görüşmelerin programı nasıl etkileyeceği konusunda net bir ifade kullanmadı.

Babacan, CHP ve MHP'nin tavrıyla ilgili sorulara, programın başındaki kişi olarak en azından kendisini dinlemelerinin onlar için yararlı olabileceğini düşündüğü yanıtını vererek, CHP ve MHP'yi eleştirdi. Gösterilen bu tavrın, seçim dönemine girilirken, "hükümet önümüze ne getirirse getirsin, biz zaten peşinen reddediyoruz" diyen bir muhalefet yansıması olduğunu, yine de, isterlerse daha sonra kendileriyle görüşebileceklerini belirtti.

Sezer: Asıl biz başlattık

Görüşmelerin ilk durağı olan DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, verilen kapsamlı bilgiden memnun olduğunu, UP taslağını ciddi olarak inceleyeceklerini söyledi. AB ile ilgili hızlı adımlar atılması gerektiğini vurgulayan Sezer, DSP'nin 1999 Helsinki Zirvesi sırasında hükümette olduğunu ve Anayasa'nın 34. maddesini AB yolunda değiştirdiklerini belirtti.

Türk: Demokratik bir Türkiye için AB

Babacan'ın ikinci durağı olan DTP'de de, hükümete AB desteği devam etti. DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, başından beri AB sürecini ve Türkiye'nin demokratikleşmesini önemsediklerini söyleyerek, "DTP, çağdaş, demokratik Türkiye için kendisine düşen sorumluluğu yerine getirmeye hazırdır" dedi. Ortak akıl ve diyalog için çaba göstereceklerini ifade etti.

DTP binasındaki görüşme yaklaşık bir saat sürdü. Babacan, binaya gelişinde DTP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel tarafından karşılandı, çıkışta da DTP Genel Başkanı Türk, makam aracına kadar eşlik etti.

En AB'ci Ufuk Uras

Görüşmelerin üçüncü durağı, Meclis'in "sol" sesi ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras oldu. AB konusunda en hararetli desteği veren Uras, "Türkiye Solu" olarak, AB müktesebatının içselleştirilmesini ve eleştirel bir değerlendirmeye tutulmasını çok önemsediklerini, müzakere sürecinin aynı zamanda "mücadele süreci" olacağını, solun bu "mücadele"den kaçmayacağını söyledi. "Mücadele" başlıkları olarak yargı reformu, sosyal politikalar, temel hak ve özgürlükleri seçerek, bu konuda somut adımlar atılmasını istedi.

Taslağı değerlendirip önerilerini Babacan'a sunacaklarını söyleyen Uras, demokrasi ve özgürlükler adına, fikirlerin özgürce ifade edilmesi gerektiğini belirtti. "Umarım ülkemiz açısından yol haritasının şekillenmesiyle beraber, özgürlüklerin, demokrasinin, çok daha kurumsallaştığı bir döneme geçeriz" diyen Uras, "sol" olarak eleştiri ve katkılarını Babacan'a ileteceğini söyledi.

Babacan, bu görüşmeye ilişkin düşüncelerini, "Uras ile kapsamlı, verimli bir görüşmemiz oldu. Değerli görüşlerini bekleyeceğiz. İnceledikten sonra görüşlerini, düşüncelerini aktaracaklar. Bunları kuşkusuz dikkate alacağız. Ulusal Program'ımızın son şeklini bu çerçevede vermiş olacağız" sözleriyle ifade etti.