‘Anti-komünistler korkmasın’

Nâzım Hikmet’in vatandaşlığa iadesiyle birlikte başlayan tartışmada, sağcı basının hakaretlere varan açıklamalarına Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nden yanıt geldi.

soL (HABER MERKEZİ) Nâzım Hikmet Kültür Merkezi Yönetim Kurulu, Nâzım Hikmet'in vatandaşlığa iadesi konusunda, hakarete varan ifadelerin yer aldığı haber ve yorumlar karşısında bir basın açıklaması yaptı. "Ey anti-komünistler, korkmayın. Başbakan size ihanet etmedi!" başlığıyla yayınlanan açıklamada, Nâzım'ın vatandaşlıktan çıkarılma sürecine de değinilerek, gerek sağcı basının, gerek AKP hükümetinin söylemlerinin, sola ve özellikle de sosyalist mücadeleye karşı olduğu ifade edildi.

'Dilleri de sığ anlayışları da'
Açıklamada, sağcı basının Nâzım'ın vatandaşlığa iadesi konusunda vaveyla kopardığına değinilerek, bunun Nâzım'a, temsil ettiği kimliğe ve mücadeleye karşı bir sataşma olduğu belirtildi. Sağcı basınla ilgili olarak, "vaveylayı koparanlar, Türkiye'nin yeni yetme sağcıları. Onların bir - iki kuşak öncesi ağababalarının ve ablalarının sesi bu defa az çıktı onların yerine bunlar konuşuyor. Yeni yetme sağcılar, açıkça söylemek zorundayız, seleflerinden bile daha çapsız ve sığ çıktılar. Selefleri hiç değilse Osmanlıcayla karışık daha ağdalı bir dil tutturabiliyordu. Bunlar, Türkçeyi bile düzgün kullanamıyor" denilen açıklamada, Türkiye'de sağın, diğer ülkelerdeki benzerleri gibi, her daim bilime uzak, insan ve memleket sevgisinden nasibini almamış, efsaneler uydurmak dışında tarih nosyonundan habersiz bir kozmopolit toplam olarak hareket ettiğine işaret edildi.

'Sahi neden vatandaşlıktan çıkarılmıştı?'
Nâzım Hikmet'in "hain" damgası vurularak vatandaşlıktan çıkarıldığının hatırlatıldığı açıklamada, "vatanı çiftlikleri, kasaları ve çek defterlerinin içindekiler gibi görenlere, polis copuna, Amerikan üslerine, Amerikan bombasına, donanmasına, topuna şose boylarında açlıktan gebermeye, fabrikalarda kanımızın içilmesine, kokmuş karanlığa başkaldırdığı için vatandaşlıktan çıkarılmıştı. Nâzım'ın başkaldırdığı vatan tarifi, indirimli mağaza yağmalarında tersanelerde ve kaçak imalathanelerde kriz bahanesiyle işten atılan emekçilerde, Mehmetçiği sınır ötesine gönderme hevesinde, Ergenekon operasyonlarında, 'Obamamania'da ve tabii hâlâ ve hâlâ Amerikan üslerinde, bombasında, topunda hayat bulmaya devam ediyor. Nâzım, işte böyle bir vatana mahkum edilen Türkiye halkı adına isyan bayrağı açtığı için vatandaşlıktan çıkarılmıştı" denildi.

'Nâzım mücadeleye devam ediyor hâlâ'
Solun Ergenekon süreci ve İsrail'in Gazze işgaliyle kıskaca alındığı, memleketin aydın birikiminin, toplumun aklının ve vicdanının İstanbul 2010 ile, Alevi açılımıyla, TRT Şeş ve Nâzım'ın vatandaşlığı gibi başlıklarla teslim alınmaya çalışıldığı belirtilen açıklama, "Yaptıkları, sağ gösterip sola vurmaktır. NHKM olarak ilan ederiz ki, ustamız Orhan Kemal'in sözleriyle bu toprakların bereketine inanıyoruz" denilen açıklama, "bu toprakların aydın birikimini, ilerici değerlerini, barış, kardeşlik, eşitlik, özgürlük özlemlerini, kendi hesaplarına alet edemeyecekler, kirletemeyecekler. Nâzım bu toprakların ilericileriyle, yurtseverleriyle, sosyalistleriyle birlikte mücadele etmeye devam ediyor, hâlâ" sözleriyle son buldu.