Ankaragücü de mi tarihe karışacak?

Türkiye’nin köklü futbol kulüplerinden Ankaragücü’nün son kongresinin iptalinin ardından kulübün geleceği belirsizliğini koruyor. Gökçeklerin ve davacı tarafın takımın borçları üzerinden tartışması Ankaragücü’ndeki rantı gün ışına çıkarıyor. Taraftar süreci sadece izliyor.

Ankaragücü’nün Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek’in oğlu Ahmet Gökçek’e geçtiği 3 Ocak 2010 kongresi Ankara 25. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından iptal edildi. Dava kapsamında alınan bilirkişi raporundaki "usulüne uygun olmayan 400 kişinin genel kurula katılımının sağlanması” gerekçesiyle kongre iptal edilirken Gökçekler ile Ankaragücü eski başkanları arsında ağız dalaşı ve suçlamalar başladı.

Melih Gökçek rantı bırakmam dedi
Melih Gökçek dün yaptığı açıklamada eski Başkan Cemal Aydın’ın yanlış imzadan haberdar olduğunu, kongre zamanında iptalin tasarlandığını, mevcut yöneticilerin kulübe 30 trilyonun üstünde para verdiğini, ancak bunu geri almak için vermediklerini ifade etti. Gökçek, ''Ama Aydın gelip bunun üstüne otursun diye de vermediler. Futbolcuların 14-15 trilyon alacakları var. Aydın, gelip alacaksa kulübü bu parayı verecek. Yoksa şimdiki yönetim 30 milyon Avroluk futbolcuyu, parayı bırakacaklar, diğerleri gelip bunun üstüne oturacak, yok öyle…” dedi.

Ahmet Gökçek tribüne oynuyor
Başkan Ahmet Gökçek de dava sonucunun açıklandığında ilk olarak futbolcuların 15 milyon Liralık alacağından bahsederek, “ Futbolcular serbest kalacak. Takım küme düşecek” ifadelerini kullanmıştı. Ahmet Gökçek tepkileri davacıların üzerine çekmek için takımın küme düşecek olması açıkalaması bugüne kadar en çok tartışılan konu oldu. Dün Ankara Büyükşehir Belediyesi binası önünde toplanan Ahmet Gökçek taraftarları, meşalelerle Ahmet Gökçek lehine sloganlar atarak yönetimin istifa etmemesini istedi. Gruba bina önünden yönetim tarafından yapılan açıklamada nihai kararın verilmediği söylendi.

Ahmet Gökçek, daha önce taraftar derneği önünde yapılan eylemde kendisini destekleyen gruba seslenerek "Herşeyi boş verin. Gecekondu taraftar grubu ve diğerleri gibi yaparsanız onlardan farkınız kalmaz. Sakin olacağız. Ben, bugüne kadar kimseyi satmadım” demişti. Diğer yandan bu haftaki Antalyaspor maçı deplasman biletlerinin toplu bir şekilde alındığı belirtilirken, bunun yönerim tarafından protestolara karşı gerçekleştirildiği konuşuluyor.

Yargıtay’ın kesin kararının gelmesine kadarki süreçte ödeme ve yatırım yapamayacak. Hali hazırda, Teknik Direktör Ümit Özat’ın önceki aylarda belirttiği üzere futbolculara ödemelerin yapılamamış olması dolayısıyla takımın dağılması bekleniyor. Gökçek’in alacakları için istifa etmeyeceği ve ilk olarak alacaklarını kazanmak istediği tartışılıyor.

Defterleri gönderin başkan olayım
Ankaragücü Eski Başkanı Cengiz Topel Yıldırım, "gerekçeli" başkan adaylığına ilişkin sadece yazılı açıklamada bulundu. Yıldırım, yönetimin “Bir an önce kulübü alın” sözlerini işaret ederek “Bilgi ve belgelerin 24 saat içinde ortaya konmasını istiyorum. Bu bilgilerin tarafıma iletilmesi sonrasında yapacağım inceleme ve istişarelerin ardından, yönetime talip olup olmayacağımı 24 saat içerisinde yine kamuoyu önünde açıklamayı taahhüt ediyorum'' dedi. Gökçekler ya da Ankaragücü yönetimi henüz bu açıklamaya cevap vermedi.

Taraftar süreçte izleyici oldu...
Tarafların açıklamasının ana eksenini, dava gerekçesi olan usûlsüzlük değil de kulübün borçlarının, alacaklılarının oluşturması dikkat çekiyor. Gökçeklerin 35 milyon lirayı nasıl koyduğu ve hangi harcamalarda bulunduğu bu bilinmiyor, takımdaki futbolcuların ve teknik heyetin ücretleri ödenmiyor ve kulübün borcu olarak dile getiriliyor. Taraftarlar süreci güncel olarak tartıştıkları forum sayfalarında Gökçeklere öfkelerini dile getirirken eski başkanlara güven duymadıklarını, kulübün yıllardır yanlış yönetildiği üzerinde duruyor. Bu süreçte asıl zararlı tarafın Ankaragüçlü taraftarlar olduğu ifade edilirken, Ankaragücü tribünlerindeki özellikle Gökçekler döneminde taraftar gruplarında artış ve kavgaların yaşandığına dikkat çekiliyor.

Gökçekler spor adına kısa sürede "büyük işler" becerdi
Gökçek ismi futbolda ilk olarak Ankaraspor ile gündeme geldi. Ankaragücü yönetimine gelmeleriyle, daha önce yönettikleri Ankaraspor’un Ankaragücü ile birleşmesi gündeme gelmiş, ancak gerçekleşmemişti. Devam eden süreçte Profesyonal Futbol Disiplin Kurulu’nun kararında, Ankaraspor küme düşürülmüş, kulübün aynı ligde mücadele ettiği Ankaragücü ile arasındaki ilişkinin, sportif rekabeti engelleyici, müsabakaların ve ligin dürüstlüğünü, kamuoyunun ligin dürüstlüğüne ilişkin algısını zedeleyecek nitelikte olmasını gerekçe göstermişti. Disiplin Kurulu ayrıca Ankaraspor Başkanı Ruhi Kurnaz ile Ankaragücü Başkanı, Melih Gökçek’in oğlu Ahmet Gökçek'e de 6 ay hak mahrumiyeti cezası vermişti.
Ankaraspor’un lig devam ederken küme düşürülmesi, ligdeki takımların hanelerine doğrudan üç puan yazılmasına neden olmuş, bu durum ligde şaibe söylentilerini de beraberinde getirmişti.

Gökçeklerin Ankaragücü “sevdasının”, Ankara Büyükşehir Belediyesi üzerinden sağladığı siyasi rantı güçlendirmek, Ankaragücü tribünlerini halka karşı kullanmak ve kulüpteki yoğun para akışını kontrol etmeye karşılık geldiği, başkanlığa adaylık sürecinde ve sonrasında sık sık ifade edilmişti.
(soL- Spor)