Anayasa Mahkemesi karıştı

Erdoğan&#039ın Danıştay&#039a yüklenen açıklamalarını destekleyen Haşim Kılıç ile Paksüt arasındaki tartışma dün de sürdü. Konu hakkında açıklama yapan Danıştay ve YSK, Haşim Kılıç&#039ı eleştirdi.

soL (HABER MERKEZİ) Erdoğan'ın Danıştay'a y&oumlnelik &quotİkinci Anayasa Mahkemesi&quot eleştirisinden sonra başlayan tartışma s&uumlr&uumlyor. Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılı&ccedil, Erdoğan'ı destekleyen ifadeler kullanmıştı ve Danıştay'ı Anayasa'yı ihlal etmekle su&ccedillamıştı.

A&ccedilıklama Anayasa Mahkemesi'ni bağlamaz
&Oumlnceki g&uumln akşam saatlerinde bir televizyonun yayınına telefonla bağlanan Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paks&uumlt, Haşim Kılı&ccedil'ın g&uumln i&ccedilinde yaptığı a&ccedilıklamanın &quotheyet kararı olmadığını&quot ve &quota&ccedilıklamada yer alan değerlendirmelere katılmadığını&quot s&oumlyledi. A&ccedilıklamanın kendisi i&ccedilin de s&uumlrpriz olduğunu belirten Paks&uumlt, &quotBu a&ccedilıklamanın başkanın yetki ve inisiyatifi ile Anayasa Mahkemesi adına yapıldığı anlaşılıyor&quot dedi.

&quotAltı &uumlyenin kararını a&ccedilıkladım&quot
D&uumln sabah gazetecilerin sorularını yanıtlayan Haşim Kılı&ccedil, &quotBelediyelerle ilgili ge&ccedilici maddenin bir kısmı iptal edildi, bir b&oumll&uumlm&uuml de reddedildi. Bu 6'ya 5 oy &ccedilokluğuyla alınmış bir karardır, d&uumlnk&uuml a&ccedilıklamayla &ccediloğunluk kararı veren 6 kişinin ne demek istediği kamuoyu ile paylaşılmak istenmiştir. Şahsi a&ccedilıklamam değildir. Sayın Başkanvekili Paks&uumlt zaten muhalefetteydi, g&oumlr&uumlş&uumln&uuml de kararda belirtti. Bu y&uumlzden Osman Bey'in a&ccedilıklamadan haberdar olmaması normaldir&quot dedi.

Tartışmanın ekseni kayıyor
Paks&uumlt'&uumln, yapılan a&ccedilıklamanın hi&ccedil kimseye danışılmadan yapıldığı y&oumln&uumlndeki eleştirilerini &quot6 kişinin ne demek istediği kamuoyu ile paylaşılmak istenmiştir&quot s&oumlzleriyle yanıtlayan Kılı&ccedil, tartışmanın eksenini, kendisinin Başbakan'ın ardından yaptığı a&ccedilıklamadan Anayasa Mahkemesi'nin kararına kaydırmaya &ccedilalıştığı dikkat &ccedilekti. &Oumlnceki g&uumln Başbakan'ın ardından, yeni bir karar alınmamasına karşın yeni bir karar varmış gibi a&ccedilıklama yapan Haşim Kılı&ccedil'ın d&uumln yaptığı a&ccedilıklamalarla durumu toparlamaya &ccedilalıştığı g&oumlr&uumlld&uuml.

Sekiz &uumlyeden karşı a&ccedilıklama
D&uumln, Anayasa Mahkemesi'nin 8 &uumlyesi, &quotAnayasa Mahkemesi başkanlığı tarafından, 'kapatılan belediyelerin dava a&ccedilma s&uumlresine ilişkin' d&uumln yapılan a&ccedilıklamanın, Anayasa Mahkemesi'nin g&oumlr&uumlş&uumln&uuml yansıtmadığını&quot a&ccedilıkladı.

Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Paks&uumlt, &uumlyeler Fulya Kantarcıoğlu, Mehmet Erten, Cafet Şat, A. Necmi &Oumlzler, Fettah Oto, Şevket Apalak ve Zehra Ayla Perktaş'ın imzaları bulunan a&ccedilıklamada, şunlar kaydedildi:

&quotAnayasa Mahkemesi Başkanlığı tarafından 24 Aralık 2008 g&uumln&uuml yapılan a&ccedilıklama, Anayasa Mahkemesinin g&oumlr&uumlş&uumln&uuml yansıtmamaktadır. Anayasa'nın 149. maddesine g&oumlre, Anayasa Mahkemesi, Başkan ve on &uumlye ile toplanır, salt &ccediloğunluk ile karar verir. Bu bağlamda, belirtilen usule uyularak yapılmayan a&ccedilıklamalar Mahkeme g&oumlr&uumlş&uuml olarak kabul edilemez.&quot

Zaman'ın hinliği
Anayasa Mahkemesi &uumlyelerinin a&ccedilıklamasını &quot8 &uumlyeden tuhaf a&ccedilıklama ve ardında yatan ilgin&ccedil ger&ccedilek&quot başlığıyla veren Zaman gazetesi, bu haberin ayrıntılarıyla oynayarak tartışmayı &ccedilarpıtmaya &ccedilalıştı. Anayasa Mahkemesi &uumlyelerinin, Haşim Kılı&ccedil'ın 24 Aralık'ta yaptığı a&ccedilıklama i&ccedilin &quot24 Aralık 2008 g&uumln&uumlnde yapılan a&ccedilıklama, Anayasa Mahkemesi'nin g&oumlr&uumlş&uumln&uuml yansıtmamaktadır&quot s&oumlzlerine rağmen tartışmayı, 24 Aralık'taki a&ccedilıklama değil de Mahkeme'de alınan karara ilişkin bir tartışmaymış gibi veren Zaman, Haşim Kılı&ccedil'ı destekleyenlerin dava g&oumlr&uumlş&uumll&uumlrken &ccediloğunlukta olduğunu kanıtlamaya &ccedilalıştı. B&oumlyle bir yetkisi olmamasına karşın &quotMahkeme'nin daha &oumlnce aldığı karardan fazlasını dile getiren Kılı&ccedil'ın a&ccedilıklamalarına y&oumlnelik eleştirileri&quot &quotMahkeme'nin aldığı kararlara y&oumlnelik eleştiriler&quot gibi g&oumlsteren Zaman gazetesi, yeni bir &quotgazetecilik başarısı&quotna imza atmış oldu.

&quotZaten muhalifler&quot
Anayasa Mahkemesi &uumlyelerinin yazılı a&ccedilıklamasından sonra bir a&ccedilıklama yapan Kılı&ccedil, kararın, 6 &uumlyenin oyu ile alındığını belirtti ve &quotBunun dışında kalan 5 arkadaşım zaten karara muhalifti. Yazılı a&ccedilıklamada yapılan bu 6 arkadaşımızın gerek&ccedileli kararda ne s&oumlyledikleri, ne yazdıkları ve gerek&ccedilenin ne olduğunu bir kez daha tekrarından başka bir şey değildir. Bu a&ccedilıklama ihtiyacı, bazı yargı kuruluşlarının almış olduğu kararlar &uumlzerine doğan zaruret &uumlzerine yapılmıştır. Bizim kararlarımızın sonu&ccedilsuz kalmaması, etkisiz kalmaması, başkalaşmasına izin vermeme bu kurumu temsil eden Başkanın en başta g&oumlrevidir&quot dedi.

Haşim Kılı&ccedil, Anayasa Mahkemesi'nin 8 &uumlyesinin yaptığı yazılı a&ccedilıklamayı nasıl değerlendirdiğinin sorulması &uumlzerine, ''Bu &uumlyelerden 2'si yedek &uumlye, 1 asıl &uumlye de mazereti nedeniyle davaya girmemiştir. Diğer 5 arkadaşımız da davaya giren, ancak muhalif kalan... Muhalefet şerhleri de kararda a&ccedilık&ccedila yer almıştır'' dedi.

Danıştay: Yargının saygınlığı zedeleniyor
D&uumln, Danıştay Başkanlar Kurulu toplantısının ardından yapılan a&ccedilıklamada &quotYargının saygınlığı zedelendi. Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılı&ccedil'ın a&ccedilıklaması talihsiz bir beyandır. Hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmıyor&quot denildi. Erdoğan'ın eleştirilerine de değinilen a&ccedilıklamada &quotBaşbakan'ın, bu beyanatında, Anayasal g&oumlrev ve yetkilerini kullanan Danıştay'ı Anayasa Mahkemesi'nin yerine ge&ccedilerek karar veren ve b&oumlylece yetkilerini aşan bir yargı yeri olarak g&oumlstermesi, &uumlslup ve i&ccedilerik bakımından hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmayan bir a&ccedilıklama olarak değerlendirilmiştir&quot ifadelerine yer verildi.

&quotKılı&ccedil'ın kendi g&oumlr&uumlş&uuml&quot
YSK'nın (Y&uumlksek Se&ccedilim Kurulu) bug&uumlnk&uuml toplantısının ardından basın mensuplarına bir a&ccedilıklama yapan YSK Başkanvekili Ahmet Başpınar, &quotAnayasa Mahkemesi Başkanı'nca Kurulumuz kararına y&oumlnelik olarak yapılan a&ccedilıklamanın kişisel g&oumlr&uumlş&uuml yansıttığının anlaşılmış olması nedeniyle bu hususta bir a&ccedilıklama yapmaya ihtiya&ccedil duyulmamıştır&quot dedi.
Kurumdan ayrılırken gazetecilerin sorularını yanıtlayan YSK Başkanı Muammer Aydın, &quotY&uumlksek Se&ccedilim Kurulu yasaları uygular. Yasalar ne diyorsa o konuda kararını veriyor&quot dedi.

&quotBaşkan hukuk&ccedilu olmayınca...&quot
Yaşanan gerilimi gazetelere ve televizyon kanallarına değerlendiren pek &ccedilok hukuk&ccedilu, yaşananların sorumlusunun Haşim Kılı&ccedil olduğunde hemfikirdi. Kılı&ccedil'ın &quothukuk&ccedilu nosyonu&quotna sahip olmadığına değinen S&uumlheyl Batum,Yekta G&uumlng&oumlr &Oumlzden gibi hukuk&ccedilular, bu durumun d&uumlnyada bir &oumlrneğinin daha olmadığını belirttiler.

Anayasa Mahkemesi'nin g&oumlr&uumlş a&ccedilıklama merakı