Amerikan üslerinde Bulgar halkı “terörist”

ABD, 1 Eylül Dünya Barış Günü`nde Bulgar ordusuyla birlikte “Panter 2008” tatbikatını başlattı. Bulgaristan`daki Novo Selo askeri eğitim üssünde başlayan tatbikatın “panteri” Amerikan askerleri, “terörist” figüranı Bulgar köylüsü, “aşçı yamağı” Bulgar öğretmenleri!

soL (DIŞ HABERLER) Bulgaristan`daki Novo Selo askeri eğitim üssünde Panter 2008 ismi verilen ortak tatbikat 1 Eylül tarihinde başladı. 900 Amerikan ve 300 Bulgar askerinin katılacağı tatbikatın amacı "terörizme karşı mücadelede ortaklığın geliştirilmesi" olarak açıklandı. ABD`nin 4,5 milyon dolar bütçe koyduğu ve 17 Ekim`e kadar sürecek tatbikatın açılışında konuşan Amerikan askeri yetkilisi Yarbay Shawn Gaynie, Panter 2008`in "bir yıl önceden planlandığını ve Gürcistan`daki sorunla bağlantısı olmadığını" ileri sürdü.

Her etkinliğinde "reklama" önem veren Amerikan ordusu, Panter 2008 için de Bulgar basınına "ileri teknoloji savaş simülatörü"nü servis ediyor. Bir milyon dolar değerinde olduğu belirtilen "simülatör" makineli tüfek ve tank muharebeleri ile "sokak dövüşleri"ni de içeren bir çeşit bilgisayar oyunu. Amerikalı yetkililer, garip bir biçimde, simülatördeki senaryonun "Güney Osetya ve Abhazya`daki olaylardan `ilham` almadığını" ısrarla vurguluyorlar.

ABD`nin Bulgaristan`daki askeri varlığının "simülasyon" olmayan, oldukça yakıcı boyutları da bulunuyor. Panter 2008`in başladığı gün Bulgar basınında yer alan bir habere göre, Bulgar öğretmenleri, Amerikan üslerinde "aşçı yardımcılığı" yapmak için görevlerini bırakıyorlar. Ortalama 650 leva (yaklaşık 560 YTL) ücret alan Bulgar öğretmenleri, biraz İngilizce konuşabiliyorlarsa askeri üslerin mutfaklarında çalışabiliyor ve 1.500 leva (1.300 YTL) kazanıyorlar. Hiç yabancı dil bilmeyenler ise, asgari ücretin 1.100 leva (950 YTL) olduğu Amerikan askeri birimlerinde temizlikçi olma "fırsatı" buluyorlar. Bulgaristan Öğretmenler Sendikası Başkanı Yanka Takeva, düşük maaş nedeniyle okullarda erkek öğretmen kalmadığını, sadece Haziran-Ağustos döneminde 350 ilk ve orta dereceli okulun kapandığını belirtiyor.

Ülkenin 4 farklı yerindeki askeri üslerde konuşlanmış Amerikan ordusu, Bulgar köylülerine de "iş olanağı" sunmaktan geri kalmıyor. Bezmer kasabası Belediye Başkanı Ivan Georgiev`in bildirdiğine göre, Novo Selo`da eğitim yapan Amerikan askerleri, çevre köylerdeki insanları "terörist figüran" olarak "değerlendiriyor". Günlük 40 leva (35 YTL) yevmiye karşılığında figüranlık yapan Bulgar köylülerinin, "terörist" kimliğiyle eğitim sırasında ne tür muamelelere maruz kaldıkları ise bilinmiyor.

AB ve ABD telkinleriyle "profesyonel ordu"ya geçen Bulgaristan`daki asker sayısı 100 binden 32 binlere indirildi. Müttefik ülkelerin "terörizmle mücadele" politikası ekseninde hareket eden Bulgar hükümeti, mevcut askerlerini de Amerikan üslerindeki eğitimlerin ardından Irak ve Afganistan`a gönderiyor. En son geçen Haziran ayında Irak`a 154 asker daha gönderen Bulgaristan, şimdiye dek sadece Irak`ta 13 askerini kaybetti.