Adana'ya pervane takacaklar

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı AKP'li Aytaç Durak, sıcaklığın 44 dereceyi bulduğu kentte, "Zihni Sinir proceleri" geliştiriyor: Adana, zeplinlere bağlı dev pervanelerle serinletilecek!

soL (Adana) Aytaç Durak, günlerdir 44 dereceyi bulan bunaltıcı havanın etkisi altındaki Adana'nın bu sorununu çözmeye yönelik çalışmalara başladı. Projelerden birinde, kentin havadan dev pervanelerle serinletilmesi önerildi.

İki yıl önce şehir içme suyunun sağlandığı Çatalan Barajı'nın derinlerine boru döşeyip şebekeye 9–10 derecelik su verilmesinden sonra, vatandaşlardan "suyumuzu soğuttun, havamızı da soğut" talebi geldiğini belirten Durak, yerden 8–10 bin metre yüksekte hava sıcaklığının eksi 40–45 derece olduğunu, bu soğuk havanın da bir şekilde aşağı çekilerek Adana'nın soğutulabileceğini söyledi.

Projenin tek eksiği, nasıl yapılacağının bilinmemesi  
Durak, çelik halatlarla yere bağlanacak yüzlerce zeplinin, büyük pervanelerle soğuk havayı aşağıya doğru itmesi, pervaneler için de zeplinler üzerine kurulacak güneş enerjisinden faydalanılması projesi için, "henüz bu konu flu. Net bir şey yok" dedi. Başkan Durak, soğuk havanın kentin üzerine nasıl üfleneceği, hangi tekniğin kullanılacağı, yatırım ve işletim maliyetinin ne olduğu yönündeki sorulara henüz yanıt veremeyeceğini belirtti.

"Atmosferin dengesi bozulur"
Aytaç Durak'ın Adana'yı binlerce metre yüksekteki soğuk havayla serinletme projesi, meteoroloji uzmanlarını da şaşırttı. İlk kez böyle bir fikrin ortaya atıldığını duyduklarını söyleyen Adana Meteoroloji Bölge Müdür Yardımcısı Salih Koç, projenin uygulanma ihtimalinin çok düşük olduğunu, uygulanabilse bile, atmosferin dengesinin bozulacağını, ani ısı değişikliklerinin iklim üzerinde ciddi olumsuz etkilere yol açacağını kaydetti.

Salih Koç, sıcak hava ile soğuk havanın ani yer değiştirmesi nedeniyle, veya anormal ısı değişikliklerinden dolayı, fırtına, şiddetli yağmur, aşırı sis ve bulutlanma olabileceğini, böyle bir projenin çok yönlü ve bilimsel olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.