Açılın! Akif Beki geliyor

Geçtiğimiz Ocak ayında Başbakanlık Basın Sözcülüğü görevinden istifa eden Akif Beki, Radikal gazetesinde haftada beş gün yazmaya başlıyor. Beki, gazetenin yanısıra iki de televizyon kanalında aynı anda çalışacak.

soL (HABER MERKEZİ) Ocak ayında Başbakanlık Basın Sözcülüğü görevinden istifa eden Akif Beki, basına hızlı bir dönüş yapıyor. Bir gazete ve iki televizyon kanalında aynı anda çalışacak olan Beki'nin, "Erdoğan'ın basındaki temsilcisi" olması bekleniyor.

Basında Beki rüzgarı
"Tekrar gazetecilik yapmak" için Başbakanlık'taki görevinden istifa ettiğini açıklayan Akif Beki'nin, üç basın kuruluşunda aynı anda çalışacağı iddia edildi. Cefasiyaset internet sitesinin haberine göre Akif Beki Radikal Gazetesi, Kanal 24 ve Kanal 7'de çalışmaya başlayacak. İstifasının ardından adı Sabah Gazetesi ile anılan Beki'nin Radikal gazetesinde haftada beş gün yazacağı iddia edilirken Radikal'in yarından itibaren tanıtımlara başlayacağı söyleniyor. Kanal 24'e siyaset danışmanlığı yapacak olan Beki ayrıca Kanal 7'de haftada bir gün program yapacak. Basın sözcülüğü görevi için kanal 7'den "izinli" olarak ayrılan Beki, belli bir yorumcu kadrosu ile birliktehaftada bir gün ekrana gelecek ve geride bırakılan olayları değerlendirecek.
Konu ile ilgili çıkan haberlerde, adı Sabah Gazetesi ile anılan Akif Beki'nin Doğan Grubu'ndaki bir gazetede çalışmaya başlayacağı özellikle vurgulandı.

Beki'nin icraatları
Arap Dili ve Edebiyatı mezunu olan ve bir süre Kanal 7 Washington muhabiriği yaptıktan sonra Başbakanlık Basın Sözcülüğüne getirilen Akif Beki, bu görevde bulunduğu süre içerisinde bir çok tartışmalı karara da imza attı. Beki'nin icraatları içerisinde ilk akla gelen yedi gazetecinin akreditasyonunun iptal edilmesi olayı. Beki, görevde olduğu sırada basın tarihinde bir ilke imza atarak bazı televizyon ve gazetelerin muhabirlerinin başbakanlık kartlarını iptal etmişti. Bu kararı uzun süre tartışılan Beki kararından geri adım atmamıştı.

Görevde bulunduğu süre boyunca kendisine ait bir hegemonya alanı oluşturmaya çalıştığı gerekçesiyle eleştirilen Beki'nin, yazıları hoşuna giden köşe yazarlarını Başbakan'ın uçağına alıp hoşuna gitmeyenleri almadığı biliniyor. Görev süresince basınla koordineli çalışmak yerine hükümet imkanlarını kullanarak medya üzerinde tahakküm kurmayı tercih eden Beki, konumunun avantajını kullanarak AKP içinde de nüfuz alanı oluşturmaya çalışmıştı. Parti ve hükümet içi iktidar çekişmelerinde aktif olarak yer alan Beki, yaptığı yazılı açıklamalarda basın mensuplarına ahlak dersi varmekten çalışanları patronlara şikayet etmeye kadar pek çok rezalete de imza attı.

Bıraktı mı? Bıraktırıldı mı?
Başbakanlık Basın Sözcülüğü görevinden istifa etmenin, Akif Beki'nin kendi isteği olmadığı da iddia edildi. Tekrar basında çalışmak için görevinden istifa ettiğini söyleyen Beki'nin Erdoğan tarafından istifaya zorlanmış olabileceği söyleniyor. Cumhurbaşkanlığı seçimi ve basın mensuplarının akreditasyonlarının iptal edilmesi gibi tartışmalı konular ile gündeme gelen Beki'nin yerel seçimlere hazırlanan Erdoğan için yük olduğu iddia edildi. Muhabirlerin neredeyse hiçbirinin sevmediği Beki'nin görevden istifa etmesi, Erdoğan'ın yerel seçim sürecinde medyayla kavga etmek istemediği şeklinde yorumlandı.

Beki kimdir?
Ruşen Çakır'in ifadesi ile "Muhafazakar kesimin medya alanında ilk sivrilen isimlerinden biri" olan Akif Beki, İstanbul Üniversitesi Arap Dili ve Edebiyatı mezunu. 1990'da gazeteciliğe muhabir olarak başlayan Beki, Zaman gazetesinde, Flash TV'de, Yeni Şafak, Yeni Yüzyıl ve Turkish Daily News gazetelerinde çalıştıktan sonra 1998'de Kanal 7 Washington Temsilcisi oldu. Ahmet Hakan'ın ayrılmasından sonra Kanal 7'de onun yerini alan Beki, 2001'de Kanal 7'nin Ankara Temsilcisi görevine getirildi. Aynı zamanda Kanal 7'de Ana Haber ve İskele Sancak Programı'nı da hazırlayıp sunan Beki, 3 Haziran 2005'de Başbakanlık Basın Sözcülüğü görevine getirilmişti.