AB'den imtiyazlı Trakya eyaleti

Avrupa Birliği'nin "özel statülü" ilişki aradığı Trakya'da seçim öncesinde ilginç bir toplantı yapılıyor.

soL (Tekirdağ) AKP'li Kadir Topbaş'ın başkanlığındaki Marmara ve Boğazları Belediyeler Birliği (MBBB), Tekirdağ'ın Hayrabolu ilçesinde "Yerel Yönetimler ve AB Fonları" başlıklı bir toplantı düzenliyor.

12 Şubat Perşembe günü gerçekleşecek toplantıda Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı - Ekonomi Politikaları Araştırma Enstitüsü ( TEPAV / EPRI ) Dış Politika Direktörü ve Avrupa Takımı Üyesi Derya Sevinç konuyla ilgili bir sunum yapacak. MBBB'nin "MarmarAB Bilgilendirme Platformu" isimli etkinliklerinin sekizincisi olacak toplantının ev sahipliğini Hayrabolu'nun AKP'li Belediye Başkanı Şener Çelikayar üstleniyor.

Amaç Trakya'daki belediyeleri AB sürecine sokmak
AKP'li Şener Çelikayar yaptığı açıklamada, Marmara Boğazları ve Belediyeler Birliği ile Hayrabolu Belediye Başkanlığı tarafından müşterek olarak düzenlenen toplantının amacının Trakya'daki yerel yönetimlerin Avrupa Birliği hibe fonları hakkında bilgilendirileceğini ifade etti. Çelikayar şunları söyledi: "Trakya'mızda birçok belediye ile sivil toplum örgütlerinin AB hibe fonları konusunda yeterince bilgiye sahip olmadığı kanaatindeyiz. Bu nedenle Marmara Boğazları ve Belediyeler Birliğinin 'MarmarAB Platformu' toplantıların çok yararlı sonuçları olduğunu biliyoruz. Bölgemizdeki belediyeler ve diğer yerel yönetimler arasında uluslararası işbirliği, kardeş-şehir uygulamaları, Avrupa Birliği süreci ve dünyada yerel yönetimler gibi konularında deneyim paylaşımına zemin hazırlamak amacıyla düzenlediğimiz bu toplantı çok yararlı olacaktır."

Bölge Kalkınma Ajansı'nı az bulan konuşmacı
Hayrabolu'da sunumu yapacak Derya Sevinç, ABD'nin Boston Üniversitesi'nden ekonomi derecesi almış. 1999-2000 yıllarında DPT'nin AB İlişkileri Araştırma Dairesi Genel Müdürü olan Sevinç, daha sonra 5 yıl boyunca TÜSİAD Ankara Temsilci Yardımcılığı yapmış. 2005 yılından bugüne dek TEPAV'da çalışan Derya Sevinç, "AB ile ekonomik bütünleşme" üzerinde yoğunlaşıyor.

Türkiye'nin eyalet yapılanmasına evrilmesinde yönetsel rol biçilen Bölge Kalkınma Ajansları (BKA), Sevinç'in önemli bir diğer uzmanlık sahası. 14 Temmuz 2006'da Kayseri'de verdiği konferans, konuya ilişkin fikirlerini anlamada önemli bir kaynak.

Kayseri konferansında Türkiye'nin merkezi hükümet ve iller arasına politika belirlemeye yetkili bölgesel kademeler koymamış olmasını eleştiren Sevinç, 5449 sayılı BKA yasasını da yeterli siyasi özerklik tanımaması nedeniyle eksik buluyor. BKA düzenlemesinde DPT'ye fazla yetki tanındığından yakınırken, bölgesel yönetimin ancak, uluslararası sermayenin de dahil olduğu "bölgesel aktörlere" hesap vermesini savunuyor.

Derya Sevinç'in dikkat çeken bir önermesi de BKA yasasının "bölgesel plan yetkisi" yönünden gözden geçirilmesi. DPT bürokrasisinin bölge stratejilerinde etkin olamayacağını öne süren Sevinç, BKA'ların merkezi etkenlerden arındırılarak AB süreci, kamu yönetiminin yerelleşmesi ve -dikkat!- ulus-ötesi ekonomik işbirlikleri ile birlikte ele alınmasını öğütlüyor.

AB vizyonuyla "Nur"lanmış Belediye Başkanı
Hayrabolu Belediye Başkanı Şener Çelikayar, AKP'nin Trakya'da Avrupa vizyonu en geniş yerel yöneticisi olarak biliniyor. Kamu Yönetimi uzmanı ünvanı taşıyan Çelikayar ayrıca MBBB'ye bağlı Uluslararası İlişkiler ve AB Merkezi'nin de Başkanı. Daha önce Trakya Birlik'te yöneticilik ve müfettişlik yapmış belediye başkanı, gariptir halen Fiskobirlik'in bir işletmesinde Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Başkan Vekili olarak görünüyor.

MBBB'deki konumu gereği sürekli Avrupa seyahatleri yapan Çelikayar, örneğin geçen Ekim ayında uzun süre Brüksel'de kaldı. Burada AB Bölgeler Komitesi'nin davetlisi olarak "Karadeniz Yerel İşbirliği" toplantılarına katıldı ve "AB entegrasyonu için devletlerin onayı yetmez, bölge insanlarının zihinlerinde de kabul edilmelidir" cümlesini sarf etti.

Aralık 2008'de ise Güneydoğu Avrupa Yerel Yönetimleri Ağı (NALAS) toplantısı için Arnavutluk'un başkenti Tiran'a giden Şener Çelikayar, fırsat yaratıp Fetullah'ın oradaki okulu Turgut Özal Koleji'ni ziyaret etti. 29 Mart yerel seçimleri için AKP tarafından yeniden aday gösterilen Hayrabolu Belediye Başkanı, Tiran'daki Fethullah kolejinden "ülkesi ve milleti adına gurur duyduğu"nu sık sık tekrarlıyor.

AKP'li başkan, Hayrabolu'daki toplantının teması olan "AB fonları ve yerel yönetimler" konusuna oldukça hakim. "Süs bitkisi yetiştiriciliği eğitimi" üzerine bir proje hazırlayarak deneyim kazanan Çelikayar, proje için AB fonlarından 73 bin Avro talep etmişti.

Bundan başka AKP'li Çelikayar, AB Bölgeler Komitesi Türkiye Çalışma Grubu'nun "Türkiye'de yerel ve bölgesel düzeyde AB fonları yönetimi" başlıklı ve 3-4 Nisan 2008 tarihli İstanbul toplantısında bulunmakla kalmadı, bir de konuşma yaptı. Çelikayar, resmi toplantı tutanaklarında belirtildiğine göre, konuşmasında şöyle bir cümle kurdu : "AB fonları sayesinde, yerel yönetimlerin AB ile entegrasyon sürecine artarak katılım sağlayacaklarına inanıyorum". Hayrabolu toplantısının ne hedeflediği Şener Çelikayar'ın bu cümlesinden net olarak anlaşılıyor.

AKP'nin Çeçen-Belçikalı Direktörü
Hayrabolu toplantısında resmi tamamlayabilmek için AKP'li Şener Çelikayar'ın yakın çalışma arkadaşı, bir çok yurtdışı gezisine beraber katıldıkları Murat Daoudov'dan söz etmek gerekir. MBBB'nin Uluslararası İlişkiler ve Göç Merkezi'nde Direktör ünvanı taşıyan Daoudov, Çeçen asıllı ve Belçika vatandaşı.

AKP İstanbul İl Başkanlığı tarafından 12-13 Nisan 2008'de düzenlenen Uluslararası Yerel Yönetimler Sempozyumu'nu koordine eden Daoudov'un oldukça renkli bir Belçika geçmişi var. 1993-1998 arası bulunduğu İstanbul'dan ayrılarak Belçika'ya sığınma talep eden Daoudov, Brüksel'e yerleşir yerleşmez "kendini evinde hissetmeye" başlamış.

Daoudov'u Brüksel'de Çeçen yanlısı-savaş karşıtı faaliyetler düzenlerken, AB'nin Aralık-2001 Laeken (Belçika) Zirvesi'nde ilginç bir görevde görüyoruz. Dönemin Başbakanı Bülent Ecevit ve Dışişleri Bakanı İsmail Cem'in de katıldığı toplantıda Daoudov, zirve karşıtı gösterileri bastırmakla görevli sivil güvenlik ekibinin şefliğini yapmış.

Gösterilere karşı koymada gösterdiği yararlılıktan olsa gerek Brüksel hükümetine bağlı Göç Merkezi'nde çalışmaya başlayan Daoudov aynı zamanda Belçika'nın tanınan Le Soir gazetesinin Türkiye danışmanlığını yürütmüş.

2006 yılında Le Soir'e "Türkiye'de Diyanet İşleri" başlıklı "sivil İslam'cı" içerikli yazı dizisi hazırlayıp muhip NGO'ların ödüllerine mazhar olan Daoudov aynı gazetede Adnan (Oktar) Hoca'nın "yaratılış" kitaplarını tanıtmayı da ihmal etmemiş.

Mart-2007'de İstanbul'a gelen eski güvenlik şefi AKP'li Kadir Topbaş'ın İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde AB İlişkileri Uzmanı olarak çalışmaya başlamış. Burada İstanbul'un "Avrupa Kentleri Ağı"na dahil edilmesi ve AB fonları üzerine faaliyet gösteren Daoudov, Ağustos 2007'de ise halen yürüttüğü MBBB'deki, Şener Çelikayar'ın komite başkanlığını yaptığı AB Merkezi Direktörlüğü'ne geçiş yapmış.

Murat Daoudov'un direktörlük görevinde sorumlu olduğu alanlar şunlar:

- AB bölgesel politikaları takip ve AB kurumları ile sürekli diyalog sağlamak

- AB üyelik sürecinde yerel yönetimleri bilgilendirmek ve desteklemek

- AB ve diğer fonlardan yararlanarak çok ortaklı işbirliği projeleri geliştirmek.

"İmtiyazlı Trakya Eyaleti" için Sivil Devşirme Lazım

Bölgedeki belediyeleri, Avrupa Birliği fon "olanaklarından" haberdar etme amacı taşıyan etkinliğin 29 Mart yerel seçimleri öncesine denk getirilmesi anlamlı bulunuyor. Seçilecek belediye başkanlarını AB fonlarına özendirme hedefi güden sunumun "devşirme" ve "muhipleştirme" işlevine dikkat çekiliyor.

Diğer yanda AKP, Trakya'ya yönelik eyaletleştirme politikasında şimdiye dek bölgedeki valilere ağırlık vermiş, "sivil-yerel" boyut kısmen eksik kalmıştı. AKP valilerine dayanarak resmi planda yapılan düzenlemelerin bir sınırı var ve buna eşraf desteği şart. Hayrabolu'dan başlayarak devam edeceği anlaşılan yerel yöneticilerin AB'ciliğe "kazandırılmasının", "büyük plan"da aksayan tarafın tahkimine yönelik olduğu ifade ediliyor.

Bir başka nokta da, AKP'nin Trakya örgütlerinde iç konsolidasyona gereksinim duyması. AB yoluna girmekte nazlanan, kasaba çaplı vurgunculuk vizyonuyla sınırlı yerel kadrolarını hizaya getirmek AKP'nin acil ihtiyacı. AB'cilik performansında CHP belediyelerinin ardından nal toplayan AKP taşra güçleri ve yerel yönetimlerinin, gerek ideolojik donanım gerekse de ulufe yöntemleriyle "enternasyonel vizyon"a kavuşturulması gerektiği belirtiliyor.