ABD “Küba ajanlarını” yakaladı

FBI, eski bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi ve karısını “Küba ajanlığı” iddiasıyla tutukladı. Fidel Castro, tutuklamanın zamanlamasının anlamlı olduğunu düşünüyor.

soL (DIŞ HABERLER) FBI yetkilileri, Dışişleri Bakanlığı'ndaki uzmanlık görevinden 2007 yılında ayrılan Walter Kendall Myers ve eşi Gwendolyn Steingraber Myers'i "Küba adına casusluk yapmak" iddiasıyla tutukladı.

Çift, 30 yılı aşkın süredir Küba adına casusluk yapmak ve ABD Dışişleri Bakanlığı'nın gizli belgelerini Küba devletine iletmekle suçlanıyor. Uluslararası ajansların geçtiği bilgilere göre çiftin bu iş için hiç para almadığı, Küba'ya duydukları "romantik bağlılıktan" dolayı yaptıkları söyleniyor.

Dava dosyasında çiftin Latin Amerika'daki çeşitli ülkelerde defalarca Kübalı yetkililerle bir araya geldiği, 1995 yılında ise Küba'ya giderek bizzat Fidel Castro'yla görüştüğü iddia ediliyor.

Castro: İddia saçma
Fidel Castro ise konuyla ilgili yazdığı yazısında, 1995 yılında çok sayıda ABD'liyle görüştüğünü, fakat Myers çiftiyle görüştüğünü hatırlamadığını söyledi. Castro, davayı "saçma" olarak nitelendirdi.

Fidel Castro, FBI'ın elinde iddia ettiği kadar ayrıntılı bilgi olmasına rağmen, çiftin, Amerika Devletleri Örgütü'nde ABD'nin mücadelesine rağmen Küba'nın örgüte katılma kararı çıkmasının bir gün sonrasında tutuklandığını belirterek, olayın zamanlamasına dikkat çekti. Castro, Küba'yla ABD arasında ilişkilerin normalleşme sürecine girmiş olmasının da zamanlamada etkili olabileceğini belirtti.

Haberlerdeki "çiftin hiç para almadığı" vurgusuna da dikkat çeken Castro, "Bu bir ilke meselesi, sizi temin ederim ki hiçbir bilgiyi almak için şimdiye dek kimseye işkence etmedik ya da para vermedik" dedi. Castro, haberler doğru olsaydı, çifte karşılık beklemeden yaptıkları bu cesurca hareketten dolayı saygı duyacağını da ekledi.