ABD füzesine karşı referandum

Polonya Demokratik Sol Birlik partisi, geçen ay ABD'yle füze savunma sistemi anlaşması imzalayan hükümetin, sistemin ülkeye "ne yarar getireceğini" açıklamasını istedi.

soL (DIŞ HABERLER) Polonya'da Demokratik Sol Birlik (SLD) partisi, ABD'nin ülkede kurmak istediği füze savunma sistemi için referandum yapılmasını istedi. Ülkenin en büyük sol partisi olan ve 460 üyeli Meclis'te 55 sandalyeye sahip partinin sözcüsü Tomasz Kalita, hükümet ile devlet başkanının, füze kalkanının ülkeye ne yarar getireceği konusunda halkı bilgilendirmesi gerektiğini belirtti. Kalita, önerilerinin Meclis'te yeterli desteği görmemesi halinde, halkı toplanmaya davet edeceklerini açıkladı.

Moskova'dan Belarus misillemesi uyarısı
Çek Cumhuriyeti'nin ardından Polonya hükümeti de, geçen ay ABD'nin ülkeye 10 önleyici füze yerleştirmesini onaylayan anlaşmayı imzalamıştı. Anlaşmanın, Rusya ile Gürcistan arasındaki gerilimin hemen sonrasında imzalanması, Rusya'da tepki çekmişti. Füzelerin kendilerini hedef aldığını belirten Moskova yönetimi, misilleme olarak Belarus'a taktik füze ve stratejik bomba yerleştireceği uyarısında bulunuyor.

Yapılan anket çalışmalarına göre, ABD'nin 2013'e kadar füzeleri yerleştirmeyi planladığı ülkenin kuzeyindeki Redzikovo üssünün bulunduğu bölgede, halkın yüzde 66'sı, füze savunma sistemini istemiyor.