YGS rezaletine Van'da protesto

YGS'de yaşanan şifre skandalının sorumluları hakkında Van'da bir miting ve suç duyurusu yapıldı. "Kopyacı cemaat, işbirlikçi AKP" sloganının yer bulduğu mitingde Vanlı öğrenciler "edi bese (yeter artık)" dedi.

YGS'de yaşanan ve tüm boyutlarıyla cemaati işaret eden şifre skandalı, Van'da yapılan bir miting ve suç duyurusuyla protesto edildi.

Saat 12.30'da Mavi Plaza yanında toplanan ÖSYM mağduru öğrenciler 13.00'de Cumhuriyet Caddesi'nden yürüyüşe geçerek sloganlarla Van Adliyesi önüne geldiler.

Lise öğrencileri Ferhat Bozkurt ve Barış Yardımcı ile Avukat Müjde Tozbey Erden, Eğitim-Sen temsilcileri, İHD temsilcileri, ÖVDER temsilcileri, Van Barosu temsilcilerinden oluşan grup ÖSYM hakkında suç duyurusunda bulunurken, grubu dışarıda bekleyen öğrenciler adliye önünde sloganlarla hükümeti, cemaati ve ÖSYM'yi protesto etti.

"Kopyacı cemaat, işbirlikçi AKP"
Dışarıda bekleyen öğrenciler “ YGS, LYS Edi Bese” , “YGS, LYS Tayyip girsin strese” , “Hak, hukuk, adalet bu ne rezalet”, “Öğrenci susma emeğine sahip çık”, ”Kopyacı cemaat, işbirlikçi AKP” sloganları attılar.

Grubun adliyeden çıkması ile öğrenciler Sanat Sokağı'na yürüyüşe geçtiler. Sanat Sokağı'nda gerçekleşen mitingde ÖSYM mağduru öğrenciler adına Ferhat Bozkurt, Umut Zorer, Barış Yardımcı, Eğitim-Sen’li bir öğretmen ve ÖVDER‘li bir veli konuştu.

"Liseliler görev başına!"
Solcu Liseliler adına okunan basın açıklamasında, "Her yıl milyonlarca genç insanın geleceğini aradığı YGS’de doğru cevapların şifreleme yöntemleriyle servis edildiği ortaya çıktı. AKP ve cemaat kirli yüzlerini liselilere bir kez daha gösterdi" denildi, açıklamada AKP ve cemaatin ortaya çıkan rezaletten hiç de rahatsız görünmediği vurgulandı.

AKP ve cemaatin “İktidar biziz, güç bizde, istediğimizi yaparız, dokunanı yakarız” mesajı verdiğini belirten Solcu Liseliler, açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Biz liselilerin geleceğine, emeğine yönelik bu hırsızlığın altında cemaatle beraber AKP’nin imzası vardır ve seçimler yaklaşmaktadır. Öyleyse, AKP’ye oy verdirmeyeceğiz. AKP hakkımızı yemiştir. AKP geleceğimizle oynamıştır, AKP’ye oy vermeyi düşünenler, buna ortak olduğunu bilecek!
Ailemiz, öğretmenlerimiz, bizleri, bizlerin geleceğini düşünüyorlarsa AKP’ye oy vermeyecekler. Çevremizde, liselilerin geleceğini çalan hırsız AKP’ye tek bir oy çıkmaması için çabalayacağız. Haydi liseliler hırsız imama, hırsız AKP'ye karşı görev başına!"

"Cemaatten ve köleci zihniyetinden korkmuyoruz"
Mitingde söz alan lise öğrencisi Ferhat Bozkurt "Bugün burada hesap sorduğumuzu tamamıyla gösterdik. Mücadeleyi hiç bırakmayacağız, çünkü onlar gibi korkak ve hırsız değiliz. Bizler yoksul, emekçi ve onurlu ailelerin çocuklarıyız. (...) Bizler bu zülme ve hırsızlığa karşı yeter artık diyor ve bunu bulunduğumuz suç duyuruları ile sonlandırıyoruz. Hırsızlardan, cemaatlerden, düzeni köhneleştiren köleci zihniyetten korkmuyoruz!" diye konuştu.

Mitingde söz alan ve ÖSYM'de yıllardır yaşanan skandalları sıralayan Onur Yılmaz, son KPSS skandalıyla ilgili olarak AKP Van Milletvekili ve eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in Gülen cemaatini savunan sözlerini anımsattı. Yılmaz, "Gençliğin vicdan mahkemesinde, cemaat sanıktır. YGS davasında ,tatmin olanlar suça ortaktır.Velilerimize halkımıza sesleniyoruz: YGS’de yapılan şifrelemenin, bu büyük skandalın hesabını soralım diyoruz" diyerek tüm Türkiye'yi hesap sormaya ve boyun eğmemeye davet etti.

Mağdur öğrenciler adına konuşan Umut Zorer ise, cevaplaması için ÖSYM Başkanı Ali Demir'e yönelik soruları kamuoyuna sundu. Zorer'in soruları arasında "Kamuoyu konunun üzerine gitmiş olmasaydı şifreleme itirafını yapar mıydınız?", "Sınavda şifreleme olduğunu itiraf ettiğinize göre neden istifa etmemekte ısrar ediyorsunuz?" soruları da yer aldı.

Mitingin ardından halay çeken öğrenciler sloganlarla dağıldılar.

(soL - Van)