Yunanistan’da Nâzım Hikmet etkinlikleri başladı

Yunanistan Komünist Partisi Merkez Komitesi imzasıyla düzenlenen, “Nâzım Hikmet: Karanlıklar Aydınlığa Çıksın Diye” başlıklı bilim, kültür ve sanat konferansı etkinlikleri, Nisan ayının son haftasında yönetmen Çağrı Kınıkoğlu’nun katılımıyla gerçekleşen "Nâzım’ın Küba Seyahati" belgeselinin gösterimiyle başladı.

Geride bıraktığımız hafta 29 Nisan Çarşamba günü, bu yılki etkinlikler dizisinin ilk ayağını oluşturan “Hikmet ve Sinema” etkinlikleri kapsamında gösterimi yapılan filmlerden biri de “Nâzım’ın Küba Seyahati” (Yön.: Ç. Kınıkoğlu – G. Rolando) oldu. Filmin yönetmenlerinden, sinema yazarı Çağrı Kınıkoğlu’nun da katılımıyla Atina’da, Alkionis Sineması’nda yapılan gösterim, yoğun ilgi ile karşılandı. Etkinlikte, YKP Siyasi Büro üyesi Nikos Sofianos, Yunanistan Komünist Partisi (KKE) Merkez Komite üyesi ve Kültür Bürosu’nun sorumlusu Eleni Miliaronikolaki ve Küba Cumhuriyeti Atina Büyükelçisi Osvaldo Kombaço Martinez de yer aldı.

Film öncesinde “Nâzım Hikmet ve Sinema” başlığında bir sunum yapan Kınıkoğlu, konuşmasına, KKE MK’ya teşekkür ederek başladı ve komünist sanatçıların mirasını güncellemenin yaşamsallığına vurgu yaptı. Devamında, Nâzım Hikmet’in sanat kavrayışı, yöntemi ve sanatsal üretimi ile sinemanın ve sinematografik anlatımın sunduğu olanak ve potansiyellerini, aynı çağın belirleniminde şekillenen ifadeler olarak bir arada ele alan Kınıkoğlu, 20. yüzyılın ilk yıllarıyla birlikte, özellikle 1917 Ekim Devrimi’nden itibaren bir sanat düzeyine çıkan sinemanın, kendinden önceki tüm sanatları olduğu kadar, bilimi ve politikayı da kucaklamaya uygun yapısının ve dinamizminin, Nâzım Hikmet’in sanatsal üretimi ile yoğun paralellikler taşıdığına işaret etti. Türkiye’de sinemanın güncel seyrine de yer veren konuşma, bu seyirdeki kozmopolitizme ve sinemanın potansiyellerinin gerisine düşüşe işaret ederek, politik bilinç, kendi toprağına ve çağına kök salma ve ideolojik-kültürel derinliğin özellikle genç sanatçılar açısından önemine dikkat çekti.

Etkinlik, “Nâzım’ın Küba Seyahati” filminin gösterimi ile tamamlandı.

KKE'nin üç yıldır düzenlediği bilim, kültür ve sanat konferansları serisi, geçtiğimiz yıllarda sırasıyla Yannis Ritsos, Kostas Varnalis ve Bertolt Brecht’e ayrılmıştı. Nâzım Hikmet’e ayrılan bu yılki program, Mayıs ve Haziran aylarında yapılacak çeşitli etkinliklerle devam ederek, 13 ve 14 Haziran 2015 tarihlerinde yapılacak bir konferans dizisi ile tamamlanacak.