Yılmaz Güney için kültür ve sanat festivali düzenleniyor

Yılmaz Güney Kültür ve Sanat Vakfı ile Yüz Çiçek Açsın Kültür Merkezi tarafından 2. Yılmaz Güney Kültür ve Sanat Festivali düzenleniyor.

Yılmaz Güney Kültür ve Sanat Vakfı ile Yüz Çiçek Açsın Kültür Merkezi'nin ortak olarak düzenlediği "2. Yılmaz Güney Kültür ve Sanat Festivali", 7 Kasım'da başlayan başvurular sinema (kısa film ve belgesel), fotoğraf, karikatür, öykü ve şiir dallarında ürünler kabul ederken, başvurular için son tarih 15 Ocak olarak belirlendi. Festival, 15 Ocak ve 15 Mart 2012 tarihleri arasında, başta İstanbul olmak üzere birçok şehirde yapılacak etkinliklerle devam edecek.

Festival, kendi alanlarında saygın isimlerin jüri üyesi olarak katılacağı 31 Mart 2012 tarihinde düzenlenecekken, maddi değeri olmayan ödül töreni ile son bulacak. Festival için öykü, şiir ve sinema dallarında son başvuru tarihi 15 Ocak 2012, karikatür ve fotoğraf dalları için ise son başvuru tarihi 15 Şubat 2012 olarak belirlendi. Festival mekanları ve etkinlik takvimi ise 1 Ocak 2012 tarihinde ilan edilecek. Festival kapsamında, geniş bir gösterim kampanyasıyla, dijital ortamda restore edilen Yılmaz Güney filmlerinin, yeniden izlenmesi beklenirken, etkinliklerden elde edilecek gelir ise Yılmaz Güney Vakfı'na bağışlanacak. Festivalin ayrıntıları ve başvuru koşulları ve formları ''www.yilmazguneyksf.org'' adresinden ulaşılabilecek.

Sinema ve karikatüre ilgi yoğun
Bu yıl ikincisi düzenlenen ve sinema (kısa film, belgesel), öykü, şiir, karikatür ve fotoğraf olmak üzere beş sanat dalında gerçekleştirilecek olan festivalde, en yoğun ilgi odağı sinema ve karikatür dalları olması bekleniyor. Aralarında Güney'in çalışma arkadaşlarından Ahmet Soner'in de bulunduğu, Elif Ergezen, Hasan Özgen, Hüseyin Karabey, Hüseyin Kuzu ile yeni dönem genç sinemacılardan Özcan Alper'in de jüri koltuklarında yerini alacağı sinema alanı ilginin azami olduğu alanların içinde bulunuyor. Festivalin ilkinde en yoğun ilginin olduğu ve uluslararası bir kurula sahip olan karikatür alanı bu yıl da beklenen ilgi ile yerini koruyor. Karikatür değerlendirme koltuğunda, İspanya'dan ulusal ve uluslararası birçok karikatür ve illüstrasyon yarışmasında ödül sahibi Elena Ospina, İtalya'dan Paolo Dalponte ve eserleri Almanya, Belçika, Bulgaristan, Fransa, İtalya, İspanya, KKTC, Meksika, Portekiz, İngiltere, İsviçre, Hollanda, Yunanistan, Yugoslavya, Avusturya, Küba, Çekoslavakya, Güney Kore, Japonya gibi ülkelerde sergilenen ünlü karikatürist Canol Kocagöz katılacak.

Şiir dalı Kürtçe, Zazaca ve Türkçe dillerinde kabul görecek
Kürtçe, Zazaki ve Türkçe dil ve lehçelerinde kabul görecek olan şiir dalında Şükrü Erbaş, Mehmet Çetin, Lal Laleş, Adil Okay, Sezai Sarıoğlu, Hicri İzgören gibi isimler yer alıyor. Öykü dalının jüri koltuğuna Cemil Kavukçu, Nursel Duruel, Özcan Karabulut, Semh Gümüş ve Vecdi Erbay otururken, Çerkes Karadağ, Gültekin Tetik ve İsa Çelik de fotoğraf jürisi isimleri olarak belirlendi.

"Bizim bildiğimiz Yılmaz Güney"
Festival Yılmaz Güney Kültür ve Sanat Vakfı ortaklığında,Yüz Çiçek Açsın Kültür Merkezi (YÇKM) öncülüğünde düzenlenecek olan festival hakkında bilgi veren festival koordinatörlerinden Ali Haydar Yıldız, festival'e isimini veren Güney'in seçilmesinin amacının manidar bir öneme sahip olduğunu belirtiyor. Yıldız'a göre, her yıl ölüm yıl dönümü yaklaştığında basının kamuoyuna yansıttığı Yılmaz Güney ile kendilerinin bildiği Güney'in aynı kimliği taşımadığına dikkat çekiyor. Güney'e bakıldığında bir pencereden asabi, karısını döven bir lümpen, başka bir pencereden bakıldığında ise Yeşilçam da mütevazi rollerde yer almış sıradan bir jön olarak görüldüğünü kaydeden Yıldız, kendi tanıdıkları Yılmaz Güney'in, sanat ve siyasetin güçlü bağından hareketle, halktan yana, ülke sorunlarıyla yakından ilgilenen biri olarak gördüklerini söylüyor. Güney'in savunduğu düşünceleri sözde bırakmadığına işaret eden Yıldız, "Yılmaz Güney, düşündüklerini sözde bırakmadan, örgütlü mücadele içinde de yer alarak gereğini yapmıştır" diyor.

"Güney için ne yapabiliriz?" sorusu festivali doğurdu
Güney konusunda geçmişte eksik kaldıklarını ve vazifelerini yerine getirmek için 'Nasıl yapabiliriz, nasıl yaparız' sorusundan Güney'in sanat ve toplumsal bakış açısı doğrultusunda bir etkinlik yapma fikrinin ortaya çıktığını anlatan Yıldız,'Sıradan artiz Yılmaz Güney'in', Edebiyatçı, şair ve sinemacı halk sanatçısı yönünü de ortaya çıkarma gibi bir misyonla yola çıktıklarını anlatıyor. Post modern saldırılarla sanatın özünü ve niteliğinin değiştirilerek, içinin boşaltıldığının altını çizen Yıldız, "Bütün sıkıntılara rağmen halktan yana sanatı üretmeye devam eden, fakat küçük adacıklar şeklinde parçalı olan üretimleri birleştirmenin en büyük gayemiz oldu" diye devam ediyor. Festival'in amaçları arasında az olmadıkları ve aslında ne kadar çok olduklarını göstermek için de bir işaret fişeği görevi gördüğünü belirten Yıldız, üretime teşvik etmek ve buradan bir sonuç almanın hedefleri arasında bulunduğuna değiniyor.

(soL - İstanbul)