Yılmaz Güney 79 yaşında: Bir gün mutlaka...

Nâzım Hikmet Kültür Merkezi, Nisan ayını, 1 Nisan’da 79 yaşına girecek olan Yılmaz Güney’e ayırdı.

Haber Merkezi

Nâzım Hikmet Kültür Merkezi (NHKM) Kadıköy, Nisan ayı boyunca, Yılmaz Güney’le ilgili film gösterimleri ve bir söyleşi düzenleyecek. Etkinlik, NHKM’nin bir süre önce başlattığı, Türkiye aydını üzerine olan tartışmanın bir parçası. NHKM Sinema Topluluğunun yürütücülüğünde ay boyunca Yılmaz Güney’in 12 Filmi gösterilecek, her film sonrası seyircilerle yapılacak değerlendirmelere ek olarak ayrıca ay sonunda bir de söyleşi yapılacak.

Konuyla ilgili bilgi aldığımız NHKM Sinema Topluluğu üyesi Bertan Eren, yapılacak etkinliklerin, her boyutuyla Yılmaz Güney’i ele alırken hem aydının niteliğinin, konumunun tartışılacağını hem de günümüz Türkiye sinemasının açmazlarına, Yılmaz Güney’in penceresinden yanıtlar aranacağını ifade etti.

Etkinlik tanıtım metni şöyle:

BİR GÜN MUTLAKA

Yılmaz Güney 79 yaşında. Yaşamı boyunca, emekçi halkın yanından bir an olsun ayrılmamış, sözünü esirgememiş, egemen olana, yerleşik olana hep kafa tutmuş, bunun - başka birçok aydınımız gibi - çeşitli düzeylerde bedelini ödemiş ama asla boyun eğmemiş bir sinemacı Yılmaz Güney.

Yılmaz Güney’in filmlerinde yer alan, umutlarıyla, kavgalarıyla, çaresizlikleriyle, kaybedişleriyle emekçilerdir, bizim insanlarımızdır. Bugünlerde en temel insani ihtiyaçtan: can güvenliğinden yoksun, evine hapsedilen insanlarımız... Ama çaresizlik ne denli sarmalasa da ortalığı yaşamın yaratıcı enerjisine inanan, sıkılı yumrukların içine “bir gün mutlaka” yazan filmlerdir onlar.

Şimdi ne çok ihtiyacımız var Cabbar’ın çabasını (Umut), Seyyit Ali’nin gözyaşını (Yol), Cevher’in korkularını (Endişe), Semra’nın direngenliğini (Arkadaş), Abuzer’in iyi niyetlerini (Zavallılar) anlatacak sinemacılara. Ve kol kola girip haykırmaya: bir gün mutlaka!”