Yıldız Sertel bugün toprağa veriliyor

Önceki gün karaciğer kanserine yenik düşerek İstanbul’daki evinde hayatını kaybeden iktisatçı ve yazar Doç. Dr. Yıldız Sertel, bugün toprağa veriliyor.

86 yaşında vefat eden Sertel için saat 10:00'da Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde bir tören yapılacak. Büyükada'daki Hamidiye Camisi'nde kılınacak olan ikindi namazından sonra Sertel’in cenazesi toprağa verilecek.

Yıldız Sertel, dönemin önde gelen aydınlarından Sabiha ve Zekeriya Sertel çiftinin ikinci kızı olarak 1923'te, anne babasının öğrenim gördüğü ABD'de dünyaya geldi. Ortaöğrenimini Arnavutköy Amerikan Kız Koleji'nde tamamlayan Sertel, İkinci Dünya Savaşı sırasında Londra Yüksek İktisat Okulunda ekonomi okudu savaştan sonra da ABD'deki Columbia Üniversitesi’nde sosyoloji yüksek lisansı yaptı.

Sertel çiftinin 1935 yılında çıkarmaya başladıkları Tan gazetesinin basıldığı Tan Matbaası, 4 Aralık 1945 tarihinde antikomünist bir hedef gösterme sonucu saldırıya uğradı. Matbaanın kullanılamaz hale gelmesi ve baskıların sürmesi nedeniyle aile 1950’de Paris’e yerleşme kararı aldı. Sertel ailesi, bir süre sonra aile dostları olan Nâzım Hikmet’in yardımıyla Bakü’ye yerleşti.

Yıldız Sertel, 1971-1989 yılları arasında Paris-VIII Üniversitesi’nde Osmanlı ve Orta Doğu tarihi dersleri verdi. 1991’de Türkiye’ye dönen Sertel, Sertel Gazetecilik Vakfını kurdu. Sertel, iktisat ve siyaset alanındaki çalışmalarının yanı sıra anı türünde de çok sayıda kitap yazdı.

İstanbul’un Göztepe semtinde yaşayan Sertel, son olarak Kadıköy’e bir Nazım Hikmet heykeli dikilmesi için uğraşıyordu. Sertel’in yaptırdığı heykelin Nâzım Hikmet’in doğum günü olan 15 Ocak’ta Kadıköy’deki Caddebostan Kültür Merkezi’ne dikilmesi planlanıyor.

(soL – Haber Merkezi)