Vakit’le Belediye provokasyonda kol kola!

Vakit gazetesinin “Yala ama Yutma” adlı tiyatro oyununa saldırısı tutmadı, ancak Beyoğlu Belediyesi oyunun oynandığı sahneyi mühürledi!

2 Şubat günü Vakit gazetesi, internet sayfasından verdiği haberde Özen Yula’nın “Yala ama Yutma” adlı oyununa karşı saldırıda bulunarak oyunu “ahlaksız, tahrik dolu” diye nitelemiş ve hedef göstermişti. Bu saldırının ardından bu defa Beyoğlu Belediyesi, oyunun sergileneceği Kumbaracı 50 sahnesini mühürledi.

Vakit gazetesinin provokasyonuyla ilgili soL’da çıkan haber için: Vakit’ten tiyatro oyununa saldırı!

Uluslararası Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Türkiye Merkezi Başkanı Üstün Akmen, konuyla ilgili bir basın açıklaması yayınladı. Akmen’in açıklaması şu şekilde:

Daha önce çeşitli kişi ve kurumları okurlarına hedef göstererek provokasyona teşvik eden Vakit gazetesi, bu kere de Beyoğlu’ndaki Kumbaracı 50 tiyatrosunda sahnelenecek olan Özen Yula’nın oyunu “Yala ama Yutma”yı hedef göstermiş ve bilindiği gibi UNESCO’nun sivil toplum kuruluşlarının başında yer alan Uluslararası Tiyatro Eleştirmenleri Birliği’nin (IATC) Türkiye Merkezi’nce protesto edilmişti. Protestomuz çerçevesinde hukukçularımızı, siyasetçilerimizi, sanatçılarımızı da göreve çağırdığımız hiç kuşkum yok ki anımsanacaktır.

Bu kere, oyunla ve oyunu sahneleyen toplulukla hiç bir organik bağı olmayan bu oyunun sahneleneceği Kumbaracı 50 sahnesinin mühürlendiği haberiyle sarsıldık. Gerekçe, binadaki eksiklikler olarak gösterilmiş. İyi de, ey Beyoğlu Belediyesi yetkilileri, aylardır aklınız neredeydi? Bu işin içinde “Yala, ama Yutma”nın olduğu Beyoğlu Belediyesi’nin de inkâr edemeyeceği açık bir gerçektir. Kamuoyunu uyarıyorum: Bakınız Türkiye nereye çekilmek isteniyor. Bakınız Türk tiyatrosuna ve tiyatrocusuna neler çektiriliyor. Bir eser daha sahnelenmeden “ahlaksız” olarak nitelendiriliyor ve “din elden gidiyor”, “istemezük” çığlıkları atılarak işte böyle engelleniyor.

Gerçek şudur ki, bu mühürleme olayı, aslında geçtiğimiz temmuz ayında Topkapı Sarayı’ndaki İdil Biret konseri öncesi “mini etekli kızların servis ettiği şarapları içecekler” tevatürünü yayarak konserin provoke edilmesinin bu kere de Kumbaracı 50’de tekrarlanmaması için basiretsiz yönetimin aldığı tedbirden başka bir şey değildir. Bu mühür, tiyatroya balyoz indirilmesiyle, buldozer saldırısıyla eş değerdir. “Yala, ama Yutma” başlıklı tiyatro oyununun gösterimi böylece engellenmiştir, ancak asla ve asla yalanıp yutulacak bir olay değildir.

Üstün Akmen
Uluslararası Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Türkiye Merkezi Başkanı

Vakit’in hedef gösteren açıklamasının ardından Kumbaracı 50 sahnesi, olası yanlış anlamaların önüne geçmek için Kumbaracı 50’nin bir tiyatro topluluğu olmadığını, ancak bir üretim ve gösteri alanı olduğunu belirten bir açıklama yapmıştı. Ancak belli ki, Vakit’in hedef gösterdiği “Yala ama Yutma” oyunuyla hiçbir organik bağı olmayan bu sahne, Vakit’in gerici saldırganlığını paylaştığı anlaşılan Beyoğlu Belediyesi tarafından sadece bir oyunu engellemek adına şimdiye kadar her nasılsa görmezden gelinmiş sebeplerden dolayı mühürlendi. Kumbaracı 50 sahnesinde bu sezon “Yala ama Yutma” oyunu dışında 18 oyun daha oynanıyor. Kumbaracı 50’nin ve Altıdan Sonra Tiyatro’nun söz konusu açıklamasını da okuyucularımıza sunuyoruz.

Kumbaracı50 , Altıdan Sonra Tiyatro’nun 10.yılında gerçekleştirdiği, 2 Kasım 2009 tarihinde açılışını yaptığı, farklı disiplinlerle paylaştığı ve paylaşacağı, bir üretim ve gösteri alanıdır.
Kumbaracı50’de 15 Şubat Pazartesi günü ilk gösterimi gerçekleşecek, çağdaş tiyatro yazarlarımızdan Özen Yula’nın yazdığı, Biriken’in yönettiği “Yala Ama Yutma!” oyunuyla ilgili bazı yayın organlarının haberlerinde yazıldığı gibi, Kumbaracı50 bir tiyatro topluluğu değildir.
Altıdan Sonra Tiyatro’nun bu sezon sahnelemeye devam ettiği “444”, “Öldün, Duydun mu?”, “O.B.E.B ‘Ortak Bölenlerin En Büyüğü’” ve “Kapıların Dışında” oyunları dışında,
Biriken “Yala Ama Yutma!”
Çağlar Yiğitoğulları “Luvstory”
Çağdaş Gösteri Sanatları Girişimi “Vakit Tamam Beyler!”
DestAR-Theatre “Reşê Şevê”
Genco Erkal/Dostlar Tiyatrosu “İnsanlarım”
Hakan Gerçek/Tiyatro Gerçek “Van Gogh”
İlyas Odman “bugün, hiçbirşey…”
İstanbul Halk Tiyatrosu “Gagarin Sokağı”
oyun deposu “Çirkin İnsan Yavrusu”
Semaver Kumpanya “Resm-i Geçit”
Timis Oyuncuları “Yap Boz”
Tiyatro Hal “Eksik”
tiyatrotem “Hakiki Gala”
Tiyatro Yüzleşme “Beyaz”
Türkiye&Fransa&İspanya ortak yapımı Lost&Founds
Kumbaracı50 programında yer aldılar.
Altıdan Sonra Tiyatro’nun sahnelediği oyunların dışında, Kumbaracı50 programında yer alan gösterilerle ilgili kişi veya kuruluşların, Kumbaracı50 ve Altıdan Sonra Tiyatro ile organik bağı yoktur.
Konuyla ilgili hassasiyetimize özen göstereceğinize inanarak, tekzip’imizin yayınlanmasını rica ederiz.
Nilgün Kurt
Genel Koordinatör
Altıdan Sonra Tiyatro

(soL - Haber Merkezi)