TYS ve NHKM’den Sivas anması: Şiirin Barış Vicdanı

Sivas Katliamı'nın yıl dönümünde Türkiye Yazarlar Sendikası ve Nâzım Hikmet Kültür Merkezi işbirliğiyle "Şiirin Barış Vicdanı" etkinliği düzenlendi. Birçok sanatçının destek verdiği etkinlikte kaybettiğimiz aydınlar anıldı.

2001 yılında Colombia’nın Medellin şehrindeki uluslararası şiir festivali sırasında çeşitli ülkelerden çok sayıda şair ve şiir festivali temsilcisince kurulan Dünya Şiir Hareketi bu yıl Temmuz ayında bütün ülkelerde “Savaşsız Bir Dünya İçin Şiir” başlığı altında şiir dinletileri düzenlenmesi, şiir ve barış konulu etkinlikler örgütlenmesi çağrısında bulundu. Kurulunda ülkemizden Ataol Behramoğlu’nun bulunduğu Dünya Şiir Hareketi’nin çağrısı, 44 ülkeden toplam 446 şiir etkinliğiyle karşılık buldu.

Türkiye Yazarlar Sendikası ve Nâzım Hikmet Kültür Merkezi de bu çağrıya 2 Temmuz Sivas Katliamı'nın yıl dönümünde "Şiirin Barış Vicdanı" adlı etkinliği düzenleyerek yanıt verdi. İstanbul Kadıköy Nâzım Hikmet Kültür Merkezi'nde gerçekleşen etkinlikte, katliamda yitirilen aydınlar anıldı. Gülsen Tuncer'in sunduğu etkinlikte Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Başkanı Mustafa Köz'ün açılış konuşmasının ardından, NHKM adına Cansu Fırıncı konuşma yaptı. Gülsen Tuncer tarafından Dünya Şiir Hareketi’nin hazırladığı "Savaşsız Gezegen" çağrısının okunduğu etkinlikte Tarık Günersel, Seyyit Nezir, Metin Cengiz, Yaşar Miraç, Salih Bolat, Ayten Mutlu, Enver Ercan, Nur Saka, Altay Öktem etkinlikte, Sivas Katliamı’nda kaybettiğimiz şairlerin şiirlerini ve kendi şiirlerini okudular.

Etkinliğin sunucusu Gülsen Tuncer: ‘Böyle bir günde birlikte olmak çok onur verici. Dünyamızda kötü günler, ama illa ki şiir var. 21 yıl önce yakın tarihte çok acı bir olay yaşadık 2 Temmuz 1993’te Madımak’ta. Ülkemizin yetiştirdiği en güzel evlatları, bağnazlığın ve cehaletin ateşine atıldı, biz de yandık. Ama şiir hep oldu. Şiir hep haklıdan yana oldu. İyiye ve güzele ulaştırmak için şiir en kuvvetli silahtır ve bu silah şairlerin elindedir. ‘ diyerek etkinliğin açılış konuşmasını yaptı.

‘Kalpleri sınırsız ve bayraksız bir ülke’
TYS adına bir konuşma yapan Mustafa Köz: ‘Ortadoğu’nun Filistinli şairi Mahmut Derviş, ‘Şiir bir savaş uçağını düşüremez ama pilotun düşüncelerini değiştirebilir.’ demişti. Şiir ekmek yapmaz ama ekmeğin kokusunu yapabilir. Yeryüzünü değiştirmek için önemli bir güç bu. Bugün o kokuyu Dünya Şiir Hareketi dünyanın her yerinde yaymaya başladı. Temmuz ayının sonuna kadar şairler 44 ülkede şiir okuyacaklar ve yeryüzünü değiştirmeye olan inançlarını haykıracaklar. Biz de TYS olarak bu çağrıya kulak verdik. TYS ve NHKM olarak birlikte düzenlediğimiz bu etkinlikte şiirler okuyacağız. Tarihin 2 Temmuz olarak seçilmesi bir rastlantı değil. Dünya Şiir Hareketi’nin dönem sözcüsü olan Ataol Behramoğlu ile birlikte Sivas’ta yitirdiklerimizi anmak için, onların da aramızda olması için bugünü seçtik. Onlar barış ve özgürlük için Sivas’taydılar. Onların kalpleri sınırsız ve bayraksız bir ülkedir. O ülkenin tek kuralı vicdandır. Bugün burada, kaybettiğimiz şairlerin şiirlerini okuyarak onları anmak için buradayız.‘ dedi.

Orhan Aydın: ’Sivas’ta yakanlar AKP’yi kuranlar’
Sanatçılar Girişimi Sözcüsü Orhan Aydın konuşmasında: ‘Behçet Aysan, Asım Bezirci ve orada yitirdiğimiz bütün canları yakından tanıyorum. Üzerinden 21 yıl geçti. Ve yakılan canların hesabı sorulmadı. Sivas’ta canları yakanlar AKP’yi kuranlardır. Cumhurbaşkanlığını ilan etmekte olan Tayyip Erdoğan hâlâ hırsızdır, hâlâ katildir. Sivas’taki canların ateşi günü gelecek eşitlik, özgürlük ve sosyalizm adına bu çeteyi yakacaktır. Bu ülkenin devrimci aydınları, sanatçıları, yurtseverleri bir araya gelmeliyiz. Behçet Aysan, Aziz Nesin burada olsaydı onlar da aynı şeyleri söylerdi.’ dedi.

Cansu Fırıncı: ‘Sandılar ki zaman aşacak’
NHKM adına konuşma yapan sinema ve tiyatro sanatçısı Cansu Fırıncı: ‘Sivas Katliamı’na zaman aşımı çıkaranlar ‘hayırlı olsun’ dediler, ama zannettiler ki zaman aşacak. Zaman insanoğlunun vicdanıdır ve katilleri asla unutmaz. Zannettiler ki ayak oyunlarıyla unutturacaklar. Bugün Suriye ve Irak’ta kardeş halklarının kafasını kesenlerin Sivas’ta canlarımızı yakanlar olduğunu biliyoruz. Sivas’ta yakanlar cumhuriyeti de yıkmak için Yeni Osmanlı naraları atıyorlar. Onlar bu naraları atarken biz eşitlik ve kardeşliğin sesini yükseltiyoruz. Bizler yitirdiğimiz şairlerin dizeleriyiz. Bizler bütün kaybettiklerimiz için, Haziran’da kaybettiklerimiz için diktatörü yıkacağız. Unutmadık. Canlarımızın hesabını soracağız.’ dedi.

Sivas Katliamı’nda yitirdiğimiz yazar Asım Bezirci’nin eşi Refika Bezirci’nin de katıldığı etkinlikte Refika Bezirci: ‘Ben bu bahçenin duvarlarında onları hâlâ görüyorum. 21 yıldır anıyoruz onları, unutmayacağız.’ dedi.