Türkiye'de oyunu yasaklanan Dario Fo: İkinci kez Nobel kazanmış gibi oldum

Nobel Edebiyat ödüllü İtalyan oyun yazarı Dario Fo, darbe girişiminin ardından oyunlarının Türkiye'de sahnelenmesine engel konulmasına ilişkin olarak, "Bundan onur duyuyorum, Benim için ikinci kez Nobel kazanmak gibi" dedi.

Nobel Edebiyat ödüllü İtalyan oyun yazarı Dario Fo, darbe girişiminin ardından oyunlarının Türkiye'de sahnelenmesine engel konulmasına ilişkin olarak, "Bundan onur duyuyorum" dedi.

İngiliz Times gazetesinden Tom Kington'a konuşan Nobel ödüllü yazar, kararı bir "sansür" olarak nitelerken, "Türkiye'de yasaklanan dört yazardan hayatta olan tek kişi benim. Bu benim için ikinci bir Nobel ödülü kazanmak gibi" ifadesini kullandı.

Devlet Tiyatroları’nın yeni sezonunda Çehov, Brecht, Dario Fo ve Shakespeare dahil olmak üzere, yabancı oyunların sahnelenmeyeceği açıklanmıştı. Tiyatroları telefonla arayarak oyunları kaldırtan Genel Müdür Vekili Nejat Birecik, aldıkları karara gerekçe olarak, "Bu yıl yalnızca 'yerli oyunlar' sahnelenebilecek" demişti. Daha sonra bu iddia, Nejat Birecik'in iletişim koordinatörü Murat Demirtaş tarafından yalanlanmıştı.