Tülay German'ın hayatı film oldu

Türk müzik tarihinde yabancı şarkıları Türkçe güftelerle seslendirme dönemini kapatan ve yıllardır yurtdışında yaşayan Tülay German’ın hayatı filmleştirildi.

Genç yönetmenler Didem Pekün ve Barış Doğrusöz tarafından çekilen Tülay German: Kor ve Ateş Yılları adlı belgesel film 29. İstanbul Film Festivali kapsamında düzenlenen galayla sergilendi. Yönetmenler kendi imkanlarıyla 2,5 yılda çektikleri belgesel filmle ilgili olarak Pekün German’ın otobiyografik kitabını belgesel yapma kararı aldığını ancak German’la ilgili çok az görüntülü kayıt olduğudan belge toplamanın oldukça uzun sürdüğünü belirtti. Pekün ''Ben German'ın hayatının belgesel niteliği taşımasından ziyade, kişiliğini çok etkileyici buldum. Onunki ayrıca Türkiye tarihinde dönemeç olmuş birçok olaya şahitlik etmiş bir hayat hikayesi. Tülay German'ın hikayesiyle paralel olarak Türkiye'nin son 40 yılının üzerinden geçiyoruz filmde'' diye konuştu.

Belgeselde de German'ın sadece şarkıcı yönüne değil, hayatının farklı boyutlarına, hayattaki duruşuna, eşi Erdem Buri ile aşkına, kadın kimliğine de ayrı ayrı yer verdiklerini anlatan Pekün, şöyle devam etti: "Bana göre Tülay German'ın en dikkat çekici özelliği ödün vermeyişi. Bu, German'ın beni film sürecinde çok zorlamış bir tarafı ama bir o kadar çok saygı duyduğum tarafı, bu tür insanlar nadir bulunuyor. Bunun dışında Tülay German gibi bir şarkıcı bırakalım Türkiye'yi, dünyada çok nadir. O yüzden gerektiği değeri vermek istedik biz. Günümüzde o kadar az biliniyor ki halbuki Türk pop müziğini yaratan 3-5 kişiden biri."

"Burçak Tarlası"
1960-1962 yılları arasında Ankara’da caz şarkıcısı olarak isim yapan German, o dönem Türk pop sanatçılarının yaptığından farklı bir şey yaparak türküleri farklı bir tarzda yorumlayarak bir ilke imza attı ve Batı kaynaklı Türkçe sözlü pop müzik furyası German’ın “Burçak Tarlası” adlı albümünü çıkarmasıyla sona erdi.1933 doğumlu Tülay German son olarak ''Nazım Hikmet'e Saygı'' adlı albümü yapan German, 1987 yılında Hollanda'da verdiği bir konserle sahneye veda etti.

(soL - Haber Merkezi)