Tiyatro eleştirmeni ve yazar Üstün Akmen hayatını kaybetti

Tiyatro eleştirmeni ve yazar Üstün Akmen geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Akmen, Sanatçılar Girişimi'nin "Ülkenin baş sorumlusu, sorumsuz Cumhurbaşkanı'dır" başlıklı bildirisine imza koymuş, geçen yıl da Hukuk-Sanat Buluşması'nda "Sansürlenen ve Sürgün Edilen Sanat" oturumuna konuşmacı olarak katılmıştı.

Tiyatro eleştirmeni, Tiyatro Dergisi Eski Yayın Kurulu üyesi ve yazarı, Uluslararası Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Türkiye Merkezi Genel Başkanı Üstün Akmen, dün akşam saatlerinde geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. 

Akmen, Sanatçılar Girişimi'nin "Ülkenin baş sorumlusu, sorumsuz Cumhurbaşkanı'dır" başlıklı bildirisine imza koymuş, geçen yıl da Hukuk-Sanat Buluşması'nda "Sansürlenen ve Sürgün Edilen Sanat" oturumuna konuşmacı olarak katılmıştı. 

ÜSTÜN AKMEN KİMDİR?

1943 yılında İstanbul’da doğdu. Şişli 19 Mayıs İlkokulu’nu, İtalyan Lisesi ve Ticaret Okulu’nu, İstanbul İktisat Fakültesi’ni bitirdi. 1969-1970 yıllarında Koç Grubu şirketlerinden Koçtaş Ticaret A.Ş.’de çalıştı. 1971 yılında aynı grubun yeni kurulan Ram Dış Ticaret A.Ş.’ne Mali ve İdari İşler Müdürü olarak atandı. 1984 yılında Tekfen Dış Ticaret A.Ş.’ne Genel Müdür Yardımcısı olarak geçti. 1995 yılında Cumhuriyet Gazetesi bünyesinde kurulan Medya Tanıtım, Dağıtım, Geliştirme A.Ş.’nin paydaşı, Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü oldu. Yanı sıra Cumhuriyet Gazetesi Yönetim Kurulu üyeliğini de yaptı. 1997 yılında Cumhuriyet Gazetesi Genel Müdürlüğü, Cumhuriyet Kitap Kulübü Başkanlığı ve Cumhuriyet Kitapları'nın Genel Yayın Yönetmenliğini üstlendi. 2001 yılında Cumhuriyet Gazetesi’nden ayrıldı.

Bir yılı aşkın bir süre İstanbul Şehir Tiyatroları’nda Medya ve İzleyici Koordinatörü, Genel Yayınlar Yönetmeni olarak çalışma yaşamını sürdürdü. Bir süre de Can Yayınları’nın Genel Müdürlüğünü yaptı. 1963 yılından bu yana yazmakta. Önce Evrim, Dönem, Yeni Ufuklar, Yeni İnsan, Yeni Dergi, A gibi dergilerde öykü, poeme-prose ve denemeleri yayınlandı. Sonra Soyut'ta göründü. 1970’li ve 1980’li yıllarda ekonomi dergilerinde, Milliyet ve Güneş gazetelerinde yazıları yayınlandı.

Yaşar Kemal, Şükran Kurdakul ve Alpay Kabacalı’dan sonra 2001–2005 yılları arasında dört buçuk yılı aşkın bir süre yazar örgütü Uluslararası P.E.N Kulüpleri Federasyonu Türkiye Merkezi’nin Genel Başkanlığını üstlendi. Evrensel gazetesinde köşe yazıları yazıyordu. Uluslararası Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Türkiye Merkezi Genel Başkanıydı.

ESERLERİ

Çarşafın Gizlediği Dişilik
Suçsuz Laleler 
Bir Günlük Dost
Kör Bakkalın Gözleri
... Veee Perdeee... 
Yârim Nereyi Mesken Tuttun
Üçüncü Zil
Provasız Yaşam