"Terörist sanatçı aramaktan vazgeçin"

‘Sanatçılar, şiirle ve resimle teröre destek oluyor’ diyen İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’e yanıt sanatçılardan geldi. Ortaçağ karanlıklarından beri sanatçıları suçlu ilan eden anlayışın Şahin’de karşılık bulduğunu belirtildiği açıklamada, Bakan Şahin’in söylemlerinin kınandığı belirtildi.

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in sanatçıları terörist olmak ve teröre destek vermekle suçladığı açıklamasının ardından Barış İçin Sanat Girişimi birçok sanatçının da destek verdiği bir basın açıklaması yaparak Şahin’e tepki gösterdi.

"Savaş politikalarını gözden geçirin"
Sanatçılar adına basın açıklamasını okuyan Kardeş Türküler’den Fehmiye Çelik, İçişleri Bakanı Şahin’in açıklamalarının gaf olarak nitelendirilemeyeceğini söyledi. Açıklamanın sanatçılara dönük tehdit, baskı ve hedef gösterme olarak tanımlanması gerektiğini belirten Çelik, hükümete çağrılarının, terörist düşünür ve terörist sanatçı aramak yerine, savaş politikalarını gözden geçirmesi olduğunu dile getirdi.

“Suç aletleri, sahne, perde, tuval mi olacak?”
Üç yıldır süren KCK operasyonlarının son dalgasında hedefin gazeteciler olduğunu ve suç delili olarak haberlerin gösterildiğini hatırlatan Çelik, “Sanatçılara yönelik yapılacak operasyonda ele geçecek sahne, perde, bendir, gitar, tuval, fırça, boya, kalem gibi suç aletlerini toplamak için oldukça çalışmaları gerekecek” dedi.

Kendilerinin barış çizen, barış yazan, barış oynayan, barış söyleyenler olduğunu belirten Çelik, İçişleri Bakanı Şahin’i kınadıklarını dile getirdi.

Sanatçılardan destek
Açıklamada söz alan sanatçı, Beral Madra, İdris Naim Şahin’in açıklamalarının Hitler Almanyası dönemindeki sanat karşıtı tutumu yansıttığını söyledi.

Pınar Sağ ise yaptığı açıklamada, sanatçıların sadece kendilere dönük bir adım olduğu zaman değil sürekli olarak toplumsal muhalefete destek olması gerektiğini ve mazlumların yanında olması gerektiğini dile getirdi. Ülkede yaşananın faşizm olduğunu vurgulayan Sağ, “Yılmaz Güney’in söylediği gibi ‘Sanatçı halkın savaşçısıdır’ bu yüzden işçilerin ve ezilenlerin yanında olmalıyız” dedi.

Destek veren bazı isim ve kurumlar
Açıklamaya destek veren bazı isim ve kurumlar şöyle: Fehat Tunç, Ahmet Telli, Orhan Aydın, Cüneyt Ceneboyan, Ali Akay, Babazula, Bajar, Kemal Kahraman, Metin Kahraman, Murat Meriç, Kenan Çimen, Canan Şahin, Züleyha Orhan, Pınar Sağ, Kazım Öz, Şebnem Sönmez, Derya Alabora, Özcan Alper, Yusuf Çetin, Celal Çimen, Erbatur Çavuşoğlu, Tiyatro Boğaziçi, Koray Çalışkan İlkay Akkaya, Yasemin Göksu, Mercan Erzincan, Tolga Sağ, Türkiye Yazarlar Sendikası, Önder Kızılkaya, Nur Sürer, Harun Tekin, Tülin Özen, Derviş Zaimoğlu ve Grup Yorum.

(soL - İstanbul)