Şehir Tiyatroları için imza kampanyası başlatıldı

Şehir Tiyatrolarına yönelik son dönemde artan saldırılara karşı tiyatrocular, “Şehir Tiyatrosu yok edilemez” başlıklı bir imza kampanyası başlattı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı düzenlemeyle tiyatroları bürokratlara teslim etmesinin ardından, dün de Başbakan Erdoğan yaptığı açıklamayla şehir tiyatrolarını özelleştireceğini duyurdu. Üst üste Şehir Tiyatrolarını hedef alan bu açıklama ve düzenlemelere karşı tiyatrocular, “Şehir Tiyatrosu yok edilemez” başlıklı bir imza kampanyası başlattı.

"Şehir tiyatroları tarihinin en büyük saldırısıyla karşı karşıya"
Şehir Tiyatrolarının 98 yıllık tarihinin en büyük darbesi ile karşı karşıya olduğunun belirtildiği metinde, tiyatronun bürokratlara teslim edilmesinin, tiyatronun idam fermanı olduğu vurgulandı.

Kısa sürede 20 bin imzaya yaklaşan imza metninde şu ifadelere yer verildi:

"Bir yıkım ve ideolojik istila dışında amacının ne olduğu anlaşılamayan bu yeni yönetmelikle İ.B.B. Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmenliği ve Yönetim Kurulu sanatsal karar ve yetkilerinin belediye bürokratlarına devri esas kılınmaktadır. Buna göre yıllık repertuarı belirlemek için oluşturulan bir “Edebi Kurul” ile Genel Sanat Yönetmeni’nin oyun seçimleri konusundaki iradesi sembolik bir unsura indirgenmektedir.

Bu darbe yönetmeliğiyle tarihi boyunca görev ve yetkileri idari olan “İ.B.B. Şehir Tiyatroları Müdürlük Makamı” artık yeni görevi gereği “içerik” ile de ilgilenecek ve tüm sanatsal çalışmalardan sorumlu tutularak “toplumun etik değerlerine özen gösterilmesi” ni gözetecektir.

Yeni yönetmelikle Yönetim Kurulu’na Genel Sanat Yönetmeni değil, “Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı’nın bağlı olduğu Genel Sekreter Yardımcısı başkanlık edecektir. Genel Sanat Yönetmeni müdürlük makamının da altında bir kuklaya dönüştürülüp, kurulda seçilmiş sanatçıların yerine belediye memurları oturtulacaktır.

Bu yönetmelik, Şehir Tiyatrosu’nun tüm iradesi elinden alınarak belediyelere ait herhangi bir şube müdürlüğü olma yolunda ilan edilen idam fermanıdır. Özgür vicdanlarda kabulü mümkün değildir. Unutulmamalıdır ki Şehir Tiyatrosu sadece oy veren seçmenlerin değil, vergi ödeyen vatandaşların, izleyicilerin malıdır.

Karartılmak istenen sahnelerle ülkemizin ufkunun da karartılmak istendiğinin farkında olan bizler, özgür ve bağımsız bir sanat ortamında Şehir Tiyatrosu’nun 98 yıllık kültür birikiminin gelecek kuşaklara devredilebilmesi için sağduyu sahibi tüm vatandaşlarımızı, seyircilerimizi, ülkemizin tüm aydın ve sanatçılarını bizlerle birlik olmaya, seslerini sesimize katmaya çağırıyoruz."

İmza kampanyasına destek olmak için tıklayın.

(soL - Haber Merkezi)