“Saramago devrimci süreçte başroldeydi”

Portekizli yazar José Saramago'nun ölümünün ardından üyesi olduğu Portekiz Komünist Partisi bir açıklama yayınladı.

Portekiz Komünist Partisi (PCP) Merkez Komite Sekretaryası, yazılı bir açıklamada bulunarak önceki gün yaşamını yitiren Saramago’nun partinin bir militanı olarak yaşama gözlerini yumduğunu ve ölümünün parti örgütü açısından bir kayıp olduğunu vurguladı.

PCP Merkez Komite Sekretaryası yaşamını yitiren dünyaca ünlü komünist yazar José Saramago’nun ölümünün ardından bir açıklama yaparak parti militanlarının, yurtseverlerin, sol güçlerin, Portekiz halkının ve işçilerin yazara en içten hürmetlerini sunduklarını belirtti. Yazar’in bugün Kanarya Adaları'ndan uçakla Lizbon’a ulaşacak naaşı, Havaalanında oluşturulacak büyük bir kortejle Lizbon Belediye Başkanlığı binasındaki “Büyük Salon”a konulacak. Pazar günü saat 12’ye kadar burada ziyarete açılacak naaş, aynı gün Alto de Sao João Mezarlığı'na defnedilecek. PCP Genel Sekreteri Jerònimo De Souza ve parti delegasyonu da törende yerini alacak.

“Yaşamının sonuna kadar partiliydi”
Sekretarya, yaptığı açıklamada Saramago’nun Portekizde 1974 Karanfil Devrimi öncesindeki faşizme karşı direnişte ve devrim sonrasında hep önde yer aldığı ifade edildi. Açıklamada yazarın devrimden sonra oynadığı rolle ülkenin demokrasiye geçişindeki önemi vurgulandı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi : “Saramago 1969’dan bu yana partinin bir miitanıydı. Yaşamının sonuna kadar da öyle olmasını istedi. Ölümü parti örgütü için bir kayıptır. PCP, Yoldaş Saramago’nun ölümünden duyduğu derin acıyı ifade ederken, en yakınında ailesine baş sağlığı diler."

Galeano: Saramago kaybedenlerin yanındaydı

Uruguayli yazar Eduardo Galeano, yaşamını yitirmesinin ardindan komünist yazar José Saramago’yu ve yazılarını selamlayarak, kendisinin davası ve eserleriyle yaşayacağını vurguladı.

Uruguaylı yazar Eduardo Galeano, Saramago’nun dün yaşamını yitirmesinin ardından Reuters’e yaptığı açıklamada, Saramago’nun mutsuzların yanında yer aldığı davasıyla yaşamaya devam edeceğini belirtti.

Latin Amerika’nin Kesik Damarları, Ateş Anıları serisi, Zamanın kitabı, Aynalar, Kuçaklaşmanın Kitabı, Gölgede ve Güneşte Futbol gibi Türkçe’ye de çevrilen eserleri bulunan bir başka ünlü devrimci yazar Eduardo Galeano, “Saramago samimiyetin sesi olmaya devam edecek. Böyle olduğu sürece de onu çok özleyeceğiz. Onu ve eserlerini özleyeceğiz çünkü o hep kaybedenlerin yanında yer aldı” dedi.

Dine ve tutuculuğa karşı bir ”Don Kişot”
Saramago’nun Hristiyan çevrelerce topa tutulan kitabı İsa’ya Göre İncil (O Evangelo şeğundo Jesus Cristo) kitabı’nın ardından yazar Vatikan tarafından afaroz edilmiş, tutucu Katolisizmin ülkesi Portekiz’de hükümet tarafından Avrupa Yazarlar Ödülü için yarışmasına izin verilmemişti. Bu gelişmenin üzerine yazar İspanya'ya bağlı Kanarya Adaları'nda inzivaya çekilmişti.

Saramago Vakfı Başkanı yazar Pilar del Rio, Saramago’yu hiçbir şeyden korkmayan, tüm kültürlerin ve uygarlıkların dokunulmazlarından, tabularındaki açık kapılardan bakmayı ihmal etmeyen bir yazar olarak tanımlıyor. Yazarın geçen yıl okurla buluşan kitabı Kabil (Caim) de din çevrelerince eleştirilmiş, Saramago insanların inançlarına saygısızlıkla suçlanmıştı.

( soL- Dış Haberler)